Annaberg Muharebesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Annaberg Muharebesi, Silezya Ayaklanmalarının en büyük muharebesiydi.[1] 21-26 Mayıs 1921 tarihleri arasında gerçekleşen muharebe Annaberg'de (Lehçe: Góra Św. Anny), köyün yakınlarında stratejik bir tepede yapıldı. Annaberg, güneydoğu Oppeln içinde (Opole) Yukarı Silezya, Weimar Almanyası'nda yer almaktaydı. Tepe, Üçüncü Silezya Ayaklanmasında düzensiz Polonya-Silezya birimleri tarafından ele geçirildikten sonra, Alman Freikorps, Polonya kuvvetlerini geri püskürttü. Nihai sınır, siyasi ve diplomatik çabalarla belirlendi. Versailles Antlaşması ile Alman Reichswehr, 100.000 kişilik bir güçle sınırlıydı. Alman İmparatorluk Ordusu'nun kalıntılarından birkaç bağımsız paramiliter Freikorps birimi oluşturuldu. Alman Freikorps birimleri genellikle resmi hükûmetten gelen emirlere uymazdı, ancak Alman hükûmeti nakliye ve erzak konusunda onlara yardım etmekteydi.[2] Freikorps birimleri Almanya'daki komünist gruplara ve ayrıca Doğu'daki Polonyalı isyancılara karşı savaştı. Almanya, Versailles sonrasında bağımsız Polonya devletini tanıyorken, bazıları şiddetli çatışmalara sahne olan bazı tartışmalı alanlar vardı.

30 Nisan 1921'de, Wojciech Korfanty liderliğindeki Polonyalı-Silezya yetkilileri, tartışmalı Yukarı Silezya'daki plebisit bölgesinin çoğunun Almanya'ya verileceğini gördükten sonra, Varşova hükûmeti ne pahasına olursa olsun düşmanlıktan kaçınmak istese bile Üçüncü Ayaklanmayı başlatmaya karar verdiler.[3]

2 Mayıs'ta, Konrad Wawelberg komutasındaki Polonya Wawelberg Grubu birimlerinin sabotaj eylemleri Yukarı Silezya ile Almanya arasındaki tüm bağlantıları kopardı.

3 Mayıs sabah saat 3'te Polonya kuvvetleri bir saldırı başlattı ve sonraki günlerde küçük Alman kuvvetlerini batıya doğru itip Oder Nehri hattına ulaştılar ve 4 Mayıs'ta Annaberg'in 400 metrelik stratejik tepesini ele geçirdiler .

Almanların karşı saldırıyı hazırlaması ve diğer Alman bölgelerinden gönüllüler getirmesi yaklaşık iki hafta sürdü. Liderler komutan olarak Generalleutnant Karl Höfer.[4][5] Generalleutnant Bernhard von Hülsen, Oder'de güney kuvvetlerine liderlik edecek ve Oberstleutnant Grüntzen ormanlarda kuzey kuvvetine liderlik edecekti.[6]

Bavyera'dan Freikorps Oberland biriminin gelişiyle Alman birimleri güçlendirildi. 1650 asker Binbaşı Albert Ritter von Beckh yönetiminde Birinci Dünya Savaşı'nın deneyimli gazileriydi.[7] FK Oberland'ın üyeleri arasında gelecekteki Nazi Almanyası'nın önemli isimleri vardı, bunlar arasında savaş sırasında öne çıkan Sepp Dietrich,[8] Rudolf Höss, Edmund Heines, Beppo Römer ve daha sonra "Annaberg'in kahramanı" olarak telaffuz edilen Kurtadamların[9] lideri Peter von Heydebreck.[10] Ayrıca, Bavyera'nın Erlangen kasabasından birkaç gönüllü öğrenci vardı.[11] Alman kuvveti, yakın zamanda terhis edilmiş gazilerden ve I.Dünya Savaşı'nda savaşamayacak kadar genç adamlardan oluşan Silezya paramiliter taburlarından (Selbstschutzes Oberschlesien) oluşuyordu.[2]

