Antonio Vallisneri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antonio Vallisneri
Antonio Vallisneri
Doğum3 Mayıs 1661(1661-05-03)
Garfagnana, Gallicano, Toskana, İtalya
Ölüm18 Ocak 1730 (68 yaşında)
Padova, Veneto, İtalya
Milliyetİtalya
Vatandaşlıkİtalyan
ÖdüllerTatlı su bitkisi Vallisneria bitkisine adı verilmiştir.
Kariyeri
DalıDoğabilim
Doktora
danışmanı
Marcello Malpighi

Antonio Vallisneri (3 Mayıs 1661 - 18 Ocak 1730), İtalyan tıp doktoru, doktor ve doğabilimci'dir.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vallisneri, İtalya ülkesinin Toskana bölgesine bağlı Gallicano belediyesi sınırları içerisindeki küçük bir köy olan Garfagnana köyünde dünyaya geldi. 1684 yılında Reggio Emilia bölgesinde bulunan tıp fakültesinden Marcello Malpighi'nin gözetiminde mezun oldu. Daha sonra Bologna, Venedik, Padova ve Parma'da okudu. Ardından 1700 yılından ölümüne kadar geçen sürede Padova Üniversitesi'nde ilk Teorik ve Pratik Tıp oturumlarını düzenledi.

Vallisneri, Leibniz ve Galileo gibi deneysel bilim adamlarının gittiği okula gitti ve burada biyoloji, botanik, veterinerlik, hidroloji ve o tarihlerde yeni doğan jeoloji üzerine çalıştı. Vallisneri, 1730 yılında Padova'da öldü.

Vallisneri Galileo Galilei tarafından önerilen bilimsel ilkelere dayalı deneysel bir yaklaşım için, Aristotelesçi teorilerin terk edilmesini önermiş ve ilaç için araştırmalar yapan ilk bilim insanı olmuştur. Vallisneri bilimsel bilginin elde edilmesinin en iyi yolunun deneyim ve akıl yoluyla elde edilmesi olduğunu belirtmiştir. Bu ilke onun böcekleri dikkatli bir şekilde takip ederek anatomik diseksiyonlarını açıklamasıyla da açıklanabilir. Bu nedenle onun tıbbi kariyeri sürekli olarak tartışmaların merkezi konumunda olmuştur. Birçok çağdaşı bilim insanından farklı olarak o Orta Çağ teorilerini terk etmiş ve deneysel kanıtlar peşine düşmüştür.

Çalışmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca tatlı su bitkisi Vallisneria bitkisine adı onuruna onun soyadı verilmiştir.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^  Gilman, D. C.; Thurston, H. T.; Colby, F. M., (Ed.) (1905). "Vallisneria". New International Encyclopedia (1st bas.). New York: Dodd, Mead. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]