Antakyalı Margaret

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Antakyalı Margaret
İman şehidi
Ölüm304 Asya, Roma İmparatorluğu
Yortu20 Temmuz (Batı Kilisesi), 17 Temmuz (Doğu Ortodoks Kilisesi)

Antakyalı Margaret, Pisidya’daki Antakya’da, yaklaşık 304 yılında Diocletianus zulmü sırasında şehit edilmiştir.[1] Katolik ve Anglikan Kiliseleri'nce 20 Temmuz’da, doğu Ortodoks Kilisesi'nce 17 Temmuz’da bir aziz olarak anılır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Efsaneye göre, Margaret pagan bir rahibin kızıydı. Annesinin doğumundan kısa bir süre sonra ölmesi sebebiyle Margaret, Antakya’dan gelen hristiyan bir kadın tarafından süt anneliği yapılmıştır. Hristiyanlığı benimsemesi ve bekaretini Tanrı’ya adaması sebebiyle babası tarafından evlatlıktan reddedilmiştir. Olibrius, bölgenin valisi, kendisi ile evlenmek istemiş ancak hristiyanlığı bırakmasını koşul koymuştur. Teklifi reddetmesinden sonra acımasızca işkence görmüş ve ölmüştür.[2]

Margaret, Jeanne d’Arc’ın konuştuğunu iddia ettiği azizlerden birisidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Alban Butler. "Saint Margaret, Virgin and Martyr". Lives of the Fathers, Martyrs, and Principal Saints 3 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 1866. CatholicSaints.Info. 25 May 2016 Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  2. ^ "MacRory, Joseph. "St. Margaret." The Catholic Encyclopedia, Vol. 9. New York: Robert Appleton Company, 1910. 1 Mar. 2013". 10 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ocak 2022.