AnkaraKart

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Ankarakart sayfasından yönlendirildi)
AnkaraKart
Çıkış tarihi1 Temmuz 2014
YükleniciE-Kent
YöneticiAnkara Büyükşehir Belediyesi
Para birimiTürk lirası (en az ₺1, en fazla ₺1000)
Geçerlilik
İnternet sitesiankarakart.com.tr
Anonim (tam) Ankarakart

AnkaraKart, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarında kullanılan şehir içi akıllı karttır.

Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Tam (Mavi)[değiştir | kaynağı değiştir]

İşlem merkezleri, metrolardaki banko cihazları, bazı büfe ve marketlerden edinilebilir. İsteyen herkes 40₺ karşılığında edinebilir. (40₺ kart ücreti olduğundan ilk kullanımda ayrıca para yüklemesi gerekir.) ilk biniş: 15₺, aktarma: 7% (Aktarma ilk kullanım itibarıyla 75 dk. içinde geçerlidir.)

İndirimli (Kırmızı)[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğretmenler ve öğrenciler, öğretmen veya öğrenci belgelerini (veya kartlarını) işlem merkezine ibraz etmeleri durumunda edinebilirler. Öğrenciler için ilk biniş: 7.50₺, aktarma: 4,50₺ (Aktarma ilk kullanım itibarıyla 75 dk içinde geçerlidir.) Öğretmenler için ise ilk biniş: 11₺, aktarma: 5₺. Abonman özelliği sayesinde isteğe bağlı olarak 220₺ karşılığında 1 ay geçerli sınırsız biniş hakkı elde edilebilir.

Özel Kart (Turuncu)[değiştir | kaynağı değiştir]

Yaşlıların, engellilerin, bazı kamu çalışanlarının, ABB personelinin temin edebildiği karttır.

Kullan - At Tipi Bilet[değiştir | kaynağı değiştir]

Fiyatı her biniş için 17₺'dir. Aktarma yoktur. Kullan at biletleri metro veznelerinden ve banko cihazlarından temin edilebilmektedir.

Aktif Bank NKolay Alışveriş ve Toplu taşıma kartı[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem banka kartı hem de toplu taşıma kartı olarak kullanılabilirken, Ankara UKOME 2021/12[1] sayılı kararı ile AnkaraKart özelliği iptal edilmiştir.

Ayrıca[değiştir | kaynağı değiştir]

Mobil uygulama üzerinden NFC mobil ödeme ya da EMV ödeme sistemi (Europay, Mastercard, Visa) temassız banka ve kredi kartlarıyla da ödeme yapılabilmektedir. Ücretlendirme her biniş için ₺18'dir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2022. 
  2. ^ "TAŞIMA ÜCRETLERİ". EGO Genel Müdürlüğü. 3 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Şubat 2022.