Apple elektrikli otomobil

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Apple elektrikli otomobil projesi ya da kod adıyla Titan  olan, Apple Inc. tarafından araştırma ve geliştirme yapılarak elektrikli otomobiller üretim projesidir. Apple henüz kendi kendine sürüş araştırmalarını açık bir şekilde tartışmadı, ancak yaklaşık 5.000 çalışanlarının 2018 itibarıyla proje üzerinde çalıştığı bildirildi. Mayıs 2018'de Apple'ın Volkswagen ile ortaklık kurarak T6 Transporter ticari araç platformunu temel alan otonom çalışan servis minibüsü ürettiği bildirildi .  Ağustos 2018'de BBCApple'ın 66 yola kayıtlı sürücüsüz araca sahip olduğunu ve bu arabaları kullanmak için kayıtlı 111 sürücünün bulunduğunu bildirdi.  2020'de, Apple'ın gerçek elma markalı arabalar yerine potansiyel bir ürün olarak kendi kendine sürüşle ilgili donanım, yazılım ve hizmet üzerinde çalıştığına inanılıyor.  Aralık 2020'de Reuters, Apple'ın 2024 gibi olası bir lansman tarihini planladığını bildirdi,  ancak analist Ming-Chi Kuo, 2025'ten önce piyasaya sürülmeyeceğini ve 2028'e kadar veya daha sonra piyasaya sürülmeyebileceğini iddia etti.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

2014–2015[değiştir | kaynağı değiştir]

Projenin 2014 yılının sonlarında Apple CEO'su Tim Cook tarafından onaylanacağı ve proje sorumlusu olarak eski bir Ford mühendisi olan Başkan Yardımcısı Steve Zadesky'ye atandığı söylendi .  Apple'ın proje için Mercedes-Benz Kuzey Amerika'nın eski başkanı ve genel müdürü Johann Jungwirth'i ve en az bir iletim mühendisini işe aldığı söylendi .

Şubat 2015 itibarıyla, önemli sayıda Apple çalışanının bir elektrikli otomobil projesi üzerinde çalıştığı,  Apple'ın da proje için yeni çalışanlar işe aldığı söylendi .  Şubat 2015'teki raporlar, şirketin Tesla çalışanlarına Apple'a katılmaları için teşvikler sunduğunu gösterdi.  Şubat 2015'te The Wall Street Journal, ürünün bir arabadan çok bir minivana benzeyeceğini bildirdi  ve The Sydney Morning Herald o sırada üretimin 2020'de başlayabileceğini söyledi.

Şubat 2015'te Apple yönetim kurulu üyesi Mickey Drexler, Apple'ın kurucu ortağı ve CEO'su Steve Jobs'un bir araba tasarlama ve inşa etme planları olduğunu ve bu konsept hakkındaki tartışmaların Tesla Motors'un 2008'de ilk otomobilini piyasaya sürdüğü sırada su yüzüne çıktığını belirtti .  Kasım 2015'te, Eski Apple iPod Kıdemli Başkan Yardımcısı Tony Fadell, Steve Jobs'un 2008'de, orijinal iPhone'un piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra bir Apple otomobiliyle ilgilendiğini doğruladı.  Mayıs 2015'te Apple yatırımcısı Carl IcahnApple'ın 2020'de otomobil pazarına gireceğine dair söylentilere inandığını ve mantıksal olarak Apple'ın bu arabayı "nihai mobil cihaz " olarak göreceğini belirtti .

Ağustos 2015'te, The Guardian, Apple yetkilileri ile toplantı olduğunu bildirdi GoMentum İstasyonu,  eski bağlanır ve özerk araçlar için test alanı Concord Donanma Silah İstasyonu içinde Concord, California .  Eylül 2015'te, Apple'ın California Motorlu Taşıtlar Departmanından sürücüsüz otomobil uzmanlarıyla görüştüğü bildirildi .  Eylül 2015'teki The Wall Street Journal'a göre, başlangıçta tam otonom sürüşten yoksun, bataryalı bir elektrikli araç olacakyeteneği, olası bir 2019 civarında ortaya çıkar.

