Arbat Caddesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Arbat Caddesi
Şerit sayısı{{{şerit_sayısı}}}
Bitiş noktası{{{bitiş_noktası}}}
KonumMoskova, Rusya
Metro bağlantısı{{{metro_bağlantısı}}}
Önemli yapılar{{{önemli_yapılar}}}

Arbat Caddesi (RusçaАрба́т), Rusya'nın başkenti Moskova'da bulunan bir caddedir. Cadde, Moskova'nın tarihi şehir merkezinde yer almakta olup 15. yüzyıla kadar uzanan tarihi ile kentteki en eski caddelerden biridir ve Arbat semtinin kalbidir. Başlangıçta cadde, önemli bir ticaret yolunun bir parçasını oluşturuyordu ve çok sayıda ustaya ev sahipliği yapıyordu.

18. yüzyılda Rus asilzadesi, Arbat'ı Moskova'daki en prestijli yaşam alanı olarak görmeye başladı. Cadde, Napolyon'un Moskova'yı işgali sırasında 1812'deki büyük yangın nedeniyle neredeyse tamamen tahrip olmuş, cadde yeniden inşa edilmek zorunda kalındı. 19. ve 20. yüzyılların başında, küçük soyluların, sanatçıların ve akademisyenlerin yaşadığı yer olarak bilinir. Sovyet döneminde, birçok üst düzey hükûmet görevlisine ev sahipliği yaptı.

2016'dan itibaren cadde ve çevresi soylulaştırılmakta ve yaşanması arzu edilen bir yer olarak kabul edilmeye başlanmaktadır. Çok sayıda tarihi bina ve sokakta yaşayan ve çalışan sayısız sanatçı nedeniyle, Arbat önemli bir turistik mekan haline geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Immanuil Levin (RusçaИммануил Левин). Arbat. Odin kilometr Rossii. (RusçaАрбат. Один километр России). Galart, 2nd Edition, Moscow 1997, 5-269-00928-5. (Rusça)
  • Alexej Konstantinowitsch Tolstoj. Iwan der Schreckliche. Moewig, Munich 1977, 3-8118-0023-X (Almanca)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]