Anti Nötrofilik Sitoplazmik Antikor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
P-ANCA'nın tipik perinükleer boyaması

Anti nötrofilik sitoplazmik antikorlar (ANCA'lar), nötrofillerin (en yaygın beyaz kan hücresi türü) ve monositlerin sitoplazmasındaki antijenlere karşı, esas olarak IgG tipinde olan bir otoantikor grubudur. Bir dizi otoimmün bozuklukta kan testi olarak saptanırlar, ancak özellikle ANCA ile ilişkili vaskülitler (AAV) olarak adlandırılan sistemik vaskülit ile ilişkilidirler.

ANCA Antijenleri[değiştir | kaynağı değiştir]

c-ANCA antijeni spesifik olarak proteinaz 3'tür (PR3). p-ANCA antijenleri arasında miyeloperoksidaz (MPO) ve bakteri geçirgenliğini artıran faktör Bakterisidal/geçirgenliği artıran protein (BPI) bulunur. c-ANCA (atipik) için başka antijenler de mevcuttur, ancak bunların çoğu henüz bilinmemektedir.

Hastalıklardaki Rolü[değiştir | kaynağı değiştir]

Hastalıklarla ilişkileri[değiştir | kaynağı değiştir]

ANCA'lar, polianjitli granülomatozis, mikroskobik polianjitis, primer pauci-immün nekrotizan kresentik glomerülonefrit (bir tür renal sınırlı mikroskobik polianjit), polianjitli eozinofilik granülomatozis ve ilaca bağlı vaskülitler dahil olmak üzere küçük damar vaskülitleri ile ilişkilidir.

Patogenez[değiştir | kaynağı değiştir]

ANCA'nın patojenik rolü hala tartışmalı olmakla birlikte, in vitro ve hayvan modelleri, antikorların küçük damar vaskülitlerinin oluşumunda doğrudan patolojik bir rolü olduğu fikrini desteklemektedir.