Ekim 2015'te Tim Cook, otomobil endüstrisi hakkında şunları söyledi: "Bu sektörde muazzam bir değişiklik olacak gibi görünüyor, muazzam bir değişim. Buna katılmayabilirsiniz. Ben de öyle düşünüyorum ..." Göreceğiz gelecekte yaparız. Sanırım endüstrinin muazzam bir değişim için bir dönüm noktasında olduğunu düşünüyorum. "Cook, Ford Model T'nin modern torunlarının şasiye kadar sarsılacağı yolları sıraladı - geleceğin arabasında yazılımın artan önemi, yükseliş otonom araçlar ve içten yanmalı bir motordan elektrifikasyona geçiş.

Kasım 2015'te, çeşitli web siteleri Apple front SixtyEight Research'ün Avrupa'da bir otomobil gövdesi konferansına katıldığından şüphelendiğini bildirdi.  Ayrıca Kasım 2015'te, bilinmeyen bir EV girişimi olan Faraday Future 1 milyar dolarlık bir ABD fabrika projesini duyurduktan sonra  bazıları bunun aslında Apple'ın gizli araba projesi için bir paravan olabileceği konusunda spekülasyon yaptı.  2015'in sonlarında Apple, dahili olarak Baja olarak bilinen bir projede iki Lexus SUV'u sensörlerle güçlendirmek için Torc Robotics ile sözleşme yaptı .

2016[değiştir | kaynağı değiştir]

2016'da Tesla Motors CEO'su Elon Musk , Apple'ın muhtemelen zorlayıcı bir elektrikli araba yapacağını belirtti: "Bunu yapmak için binden fazla mühendis kiralarsanız bir şeyi gizlemek oldukça zor."  Mayıs 2016'da, Apple'ın elektrikli araç şarj istasyonlarıyla ilgilendiğini gösteren haberler vardı .

Wall Street Journal 25 Temmuz 2016'da Apple'ın emekli üst düzey donanım mühendisliği yöneticisi Bob Mansfield'ı Titan projesini geri dönmeye ve devralmayaikna ettiğini bildirdi. Birkaç gün sonra, 29 Temmuz tarihinde, Bloomberg Teknoloji Apple Dan Dodge, kurucusu ve eski CEO işe ettiğini bildirdi QNX, BlackBerry Ltd 'nin otomotiv yazılım bölümü. Bloomberg'e göre, Dodge'un işe alınması, şirketin otonom araçlar için yazılım oluşturmaya ilk önceliği vereceği Apple'ın Project Titan'ında vurgunun değiştiğini müjdeledi. Ancak hikâye, Apple'ın kendine ait bir araç geliştirmeye devam edeceğini söyledi. 9 Eylül'de, The New York Times yeniden başlatma çabasıyla düzinelerce iştençıkarıldığınıbildirdi, muhtemelen sayıları 1000 civarında olan bir ekipten .

Ertesi hafta, bir sözleşmeli araç üreticisi olan Magna International'ın Apple'ın Sunnyvale laboratuvarında çalışan küçük bir ekibi olduğu ortaya çıktı .

2017[değiştir | kaynağı değiştir]

Yeni raporların olmadığı bir dönemin ardından, Apple'ın California yollarında otonom araçları test etmesine izin verildiği söylentisi yayıldıkça, 2017 Nisan ayı ortalarında otomobil projesi haberleri tekrar alevlendi.  Haziran ortasında, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda Tim Cook, Apple'ın "otonom sistemlere odaklandığını" ancak gerçek bir Apple otomobil ürününe yol açmadığını ve Apple'ın üç yıkıcı "vektörün birleşmesindeki rolü hakkında spekülasyon bıraktığını" söyledi. değişim ": otonom sistemler, elektrikli araçlar ve sürüş paylaşım hizmetleri.

Ağustos ayının ortalarında, çeşitli kaynaklar, otomobil projesinin otonom sistemlere odaklandığını ve şimdi Cupertino'daki ana Infinite Loop kampüsü ile çeşitli Silikon Vadisi arasında şirket tarafından işletilen kampüsler arası bir servis kullanarak teknolojisini gerçek dünyada test etmesi beklendiğini bildirdi. yeni Apple Park dahil ofisler.  Daha sonra Ağustos sonunda, Detroit deneyimine sahip yaklaşık 17 eski Titan ekip üyesi, fren ve süspansiyon mühendisleri otonom araç başlangıcı Zoox tarafından işe alındı,  "robotik şirket, hizmet olarak otonom mobiliteye öncülük ediyor ".

