Andromeda Esrarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Andromeda Esrarı
The Andromeda Strain
"Andromeda Esrarı" (The Andromeda Strain) filminin sinema afişi
YönetmenRobert Wise
YapımcıRobert Wise
SenaristNelson Gidding
Michael Crichton (roman)
OyuncularArthur Hill
David Wayne
James Olson
Kate Reid
MüzikGil Mellé
Görüntü yönetmeniRichard H. Kline
KurguStuart Gilmore
John W. Holmes
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
CinsiSinema filmi
TürüBilimkurgu, gerilim
RenkRenkli (Technicolor)
Yapım yılı1971
Çıkış tarih(ler)i12 Mart 1971, ABD
Süre131 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Devam filmiThe Andromeda Strain (2008) TV filmi
Diğer adlarıAndromeda Esrarı (Türkiye, sinemalar)
Gerilim (Türkiye, TRT TV
Le Mystère Andromède (Fransa)
Andromeda (İtalya)
La Amenaza de Andrómeda (İspanya)
Andromeda - Tödlicher Staub aus dem All (Almanya)

Andromeda Esrarı[1] 1971 ABD yapımı bilimkurgu, gerilim filmidir. Özgün adı The Andromeda Strain olan film Türkiye'de sinemalarda "Andromeda Esrarı" adıyla gösterilmişken, sonraki yıllarda TRT televizyonunda Gerilim adıyla yayına verilmişti.

Senaryosunu Michael Crichton'ın 1969 tarihli aynı adlı romanından Nelson Gidding'in uyarlayıp yazdığı filmin yönetmeni ve yapımcısı Robert Wise'dır. Başlıca rollerinde Arthur Hill, David Wayne, James Olson ve Kate Reid oynamışlardır. Bilimkurgu yazarlığı dışında, yapımcılık ve yönetmenlik de yapan Michael Crichton'ın (d. 1942 -ö. 2008) filmde küçük bir de rolü vardır, aynı zamanda Harvard Tıp Fakültesi mezunu bir doktor da olan Crichton filmde sakallı cerrah rolünde. Crichton'ın kitabı Türkiye'de 1974'te Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uzay Mikrobu adıyla yayımlanmıştı.

Küçük bir kasabaya düşen Amerikan askeri uydusu uzaydan çok ölümcül bir virüsü de beraberinde getirmiştir. Kasabada bir bebek ve bir ayyaş dışında canlı kalmayıca bölge karantinaya alınır ve bir grup bilim insanı yüksek teknolojili ve yüksek güvenlikli bir laboratuvarda zamana karşı yarışarak bu virüsün sırrını çözmeye çalışır. Filmin özgün adında geçen "strain" (suş) sözcüğü mikrobiyoloji ve tıpta bir mikroorganizmanın genetik olarak değişikliğe uğramış, farklılaşmış bir alt türü anlamına gelir.

"Andromeda Esrarı" gerçekçi dekorları ve sağlam diliyle tıpkı Stanley Kubrick'in 2001: Uzay Yolu Macerası gibi zamana karşı direnen ve hiç eskimeyen bilimkurgu filmlerinden biridir.

Film "en iyi kurgu" ve "en iyi dekor" dallarında Oscar'a, "en iyi özgün müzik" dalında da Altın Küre'ye aday gösterilmişti.

2008 yılında filmin televizyon için aynı adla bir yeniden çevrimi yapıldı, Mikael Salomon'un yönettiği bu TV filminde Benjamin Bratt ve Eric McCormack rol almışlardı.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Jurassic Park'ın da yazarı olan Michael Crichton'ın 1969'da yazdığı "The Andromeda Strain" adlı bilimkurgu romanı, Türkiye'de "Uycan Yayınevi" tarafından Ocak 1974 tarihinde Mehmet Harmancı'nın çevirisiyle Uzay Mikrobu adıyla yayımlanmıştı.[2]

Filmin müzik albümü[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Filmle aynı yıl piyasaya verilen soundtrack albümü Kapp Records şirketi tarafından yönetmen Robert Wise'ın özel nezaretinde kısıtlı bir hayran kitlesi için sadece 10.000 adet bastırtılmıştı. Bu plağın özelliği altıgen şeklinde olmasıydı ve plak zarfları da keza altıgen şeklindeydi. Albüm bir süre sonra normal LP formatında da basıldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mitos ve Kuşku Atilla Dorsay. 1977, Görsel Yayınlar. s.309 Türkçe isim için referans
  2. ^ kutuphane.tbmm.gov.tr[ölü/kırık bağlantı]
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Ocak 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2008. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]