Andorra eş prensleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Andorra eş prensler, Avrupa ülkesi Andorra'da 1278 yılında bu yana kolektif olarak yürütülen devlet başkanlığı görevinde bulunan Urgell piskoposu ile Fransa cumhurbaşkanı'na verilen unvandır.

Andorra eş prensleri listesi (1278-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

Piskopos eş prens Görev süresi Fransız eş prens Görev süresi
Urgell Piskoposu Foix Kontu
Blason du comté de Foix.svg Foix Hanedanı
Pere d'Urtx 1278–1293 Roger-Bernard III 1278–1302
Guillem of Montcada 1295–1308
Blason de Foix-Béarn.svg Foix-Béarn Hanedanı
Gaston I 1302–1315
Ramon Trebaylla 1309–1326
Gaston II of Foix - Bearne 1315–1343
Arnau de Llordà 1326–1341
Pere de Narbona 1341–1347
Gaston III Fébus 1343–1391
Nicolau Capoci 1348–1351
Hugó Desbach 1351–1361
Guillem Arnau de Patau 1362–1364
Pere de Luna 1365–1370
Berenguer d'Erill i de Pallars 1371–1388
Galcerand de Vilanova 1388–1396
Matthew 1391–1396
Aragon'a ilhakı
Andorra 1396'da kısa bir süre Aragon tacına tabî oldu.
Urgell Piskoposu (yenilenen) Foix Hanedanı (yenilenen)
Blason de Foix-Béarn.svg Foix-Béarn Hanedanı (yenilenen)
Galcerand de Vilanova (yenilenen) 1396–1415 Matthew (yenilenen) 1396–1398
Isabella 1398–1413
Armoiries Navarre Foix.svg Foix-Grailly Hanedanlığı
John I 1413–1436
Francesc de Tovia 1416–1436
Gaston IV 1436–1472
Arnau Roger de Pallars 1437–1461
Jaume de Cardona i de Gandia 1462–1466
Roderic de Borja i Escrivà 1467–1472
Pere de Cardona 1472–1512 Navarre Kralları
Francis Phoebus 1472–1483
Catherine 1483–1512
Aragon'a ikinci ilhakı
Andorra 1512–1513 arasında kısa bir süre Aragon tacına tabî oldu.
Urgell Piskoposu (yenilenen) Navarre Kralları (yenilenen)
Armoiries Navarre Foix.svg Foix-Grailly Hanedanlığı (yenilenen)
Pere de Cardona (yenilenen) 1513–1515 Catherine (yenilenen) 1513–1517
Joan Despés 1515–1530
Armoiries Navarre-Albret.svg Albret Hanedanlığı
Henry II 1517–1555
Pedro Jordà de Urríes 1532–1533
Francesc de Urríes 1534–1551
Miquel Despuig 1552–1556
Jeanne d'Albret 1555–1572
Joan Pérez García de Oliván 1556–1560
Pere de Castellet 1561–1571
Joan Dimas Loris 1572–1576 Coat of arms of France and Navarre (1589-1789).svg Bourbon Hanedanlığı
Henry III
Henry IV of France
1572–1610
Miquel Jeroni Morell 1577–1579
Hugó Ambrós de Montcada 1580–1586
Andreu Capella 1587–1609
Bernat de Salbà i de Salbà 1610–1620 Louis II
Louis XIII of France
1610–1620
Luís Díes Aux de Armendáriz 1621–1627 Fransa Kralları
Louis XIII 1620–1643
Antoni Pérez 1627–1633
Pau Duran 1634–1651
Louis XIV 1643–1715
Joan Manuel de Espinosa 1655–1663
Melcior Palau i Boscà 1664–1670
Pere de Copons i de Teixidor 1671–1681
Joan Desbach Martorell 1682–1688
Oleguer de Montserrat Rufet 1689–1694
Julià Cano Thebar 1695–1714
Simeó de Guinda y Apeztegui 1714–1737
Louis XV 1715–1774
Jordi Curado y Torreblanca 1738–1747
Sebastià de Victoria Emparán y Loyola 1747–1756
