Animasyonlu haritacılık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2004 Endonezya tsunamisinin animasyonlu haritacılık ile gösterimi

Animasyonlu haritacılık ya da Mapping (İngilizceAnimated mapping ya da kısaca mapping), zaman içerisinde değişiklik gösteren bir harita üzerine animasyon yapılmasıdır. En yaygın olarak, değişiklik zamanla, genellikle büyük ölçüde değişen bir ölçekte gösterilir.

Tarihin animasyonlu haritalanması[değiştir | kaynağı değiştir]

Dosya:Collapse of Ottomans(Kayra Atakan).gif
Kayra Atakan [Qırım Xan'ı] isimli Youtube kullanıcısının "Türkiye Tarihi" isimli çalışmasından kısa bir kesit

Son zamanlarda, hareketli haritalama, tarihi olayları kartografik bir ortamda tasvir etmek amacıyla animasyonlu haritaların yapımını da kapsayacak şekilde büyümüştür. Bu tür animasyonlar, yaratıcının bilgisayarındaki bir animasyon/sanat programı içinde oluşturulur, ardından belirli grupların zaman içindeki arazi sahipliğini / işgalini göstermek için canlandırılır.[1][2]

1796-2008 yılları arasında, Balkanlar ve Orta Avrupa sınırlarında meydana gelen değişimler

Son zamanlarda, özellikle Youtube üzerinde animasyonlu harita yapmak popülerleşmiştir. Bu animasyonları yapan kişilere "mapper" veya "haritacı" adı verilir. Haritacılar; tarihte gerçekleşmiş bir olayı veya gerçekleşebilecek alternatif bir geleceği animasyonlu haritalarında gösterirler.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Animated map shows the Civil War's front lines in 5 minutes". Boing Boing (İngilizce). 30 Kasım 2015. 1 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  2. ^ "This video beautifully illustrates the history of India from 2800 BC to 2016". IndiaTimes (İngilizce). 27 Mayıs 2016. 30 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2020. 
  3. ^ "Kyiv mapping". 11 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.