Aracı akışkan

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akışkan gücü için, aracı akışkan, kuvvet, hareket veya mekanik enerji aktaran bir gaz veya sıvıdır. Hidrolikte, su veya hidrolik sıvı; hidrolik elamanlar (hidrolik pompalar, hidrolik silindirler ve hidrolik makineler) arasında kuvvet transferini sağlar. Pnömatikte, aracı akışkan, pnömatik elemanlar (kompresörler, vakum pompaları, pnömatik silindirler ve pnömatik motorlar) arasında kuvvet ileten hava veya başka bir gazdır. Pnömatik sistemlerde, aracı akışkan sıkıştırılabilir olduğu için aynı zamanda enerji de depolar.

Pasif ısı transferi için, aracı akışkan, genellikle soğutucu akışkan olarak adlandırılan ve ısıyı iletim ve/veya konveksiyon yoluyla transfer etmeyi sağlayan gaz veya sıvıdır.

Bir ısı motorunun veya ısı pompasının aracı akışkanı, genellikle soğutucu veya iş yapan akışkan olarak adlandırılan, esas olarak termal enerjiyi (sıcaklık değişimi) faz değişimi ve/veya sıkıştırma ve genleşme ısısıyla mekanik enerjiye dönüştüren (veya tam tersi) bir gaz veya sıvıdır. Faz değişimi yapan aracı akışkanlara buhar motorlarındaki subuhar ve çoğu klima sisteminde kullanılan kloroflorokarbonlar örnek olarak verilebilir. Faz değişimi olmayan örnekler için de Stirling motoru gibi sıcak hava motorlarındaki hava veya hidrojen, gaz çevrimli ısı pompalarındaki hava veya gazlar sayılabilir.

Hava veya su dışındaki aracı akışkanlar mutlaka bir döngü içinde devridaim ettirilir. Bazı hidrolik ve pasif ısı transfer sistemleri, bazen havalandırma filtreleri aracılığıyla su kaynağına ve/veya atmosfere açık olabilir.

Uygulamalar ve örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıdaki tabloda, bazı aracı akışkanların tipik örnekleri verilmiştir:

Uygulama Tipik aracı akışkan Örnek
Gaz türbini çevrimleri Hava
Rankine çevrimi Subuhar, pentan, toluen
Buhar sıkıştırmalı soğutma, ısı pompaları Kloroflorokarbonlar, hidrokloroflorokarbonlar, florokarbonlar, propan, bütan, izobütan, amonyak, kükürt dioksit Ticari buzdolapları, Klimalar
Yeniden kullanılabilir fırlatma aracı genişletilebilir dikey - iniş takımları Helyum [1] SpaceX yeniden kullanılabilir fırlatma sistemi geliştirme programı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Lindsey (2 Mayıs 2013). "SpaceX shows a leg for the "F-niner"". 31 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2013. F9R (pronounced F-niner) shows a little leg. Design is a nested, telescoping piston w A frame... High pressure helium. Needs to be ultra light.