Polonya kuvvetleri bölgedeki Alman birliklerinden daha fazla sayıda olmasına rağmen, Almanlar, çoğu sivil olan Polonyalılardan daha fazla deneyime sahipti.[2]

Savaş[değiştir | kaynağı değiştir]

Manastırın tepesinde yer aldığı Annaberg tepesi, zirvesinden Oder / Odra vadisinin tamamına hakim olabileceği için stratejik olarak önemliydi.[12] Alman-Yukarı Silezya komutanları General Höfer ve Hülsen, 19/20 Mayıs 1921'de Krappitz'e (Krapkowice) gönderilen Bavyera Oberland'ın üç taburunu kullanmaya karar verdiler.

2: 30'da başlayan Alman karşı saldırısı 21 Mayıs[13] Oberland Freikorps ve Silesian Selbstschutz liderliğindeydi. Hülsen yaklaşık 900 kişi bulunduran altı buçuk küçük taburunu sol ve sağ kanatları oluşturmak üzere iki sütun halinde yoğunlaştırdı. Almanlar, Franciszek Rataj komutasındaki Pless'ten (Pszczyna) Polonyalı Silezya isyancılarına karşı Annaberg'in kuzeyindeki bir tepeden başlayan saldırısını başlattı. Ancak Almanlar topçudan yoksundu ve savaş şiddetliydi. Hülsen, "Tek bir topçu olmadan müstahkem bir mevziye saldırı düzenlemenin ne kadar acı verici olabileceğini o zaman öğrendik" diye yazdı. Bavyeralı Oberlanders, el bombaları ve süngülerle bir Polonya karşı saldırısını püskürtmeyi başardılar ve dağın batısındaki Oleschka (Oleszka) kasabasına yapılan saldırıda kullandıkları iki topu ele geçirdiler.

Yedi saatlik yoğun çatışmanın ardından Almanlar Pless alayını[14] geri çekilmeye zorlamayı başardılar ve saldırılarını Walenty Fojkis komutasındaki Kattowitz'den (Katowice) komşu Polonyalı gönüllülere ve ayrıca Polonya-Silezya taburlarına yoğunlaştırdı . Groß Strehlitz (Strzelce Opolskie) ve Tost (Toszek), Group Bogdan olarak bilinir. Dağı savunan Polonyalı güçler arasında Kattowitz'deki Ferdinand kömür madeninden madenciler ve Bogutschütz'ün (Bogucice) Kattowitz banliyösünden işçiler de vardı.[15] Annaberg bölgesinde savaşan Polonyalı güçler, Doğu Grubunu oluşturdu.

11: 00'da Almanlar dağda koordineli bir ilerlemeye başladılar: kuzeybatıdan Finsterlin Taburu, güneybatıdan Taarruz Müfreze Heintz, doğudan Oestricher Taburu ve güneydoğudan Sebringhaus Taburu ve Eicke Bölüğü.[13] Alman baskısı altında, Polonyalılar göğüs göğüse çarpışmanın ardından doğuya çekildi. Sonraki Polonya karşı saldırısı püskürtüldü ve Freikorps'un başarısı, Kasım 1918'den bu yana ilk Alman zaferi olarak kabul edildiğinden Almanya'da geniş çapta bildirildi.[12]

Günün sonunda Polonyalı savunucular Wielmierzowice, Krasowa, Zales Śląski ve Popice'de savunma pozisyonları kurdu. Hoefer'in raporlarına göre, sonraki savaşta bazı Alman taburları ilk güçlerinin% 10 ila 15'ine düşürüldü. 21'inci günü öğleden sonra, Polonyalı isyancılar Alman güçlerini Kalinow, Poznowic, Sprzecis ve Kamień'deki tren istasyonundan geri püskürttüler.

