Anatoli Bugorski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anatoli Bugorski
DoğumAnatoli Petrovich Bugorski
25 Haziran 1942 (81 yaşında)
MilliyetRus
EğitimUlusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi MEPhI
Kariyeri
DalıParçacık fiziği
Çalıştığı kurumlarYüksek Enerji Fiziği Enstitüsü
Photo of the control room for the U-70 particle accelerator at the Institute for High Energy Physics.
Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsünde U-70 parçacık hızlandırıcısı için kurulmuş kontrol odası.

Anatoli Petroviç Bugorski (Rusça: Анатолий Петрович Бугорский), Rus parçacık fizikçisidir. 1978'de bir parçacık hızlandırıcıdan gelen yüksek enerjili proton ışınının beyninden geçtiği kazadan sağ kurtulmasıyla tanınır.[1]

Kaza[değiştir | kaynağı değiştir]

Rusya'nın Protvino şehrindeki Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsü'nde araştırmacı olan Bugorski, Sovyetler Birliği'ndeki en büyük parçacık hızlandırıcısı olan U-70 senkrotronu ile çalıştı.[2] 13 Temmuz 1978'de Bugorski, güvenlik mekanizması çöktüğünde arızalı bir ekipman parçasını kontrol ediyordu. Bugorski başını 76 GeV değerinde proton ışınının geçtiği yere soktuğunda ekipmanın üzerine eğiliyordu. Söylediğine göre "bin güneşten daha parlak" bir parıltı gördü, ancak herhangi bir acı hissetmedi.[1] Işın başının arkasından girip, beyninin oksipital ve temporal loblarından, sol orta kulağından geçip burnunun sol tarafından dışarı çıktı. 200.000 ila 300.000 röntgen radyasyona maruz kaldı.[2] Bugorski olanların ciddiyetini anladı ancak arızalı ekipman üzerinde çalışmaya devam etti ve başlangıçta ne olduğunu kimseye anlatmamayı seçti.

Sonrası[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugorski'nin yüzünün sol yarısı tanınmayacak kadar şişti ve sonraki birkaç gün içinde cildi soyulmaya başladı ve proton ışınının (ışık hızına yakın hareket eden) yüzünün bazı kısımlarını, kemiğini ve beyin dokusunu yaktığı ortaya çıktı.[3] Ölümcül seviyeden çok daha fazla radyasyon aldığına inanılan Bugorski, doktorların beklenen ölümünü görebileceği Moskova'daki bir kliniğe götürüldü. Ancak Bugorski hayatta kaldı, doktorasını tamamladı ve parçacık fizikçisi olarak çalışmaya devam etti.[4] Zihinsel kapasitesine neredeyse hiç zarar gelmedi ancak zihinsel çalışmalarının verdiği yorgunluk önemli ölçüde arttı.[2] Bugorski, sol kulağındaki işitme duyusunu tamamen kaybetti ve yerini bir tür kulak çınlaması aldı.[5] Yüzünün sol yarısındaki sinirlerin tahrip olması nedeniyle bu bölge felç kaldı.[1] Ara sıra meydana gelen kompleks parsiyel nöbetler ile nadiren görülen tonik-klonik nöbetler dışında günlük işlerini halledebiliyor.

Bugorski, Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsü'nde fizikçi olarak çalışmaya devam etti ve fizik deneyleri koordinatörlüğü görevini üstlendi.[2][6] Sovyetler Birliği'nin nükleer enerji ile ilgili konularda gizliliği koruma politikası nedeniyle Bugorski, on yıldan fazla bir süredir kaza hakkında kamuoyuna açıklama yapmadı. Muayeneler için yılda iki kez Moskova radyasyon kliniğine gitmeye ve diğer nükleer kaza kurbanlarıyla görüşmeye devam etti. "Sovyet ve Rus radyoterapisinin poster çocuğu" olarak tanımlandı.[1] 1996 yılında, engelli olduğundan dolayı yaptığı ücretsiz epilepsi tedavisi başvurusu reddedildi. Bugorski, Batılı araştırmacıların vücudu üzerinde çalışması fikrine sıcak baktı ancak Protvino'dan ayrılmayı göze alamadı.[1]

Kişisel hayat[değiştir | kaynağı değiştir]

Bugorski, Vera Nikolaevna ile evli olup Peter adında bir oğulları vardır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d e Masha Gessen (1 Aralık 1997). "The Future Ruins of the Nuclear Age". Wired magazine. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2007. 
  2. ^ a b c d e Геннадий Дерновой [Gennady Dernovoi] (23 Ocak 1998). Персональный Чернобыль Анатолия Бугорского [Anatoli Bugorski's Personal Chernobyl] (Rusça). Izvestiya newspaper (originally), re-published by Экологическая правда. 25 Nisan 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2011. 
  3. ^ Hiskey, Daven (20 Ağustos 2013). "What Happens When You Stick Your Head Into a Particle Accelerator". Gizmodo. 20 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2017. 
  4. ^ "Буглай Борис Мартынович Канд. техн. наук ( 153/169 )". nlr.ru (Rusça). 22 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ağustos 2020. 
  5. ^ "What Happens If You Stick Your Head in a Particle Accelerator?". Skeptical Science. 15 Aralık 2017. 12 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2019. 
  6. ^ "A.P. Bugorsky's research while affiliated with Institute for High Energy Physics and other places". ResearchGate. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]