Analı kızlı köfte

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Analı kızlı sayfasından yönlendirildi)
Analı kızlı köfte
Ülke(ler)Türkiye

Analı kuzulu köfte ya da sadece Analı kuzulu, Malatya, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Gaziantep, Tarsus ve Adana gibi bölgelerde daha çok bilinen yöresel bir yemektir. Bulgur ve kıymanın macun kıvamına gelinceye kadar yoğrularak, hazırlanan hamurun açılıp içine kıyma doldurulmasından sonra pişirilen sulu bir yemektir.[1][2] İsteğe göre kıyma yerine Van'a has olan murtuğa ile doldurulabilir. Dışı da sadece bulgur ve kitekten hazırlanarak içi unlu ve cevizli içle doldurulabilir. Sosuna doğranmış ıspanak ve sadece bulgur karışımından oluşan köfteler eklenebilir. Köfteler misket büyüklüğünde olup, yarım su bardağı sıvı yağ ve salçadan oluşan suya atılarak pişirilir.

Yörelere Göre Çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya Analı Kızlı Köfte / Malatya Tiritli Köfte[değiştir | kaynağı değiştir]

Malatya Analı Kızlı Köfte / Malatya Tiritli Köfte 24.09.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[3]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Analı Kızlı - Yöresel Adana Analı Kuzulu Köfte Tarifi - Adana Yemekleri Hikayesi". www.neyiilemeshur.com. 10 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  2. ^ Alamy, Fotoğraf:. "Analı kızlı çorbası tarifi". Hürriyet. 4 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]