Annemi Trenden Nasıl Atarım

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Annemi Trenden Nasıl Atarım
Throw Momma from the Train
"Annemi Trenden Nasıl Atarım" (Throw Momma from the Train) filminin özgün sinema afişi
YönetmenDanny DeVito
YapımcıLarry Brezner
SenaristStu Silver
OyuncularDanny DeVito
Billy Crystal
Kim Greist
Anne Ramsey
MüzikDavid Newman
Görüntü yönetmeniBarry Sonnenfeld
KurguMichael Jablow
StüdyoOrion Pictures
DağıtıcıOrion Pictures
MGM/UA Home Entertainment (DVD)
CinsiSinema filmi
TürüSuç, kara komedi
RenkRenkli
Yapım yılı1987
Çıkış tarih(ler)i11 Aralık 1987, ABD
Süre88 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe$14,000,000
Hasılat$57,915,972
Diğer adlarıAnnemi Trenden Nasıl Atarım (Türkiye)
Balance maman hors du train (Fransa)
Getta la mamma dal treno (İtalya)
Tira a mamá del tren (İspanya)
Schmeiß' die Mama aus dem Zug! (Almanya)

Annemi Trenden Nasıl Atarım 1987 ABD yapımı kara komedi filmidir. Özgün adı Throw Momma from the Train olan film Türkiye'de VCD formatında dağıtılmış, ayrıca Digitürk şifreli kanalından da yayınlanmıştı.[1]

Özgün senaryosunu Stu Silver'ın yazdığı (filmde küçük de bir rolü var) filmi Danny DeVito yönetmiş, ayrıca başrolünde de oynamıştır. Filmin diğer önemli oyuncuları ise Billy Crystal, Anne Ramsey (anne rolünde), Kate Mulgrew ve Kim Greist'tır. Tanınmış talk-show programcısı Oprah Winfrey'in de filmde bir cameo rolü vardır. Barry Sonnenfeld'in görüntülerini çektiği filmin özgün müziğini David Newman bestelemiş ve bu çalışmasıyla "BMI Film & TV Ödülü"nü almıştı.

Filmde, kendisine hayatı zindan eden baskıcı annesini (Anne Ramsey) ortadan kaldırmayı plânlayan edebiyat öğrencisi Owen (Danny DeVito), boşandığı karısından büyük bir kazık yemiş olan edebiyat profesörü Larry (Billy Crystal)'ye çapraz cinayet işlemelerini teklif eder, yani Larry, Owen’ın annesini, Owen da Larry’nin eski karısını öldürecektir. Böylelikle şüpheli duruma düşmeyeceklerdir. Cinayetlerin değiş tokuş edilmesi temasını ele alan bu suç filmi dakikalar geçtikçe kara mizahla harmanlanarak zincirleme esprilerle dolu bir slapstick tarzına doğru ilerler.

"Annemi Trenden Nasıl Atarım", 1951 tarihli Alfred Hitchcock filmi Trendeki Yabancılar (Strangers on a Train)'ın güldürü tarzında bir yeniden yapımıdır ve filmin içinde bu filme göndermeler yapılır. Ayrıca filmin teması büyük oranda Fritz Lang'ın 1945'te çektiği ünlü filmi Scarlet Street'ten (Türkçe kaynaklarda hem "Kızıl Sokak" hem de "Uygunsuz Sokak" adları geçiyor) ödünç alınmıştır.[2]

Filmde 'anne' rolünü oynayan Anne Ramsey, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'ne ve aynı dalda Altın Küre'ye aday gösterildi. En İyi Yardımcı Aktris Saturn Ödülü'nü kazandı. Danny DeVito da Altın Küre ödülüne aday gösterilmişti. Filmin ikinci ödülünü de filmin özgün müziğini yapan David Newman aldı. ABD'de dağıtılan "BMI Film & TV Ödülü" "film müziği" dalında kendisine verildi.[3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Angeles'ta bulunan bir vakıf kolejinde edebiyat dersleri veren profesör Larry Donner (Billy Crystal), karısı Margaret (Kate Mulgrew)'ten kısa bir süre önce boşanmıştır. Aynı zamanda bir yazar olan Larry bir süredir "yazar tutukluluğu" ndan muzdariptir. Bir yıldır tek satır yazamamış olmasının nedeni ise, eski karısının giderayak bir romanını çalarak kendisi yazmış gibi yayımlatması ve çok satan bu romandan astronomik paralar kazanmaya başlamasıdır. Üstüne üstlük bu kitaptan dolayı üne de kavuşmuş olan karısı sık sık televizyon şovlarına çıkmakta ve onu deli etmektedir. Prof. Larry'nin Beth Ryan (Kim Greist) adında bir de sevgilisi vardır.

Kısa süreli lisans eğitimi verilen bu halk kolejinde öğrenciler genelde orta yaşı geçkin, fazla beklentisi olmayan sıradan insanlardır. Bu öğrencilerden biri de yeteneksiz ve beceriksiz Owen Lift (Danny DeVito)'tir. Bu ufak tefek, çekingen ve çocuk ruhlu adam ilerlemiş yaşına rağmen halâ bekârdır ve yaşlı annesi (Anne Ramsey) ile aynı evde oturmaktadır. Hiç yüzü gülmeyen küstah, zorba ve ağzı bozuk bir kadın olan Bayan Lift ('anne'), Owen'a hep kötü davranır, hakaret eder, kendi pis işlerini ona yaptırır, kısaca ona evde pek huzur vermez. Owen ise sürekli olarak annesini öldürmeyi hayal eder, ama bir türlü buna cesaret edemez.