22'sinde, Polonyalı isyancılar Raszowa ve Daniec'e saldırdılar ve geri aldılar ve Januszkowic bölgesinde, Oder'i geçmek için bir Alman girişimine karşı koydular.

23 Mayıs'ta, Polonyalılar, Pawel Cyms komutasındaki Hindenburg OS'den (Zabrze) bir taburla güçlerini yeniden toplayıp güçlendirdikten sonra, başka bir güçlü saldırı başlattı, ancak her iki tarafta da büyük kayıplarla Alman topçuları tarafından püskürtüldü. Ağır mücadele gibi komşu köylerde, gerçekleşti Leschnitz (Leśnica), Lichynia, Krasowa, Dolna, Olszowa ve Klucz .

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Halk oylaması bölgelerinin haritası.

Her iki tarafın hükûmeti olayları güçlükle etkileyebildi çünkü iki tarafın da sağlam komuta yapıları ve bağımsız hareket eden güçler vardı. 25 Mayıs'ta Selbstschutz, Freikorps'u ciddi cezalarla tehdit eden Berlin'in baskısı altında[12] barış görüşmelerini başlatma kararı aldı. Ertesi gün, Polonya kuvvetlerinin genel komutanlığı birliklerine çatışmayı durdurma emri verdi. 4 Haziran-6 Haziran arasında bazı ek çatışmalar yaşandı.

Temmuz ayı başlarında Müttefik birlikler bölgeye girdi ve savaşan tarafları ayırdı; hem Polonyalılar hem de Almanlar ayrıldı ve geri çekildi. İç ve dış politik nedenlerden dolayı, Alman savaşçıların katkıları, Weimar Cumhuriyeti'ne karşı acı duyguları destekleyen hükûmet tarafından resmi olarak tanınmadı.  Ancak, "Annaberg kahramanlarının" itibarı onlara sonraki yıllarda yardımcı oldu.

Yukarı Silezya'nın tartışmalı bölgesi daha sonra iki ülke arasında oylama hatları boyunca (Yukarı Silezya plebisitinde ) bölündü ve Polonya, bölgenin üçte birini kömür madenleriyle aldı.[16] Yeni sınır, düşmanlıkların bitiminde kabaca tarafları ayıran çizgiyi takip etti (bkz. Yukarı Silezya plebisiti ). Annaberg, Potsdam Anlaşması'na göre Polonya'ya transfer edildiği 1945 yılına kadar Almanya'nın bir parçası olarak kaldı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Silezya Tarihi
  • Yukarı Silezya Polonya Askeri Örgütü

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Góra Św. Anny: Europe's biggest amphitheatre, Poland". 26 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  2. ^ a b c Citino, p. 245
  3. ^ "Wyborcza.pl". 3 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  4. ^ Röhms Mann fürs Ausland. 1998. ISBN 9783825835965. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  5. ^ Oberschlesien in der Aufstandszeit, 1918–1921. by A. D. Karl Hoefer, review by H. F. P. Percival, International Affairs (Royal Institute of International Affairs 1931–1939), Vol. 17, No. 6 (Nov. – Dec., 1938), pp. 853–854 (review consists of 2 pages)
  6. ^ Jurado, p. 31
  7. ^ "Albert Ritter von Beckh". 20 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  8. ^ Hitler's Generals. 1989. ISBN 9780802139948. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  9. ^ "Jay W. Baird: Hitler's War Poets". 31 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Şubat 2021. 
  10. ^ heydebreck "hero of annaberg" – Google Search. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  11. ^ Erlangen. 2005. ISBN 9780761830245. 15 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  12. ^ a b c Jurado, p. 32
  13. ^ a b Citino, p. 247
  14. ^ "Strona główna • Urząd Miasta w Siemianowicach Śląskich". 14 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  15. ^ "Piotrowice Katowice". 3 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2016. 
  16. ^ "Mapy narodowościowe Górnego Śląska od połowy XIX wieku do II Wojny Światowej" Dorota Borowicz Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego Wrocław 2004

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]