Anadolu Selçuklu sultanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Anadolu Selçuklu Devleti Sultanları
Eski Monarşi
İmparatorluk
[[Dosya:|120px]]
Selçuklu arması
İlk hükümdar I. Süleyman Şah
Son hükümdar II. Mesud
Monarşi başlangıcı 1077
Monarşi sonu 1308

Anadolu Selçuklu sultanları listesi, 1060-1308 yılları arasında hüküm sürmüş olan Anadolu Selçuklu Devleti sultanlarının listesidir.

Sultanların listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

taht sırası Sultan Portre Tahta geçişi Tahttan inişi Saltanat süresi Notlar
1 I. Süleyman Şah
(Kutalmışoğlu)
MonumentOfKutalmişoğluSüleymanŞahTarsus.JPG
y. 1077 y. 1086 9 yıl
  • Kutalmış Bey'in oğlu;
  • Anadolu Selçuklu Devleti kuruldu.
  • Ölene kadar tahttan inmedi.
2 Ebu'l-Kasım 1086 1092 6 Yıl
  • Devlet Fetret Devrine Girmiştir İznik Valisidir
3 I. Kılıç Arslan 1092 1107 15 Yıl 1.Haçlı Seferiyle Anadoluya Gelen Haçlılarla Mücadele Etmiştir
  • Süleyman Şah'ın Oğludur
4 Şahinşah 1107 1116 9 Yıl
  • I.Kılıç Arslanın Oğludur Diğer Adı Melikşahdır
5 I. Rükneddin Mesud 1116 1156 40 Yıl En Uzun Taht'da kalan Hükümdardır

I.Kılıç Arslanın Oğludur

6 II. Kılıç Arslan 1156 1192 36 Yıl I.Rükneddin Mesud'un Oğludur
7 I. Gıyaseddin Keyhüsrev(İlk Defa) 1192 1196 4 Yıl II.Kılıç Arslan'ın Oğludur

2 Kere Taht'a Çıkmıştır

8 II.Süleyman Şah 1196 1204 8 Yıl II.Kılıç Arslan'ın Oğludur

Kardeşi I. Gıyaseddin Keyhüsrev'i Devirip Doğu Roma'ya Sürgüne zorlamıştır

9 III. Kılıç Arslan 1204 1205 1 Yıl Çocuk Yaşta Taht'a Çıkmıştır

II.Süleyman Şah'ın Oğludur

Amcası I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yenilip Gevele Kalesinde hapisteyken ölmüştür

- I. Gıyaseddin Keyhüsrev (ikinci defa) 1205 1211 6 Yıl
10 I. İzzeddin Keykavus 1211 1220 9 Yıl I. Gıyaseddin Keyhüsrev'in Oğludur
11 I. Alaeddin Keykubad 1220 1237 17 Yıl Kardeşi I. İzzeddin Keykavus tarafından yenilip hapsedilmiş daha sonra kardeşi ölünce taht'a çıkmıştır

Moğol İstilalarına karşı önemli tedbirler almıştır

Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi'ye Söğüt ve Domaniçi vermiştir daha sonra bu topraklarda Osmanlı Kurulmuştur

Zehirlenerek Öldürülmüştür

12 II. Gıyaseddin Keyhüsrev 1237 1246 9 Yıl I. Alaeddin Keykubad'ın oğludur

1243'De Kösedağ Meydan Muharabesinde Baycu Noyan'dan korkup kaçmış ve Türk ordusu yenilip katliama uğramıştır ardından Devlet Moğol Himayesine girmiştir

13 II. İzzeddin Keykavus(Üçlü İktidar) 1246 1260 14 Yıl II.Gıyaseddin Keyhüsrev'in Oğludur
  • 1246-1249 (Tek olarak)
  • 1249–1254 (Üçlü)
  • 1254-1257 (Tek olarak)
  • 1257-1262 (İkili) Hüküm sürmüştür
13 IV.Kılıç Arslan(Üçlü İktidar) 1248 1265 17 Yıl II.Gıyaseddin Keyhüsrev'in Oğludur
  • 1249–1254 (Üçlü)
  • 1257-1262 (İkili)
  • 1262-1266 (Tek olarak) Hüküm sürmüştür Moğol Han'ı Güyük'un taht'a çıkma törenine elçi olarak gönderilmiş Han tarafından beğenilip Hükümdar ilan edilmiştir
13 II. Alaeddin Keykubad(Üçlü İktidar) 1249 1257 8 Yıl II.Gıyaseddin Keyhüsrev'in Oğludur

1249–1254 (Üçlü) olarak hüküm sürmüştür

Zehirlenmiştir bu sayede Taht Mücadelesinde ikili dönem başlamıştır

14 III. Gıyaseddin Keyhüsrev 1265 1282 17 Yıl Babası IV.Kılıç Arslan'ın Moğollar tarafından idamından sonra çocuk yaşta tahta çıkmıştır

Döneminde Memlük Hükümdarı Baybars Anadoluya sefer yapmış başarılı olmuş lakin bir süre sonra geri çekilmiştir

Moğollar tarafından idam edilmiştir

15 II. Gıyaseddin Mesud(İlk Defa) 1282 1284 2 Yıl Devletin Son Hükümdarıdır

4 kere tahta çıkmıştır her seferinde yiğeni III. Alaeddin Keykubad'la yer değiştirmiştir

Döneminde Anadolu Beylikleri bir bir

Bağımsızlık ilan etmiştir

1308'de ölmesi ile devlet yıkılmıştır

16 III. Alaeddin Keykubad(İlk Defa) 1284 1284 -
- II. Gıyaseddin Mesud (ikinci defa) 1284 1293 9 Yıl
- III. Alaeddin Keykubad (ikinci defa) 1293 1294 1 Yıl
- II. Gıyaseddin Mesud (üçüncü defa) 1294 1301 7 Yıl
- III. Alaeddin Keykubad (üçüncü defa) 1301 1303 2 Yıl
- II. Gıyaseddin Mesud (dördüncü defa) 1303 1308 5 Yıl

Soyağacı[değiştir | kaynağı değiştir]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Selçuk Bey
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Arslan Yabgu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kutalmış
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Süleyman
(1077 - 1086)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2. I. Kılıç Arslan
(1092 - 1107)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3. Melikşah
(1110 - 1116)
 
4. I. Mesud
(1116 - 1155)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
5. II. Kılıç Arslan
(1155 - 1192)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7. Süleyman Şah
(1196 - 1204)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Keyhüsrev
6. (1192 - 1196)
9. (1205 - 1211)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. III. Kılıç Arslan
(1204 - 1205)
 
 
 
 
 
10. Keykavus
(1211 -1220)
 
11. Keykubad
(1220 - 1237)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. II. Keyhüsrev
(1237 - 1245)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. II. Keykavus
(1245 - 1260)
 
 
 
14. IV. Kılıç Arslan
(1260 - 1266)
 
 
 
 
 
II. Keykubad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Feramürz
 
16. II. Mesud
(1284 - 1297)
 
15. III. Keyhüsrev
(1266 -1284)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. III. Keykubad
(1297 - 1302)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]