Owen bu cinayet işleme saplantısını ödevlerine de yansıtır ama çok acemi ve yeteneksiz olduğu için edebiyat ödevlerini hocasına beğendiremez, çünkü yazdığı cinayet öyküleri çok basit, mantıksız ve kendini çabuk ele veren cinstendir. Larry Owen'a önemli olanın cinayeti işleyip yakalanmamayı becermek olduğunu, bunun için de katilin ortada cinayeti işlediğinden şüphelendirecek geçerli bir neden bırakmaması gerektiğini söyler ve bu yapışkan öğrenciden kurtulmak için ona sinemada gösterimde olan Alfred Hitchcock filmi Trendeki Yabancılar'ı seyretmesini önerir. Söylenen sinemaya giden Owen'a filmi izlerken aniden bir ilham gelir. Prof Larry bir süre önce kalabalığın ortasında eski karısını öldürmek istediğini bağırarak söylemiştir. Kendisi de annesinden kurtulmak istemektedir. Tıpkı seyrettiği Hitchcock filminde olduğu gibi Owen da Larry'ye bir çapraz cinayet teklif edecektir, yani Larry Owen’ın annesini, Owen da Larry’nin eski karısını öldürecektir. Böylelikle her ikisinin de mazeretleri olacak ve şüpheli duruma düşmeyeceklerdir.

Doğal olarak Larry bu teklifi reddeder, ama Owen yine de Larry'nin eski karısı Margaret'ın yaşadığı Hawai'ye onu öldürmek amacıyla gider ve bir tekne gezintisi sırasında Margaret denize düşerek kaybolur ve öldüğü ilan edilir. Korkak ve telaşlı bir adam olan Larry çevresindeki birçok kişiye şüpheli beyanlarda bulununca kuşkuları üzerine çeker ve polis peşine düşer. Owen iyilik yapma sırasının kendisine geldiğini söyleyerek evine getirdiği Larry'i annesini öldürmesi için zorlar ama Larry bunu yapamaz. Devreye Owen da girer ama beceriksizce ve gülünç bir biçimde yapılan, sonra Meksika'ya giden bir trende de devam eden bu cinayet girişimleri hep sonuçsuz kalır, hatta trenden düşen Larry olur.

Larry hastanede yatarken televizyondan Margaret'in ölmediğini, balıkçılar tarafından kurtarılmış olduğunu öğrenir ve içi rahat eder, sonra da "yazar tıkanması" sorununu atlatarak bütün bu yaşadıklarını kitap haline getirmeye başlar. Bir yıl sonra Owen'la buluşurlar. Owen'ın annesi ölmüştür, ama bu doğal nedenler sonucunda olmuştur. Larry Annemi Trenden Nasıl Atarım adını verdiği bu anı kitabını henüz bitirememiştir. Owen da Larry'ye bu yaşadıkları olaylardan esinlenerek bir kitap yazdığını ve bastırttığını söyleyince hayal kırıklığına uğrayan Larry birden Owen'ın boğazına yapışır. Ancak Owen kitabının bir kopyasını ona gösterince sakinleşir ve gülmeye başlar: Owen'ın Anne, Owen ve Owen'ın arkadaşı Larry adını verdiği kitabı üç boyutlu bir okul öncesi çocuk kitabıdır. Her şey tatlıya bağlanmıştır.

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

'Anne' Bayan Lift (Anne Ramsey)'in başına gelenler sahici değil, sadece oğul Owen (Danny DeVito)'ın bir hayâl ürünü.
Oyuncu Rolü
Danny DeVito Owen Lift
Billy Crystal Larry Donner
Anne Ramsey Owen'ın annesi
Kim Greist Beth Ryan
Kate Mulgrew Margaret Donner
Oprah Winfrey Kendi rolünde (Cameo rol)
Branford Marsalis Lester
Rob Reiner Joel
Bruce Kirby Dedektif DeBenedetto
Joey DePinto Çavuş
Annie Ross Mrs. Hazeltine
Raye Birk Pinsky
Olivia Brown Bayan Gladstone
Philip Perlman Bay Perlman
Stu Silver Ramon

Filmin müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Annemi Trenden Nasıl Atarım/Trow Momma From The Train". www.digiturk.com.tr. Erişim tarihi: 31 Aralık 2009. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Throw Momma from the Train (1987)/movieconnections" (İngilizce). IMDb. 5 Mayıs 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2009. 
  3. ^ "Throw Momma from the Train (1987)/awards" (İngilizce). IMDb. 13 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2009. 
  4. ^ "Throw Momma From the Train [SOUNDTRACK]" (İngilizce). www.amazon.com. Erişim tarihi: 1 Ocak 2010. 
  5. ^ "Throw Momma from the Train (1987)/soundtrack" (İngilizce). IMDb. 31 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]