Apache JServ Protokolü

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Dünya Çapında Ağ bağlamında Apache JServ Protokolü (İng. Apache JServ Protocol, AJP), ikicil bir protokol olup Web sunucusundan gelen geri bağlantılı (İng. inbound) talepleri bir alıp arkasında bulunan uygulama sunucusua iletebilir. Ayrıca bazı denetlemeleri de yaparak Web sunucusunun uygulama sunucusunu pinglemesine de sağlamaktadır. Web uyarlamacıları tipik olarak AJP'yi bir yük dengleme konuşlandırmasında bir veya birkaç ön uç (İng. front-end) Web sunucusundan bir veya birkaç uygulama sunucusuna talepleri iletmek için kullanmaktadırlar. Oturumlar asıl uygulama sunucularına her uygulama sunucusu oluşumuna bir ad verildiği özel bir yönlendirme mekanizmasıyla yönlendirilirler. Bu bağlantıların her birine dolaştır denir.

AJP, Apache HTTP Server 1.x altında mod jk pluginini, Apache 2.2'de de öngörülmüş Proxy AJP, proxy ve proxy dengeleyici modülleriyle kullanılır. Apache sunucusu C ve uygulama sunusu arka ucu genelde Java'da yazılır.

Hem Apache Tomcat servleti, hem de Jetty servlet konteyniri AJP'yi destekler. WebObjects uygulama sunucus servlet konuşlandırılmadan LEWOAJPAdaptor19 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'u kullanarak AJP'yi çalıştırabilir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]