Francesc Josep Catalán de Ocón 1757–1762
Francesc Fernández de Xátiva y Contreras 1763–1771
Joaquín de Santiyán y Valdivielso 1772–1779
Louis XVI 1774–1792
Juan de García y Montenegro 1780–1783
Josep de Boltas 1785–1795
Birinci Fransız Cumhuriyeti
Fransa eş prens unvanını reddeder.
Francesc Antoni de la Dueña y Cisneros 1797–1812
Fransa hükümdarları listesi
Imperial Coat of Arms of France (1804-1815).svg Bonaparte Hanedanlığı
Napoleon I 1806–1812
Fransa tarafından ilhakı
Andorra ve Katalonya 1812-1813 arasında Birinci Fransız İmparatorluğu tarafından ilhak edilir.
Urgell Piskoposu (yenilenen) Fransa hükümdarları listesi (yenilenen)
Bonaparte Hanedanlığı (yenilenen)
Francesc Antoni de la Dueña y Cisneros (yenilenen) 1813–1816 Napoleon I (yenilenen) 1813–1814
Fransa kralları (yenilenen)
Bourbon Hanedanlığı (yenilenen)
Louis XVIII 1814–1815
Fransa kralları (yenilenen)
Bourbon Hanedanlığı (yenilenen)
Napoleon I (yenilenen) 1815
Napoleon II 1815
Fransa kralları (yenilenen)
Bourbon Hanedanlığı (yenilenen)
Louis XVIII (yenilenen) 1815–1824
Bernat Francés y Caballero 1817–1824
Bonifaci López y Pulido 1824–1827 Charles X 1824–1830
Simó de Guardiola y Hortoneda 1827–1851
Blason duche fr Orleans (moderne).svg Orléans Hanedanlığı
Louis Philippe 1830–1848
İkinci Fransız Cumhuriyeti başkanları
Louis-Napoléon Bonaparte 1848–1852
Fransa kralları (yenilenen)
Bourbon Hanedanlığı (yenilenen)
Napoleon III 1852–1870
Josep Caixal i Estradé 1853–1879
Üçüncü Fransız Cumhuriyeti başkanları
Louis-Adolphe Thiers 1871–1873
Patrice MacMahon 1873–1879
Salvador Casañas i Pagés 1879–1901 Jules Grévy 1879–1887
Sadi Carnot 1887–1894
Jean Casimir-Perier 1894–1895
Félix Faure 1895–1899
Émile Loubet 1899–1906
Ramon Riu i Cabanes 1901
Toribio Martín (acting) 1902
Joan Josep Laguarda i Fenollera 1902–1906
Josep Pujargimzú (geçici) 1907 Clément Armand Fallières 1906–1913
Juan Benlloch i Vivó 1907–1919
Raymond Poincaré 1913–1920
Jaume Viladrich i Gaspa (geçici) 1919–1920
Justí Guitart i Vilardebó 1920–1940 Paul Deschanel 1920
Alexandre Millerand 1920–1924
Gaston Doumergue 1924–1931
Paul Doumer 1931–1932
Albert Lebrun 1932–1940
Ricard Fornesa (geçici) 1940–1943 Fransız Devleti hükumdarı
Philippe Pétain 1940–1944
Ramon Iglesias i Navarri 1943–1969
Geçici Hükûmet Başkanı
Charles de Gaulle 1944–1946
Félix Gouin 1946
Georges Bidault 1946–1947
Dördüncü Fransız Cumhuriyeti başkanları
Vincent Auriol 1947–1954
René Coty 1954–1959
Beşinci Fransız Cumhuriyeti başkanları
Charles de Gaulle 1959–1969
Ramon Malla Call (geçici) 1969–1971 Georges Pompidou 1969–1974
Joan Martí i Alanis 1971–2003
Valéry Giscard d'Estaing 1974–1981
François Mitterrand 1981–1995
Jacques Chirac 1995–2007
Joan Enric Vives Sicília 2003–görevde
Nicolas Sarkozy 2007–2012
François Hollande 2012–2017
Emmanuel Macron 2017–görevde

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]