Ekim 2016 raporları, Titan projesinin kaderini belirlemek için 2017'de bir son tarihe sahip olduğunu iddia etti - pratikliğini ve uygulanabilirliğini kanıtlayın, son bir yön belirleyin.

Kasım 2017'de Apple çalışanları Yin Zhou ve Oncel Tüzel, lidar kullanarak üç boyutlu nesneleri algılamak için evrişimli bir sinir ağı kullanan VoxelNet hakkında bir makale yayınladı .

Ulaşım / teknoloji web sitesi Jalopnik, Kasım ayının sonlarında Apple'ın otonom sistemler çalışması için otomotiv test mühendisliği ve teknoloji yeteneklerini işe aldığını ve üçüncü şahıslar aracılığıyla Surprise, Arizona'da (orijinal olarak Wittman) bulunan eski bir Fiat Chrysler kanıtlama sahası olan üçüncü şahıslar aracılığıyla gizlice kiralama yaptığını bildirdi. .  Ayrıca 2017'de The New York Times, Apple'ın kendi sürücüsüz arabasını geliştirmeyi bıraktığını öne sürdü.  Bu tür raporlara yanıt olarak, Apple CEO'su Tim Cook o yıl şirketin otonom otomobil teknolojisi üzerinde çalıştığını kamuoyuna açıkladı.

2018[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2018'de şirket, 27 sürücüsüz aracı Kaliforniya Motorlu Araçlar Departmanı'na kaydettirdi.

Mayıs 2018'de, The New York Times'ta yayınlanan bir makale, büyük proje haberlerini bildirdi.  Almanya'nın üst düzey markaları BMW ve Mercedes-Benz ile önerilen ortaklık düzenlemeleri başarısız olduktan sonra,  Nissan, BYD Auto, McLaren Automotive ve diğerleriyle potansiyel ittifaklar başarısız oldu, Apple'ın otonom bir çalışan servisi üretmek için Volkswagen ile ortaklık yaptığı bildirildi kamyonet T6 Transporter ticari araç platformuna dayalı.  T6 Transports, VW'nin İtalya'daki Italdesign yan kuruluşunda otonom elektrikli versiyonlara dönüştürülecek .Torino, İtalya, çerçeve, tekerlekler ve şasi aynı kaldı.

Apple, otonom araç planlarını gizli tutmak için elinden gelenin en iyisini yaparken,  yasal düzenlemeler, faaliyetleri hakkında bazı gerçeklere dayalı içgörüler sağlıyor. Apple'ın Eylül 2018'de California otonom araç izinleri sayısında GM 's Cruise (175) ve Alphabet 's Waymo'nun (88) ardından 70 puanla üçüncü sırada yer aldığı bildirildi .

7 Temmuz 2018'de eski bir Apple çalışanı, Apple'ın sürücüsüz otomobil projesiyle ilgili ticari sırları çaldığı iddiasıyla FBI tarafından tutuklandı .  Federal savcılar tarafından suçlandı.  Eski çalışana yönelik suç duyurusu, o sırada  Apple'ın projede açıklanan yaklaşık 5.000 çalışanıyla  kendi kendine sürüş araştırmalarından herhangi birini açık bir şekilde tartışmadığını ortaya çıkardı .

Ağustos 2018'de, Tesla'da eski kıdemli mühendislik başkan yardımcısı  olan Doug Field, Apple'ın Titan ekibinin lideri oldu.

24 Ağustos 2018'de, Apple'ın kendi kendine giden arabalarından birinin, yol testi sırasında arkadan çarpıldığında bir kazaya karıştığı bildirildi.  Kaza, herhangi bir yaralanma bildirilmeden Apple'ın Cupertino'daki merkezinden yaklaşık 5,6 km uzakta trafiğe girmeyi bekleyen araba dururken meydana geldi.  O sırada BBC, Apple'ın 66 yola kayıtlı sürücüsüz araca sahip olduğunu ve 111 sürücünün bu arabaları kullanmak için kayıtlı olduğunu bildirdi.

Ağustos 2018'de, sürprizin rahatsızlığını hafifletmek için sürücüyü otonom bir arabanın ne yapacağı konusunda önceden uyaran bir sistemin Apple patenti hakkında raporlar vardı.

2019[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2019'da Apple, 'Project Titan' otonom araç ekibinden 200'den fazla çalışanı işten çıkardı.

Haziran 2019'da Apple, otonom araç başlangıcı Drive.ai'yi satın aldı .

2020[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık ayı başlarında Bloomberg, Apple yapay zeka lideri John Giannandrea'nın, Bob Mansfield emekli olduğu için Apple Car gelişimini denetlediğini bildirdi .  Birkaç hafta sonra Reuters, Apple'ın isimsiz iki içeriden bilgiye göre olası bir 2024 lansman tarihi için çalıştığını bildirdi.

2021[değiştir | kaynağı değiştir]

8 Ocak'ta Korea Economic Daily, Hyundai'nin Apple Inc. ile ortaklaşa kendi kendine giden elektrikli otomobiller geliştirmek ve üretmek için görüşmelerin ilk aşamalarında olduğuna dair bir açıklama yaptığını bildirdi.

İddia edilen çalışanlar ve bağlı kuruluşlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tesla'nın Otopilot sürücüsüz otomobil programında mühendis olan Jamie Carlson ve ondan önce Michigan merkezli tedarikçi Gentex Corp. için otomotiv görüş sistemleri üzerinde çalıştı.
  • Otonom sürüş konusunda uzmanlığa sahip eski bir Volkswagen AG mühendisi olan Megan McClain.
  • Otomatik sürüş araştırmaları merkezi olan Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yüksek lisans araştırmacısı Vinay Palakkode.
  • Xianqiao Tong, mikroçip üreticisi Nvidia Corp NVDA.O.'da sürücü destek sistemleri için bilgisayarla görme yazılımı geliştiren bir mühendis.
  • Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'ndeki Otonom Sistemler Laboratuvarı'nın eski müdür yardımcısı Paul Furgale .
  • Sanjai Massey, Ford'da ve çeşitli tedarikçilerde bağlantılı ve otomatik araçlar geliştirme deneyimi olan bir mühendis.
  • Video tabanlı sürücü destek sistemlerinde deneyime sahip eski bir Bosch mühendisi olan Stefan Weber.
  • Bilgisayarla görme ve nesne algılama konusunda uzmanlığa sahip eski bir Delphi araştırma bilimcisi olan Lech Szumilas
  • Eski Caterpillar otonom sistemler termal mühendisi olan Anup Vader, Zoox otonom araç girişimine katılmak için Nisan 2019'da Apple'dan ayrıldı.
  • Fiat Chrysler'de eski küresel kalite lideri Doug Betts.
  • Johann Jungwirth, Mercedes-Benz Araştırma ve Geliştirme, North America, Inc. eski CEO'su  - Kasım 2015'te VW'den ayrıldı.
  • A123 Systems'in Venture Technologies bölümünü kuran eski bir Ford Motor Co. mühendisi olan Mujeeb Ijaz, malzeme araştırmasına, elektrikli pil hücresi ürün geliştirmeye ve ileri kavramlara odaklanan (bir pil teknolojisi olan A123'ten dört ila beş personel araştırmacının işe alınmasına yardımcı olan) şirket)
  • Nancy Sun, San Francisco'daki elektrikli motosiklet şirketi Mission Motors'ta elektrik mühendisliği eski başkan yardımcısı.
  • Mission Motors'da güç aktarım sistemleri mühendisliği eski müdürü olan Mark Sherwood.
  • Mission Motors'da yazılım ve elektrik mühendisliği eski başkan yardımcısı Eyal Cohen.
  • Jonathan Cohen, eski müdürü Nvidia 'nın derin öğrenme yazılımı.  Nvidia, sürücü destek sistemlerinde kullanılan Nvidia Drive PX platformunda derin öğrenmeyi kullanıyor.
  • Chris Porritt - eski Tesla araç mühendisliği başkan yardımcısı ve eski Aston Martin baş mühendisi.
  • Alex Hitzinger, 31 Mart 2016'ya kadar Porsche LMP1 projesinin Teknik Direktörü olan bir Alman mühendis .  Daha önce Red Bull ve Toro Rosso Formula 1 takımlarında Gelişmiş Teknolojiler Başkanı olarak çalıştı .  Ocak 2019'da teknik VW ticari araçlar departmanının başına geçti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]