Anadolu Böbrek Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Anadolu Böbrek Vakfı
Kuruluş1995
TürSTK
Yasal statüVakıf
MerkezAnkara
Konum
Resmî dillerTürkçe
LiderProf. Dr. Ayla SAN
Ana organYönetim Kurulu
Resmî siteanadolubv.org.tr

Anadolu Böbrek Vakfı, 1995 yılında kurulan, Ankara merkezli, böbrek ve nefroloji ile ilgili çalışmalar yapan bir vakıf. Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kurulan Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı'nın devamıdır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1967 yılında mezun olan Ayla San, 1973 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Nefroloji Bilim Dalı’nı kurdu. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nde Nefroloji ve Hemodiyaliz eğitimi gören San, 1975 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde ilk hemodiyaliz işlemini gerçekleştirdi. Ayla SAN, üniversitede düzenli hemodiyaliz uygulamalarına 1978 yılında başladı.

Üniversitede hemodiyaliz merkezinde karşılaşılan sorunları aşabilmek için 1980 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı kuruldu.

Vakfın desteği ile 1984 yılında üniversiteden bağımsız bir diyaliz merkezi hizmete açıldı. Vakıf, 1985 yılında “İkinci Nefroloji Kongresi”ni düzenleyerek Türkiye'de uzun süreden beri yapılamayan Nefroloji Kongrelerinin devamı sağlandı. San, 17 sene bu çalışmalarını tek başına yürüttü. Özellikle Gümüşhane ve Kars'ta çok sayıda diyaliz merkezinin açılmasına şahsı ve vakfı aracılığı ile katkıda bulunmuştur. Bu merkezlere doktor, hemşire ve teknisyen yetiştirerek yıllarca Doğu Anadolu Bölgesi’nin diyaliz sorumluluğunu yürüttü.

1992 yılında Doku Tiplendirme Laboratuvarı, 1993'te de Nefroloji ve Hipertansiyon Polikliniği açtı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde hizmetler vermiş olan Atatürk Üniversitesi Kronik Böbrek Hastalıkları Tedavi Vakfı, 1995 yılında Anadolu Böbrek Vakfı adını alarak Ankara'da çalışmalarına devam etmiştir.

Faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Hizmetlerini uluslararası alana taşımıştır. Vakıf sağlık, eğitim, araştırma merkezi ve böbrek hastalıkları ve hipertansiyon polikliniği kurmuştur. Pilot bölge olarak seçtiği Gümüşhane'de böbrek sağlığı taraması yapmaya başladı. Halk sağlığı alanında danışma bürosu görevi yapmaya başladı.

Prof. Dr. Ayla San, iki kitap yazdı; “Ülkemizde Dünden Bugüne Diyaliz”, “Ülkemizde Diyaliz ve Transplantasyon”. Bu kitaplardan “Türk Nefroloji Tarihi”ni tamamlamış olup İngilizce özetini de çıkartmıştır.

Vakıf, Nefroloji ile ilgili daha önce yapılmayan dallarda sempozyumlar, kongreler, paneller düzenlemiş, “Kronik Böbrek Yetmezliğinde Kalite Kongreleri”, “Kronik Böbrek Yetmezliğinde Beslenme”, “ Nefroloji'de Erken Teşhis ve Önleme”, “Nefroloji'de Yoğun Bakım” gibi kongreleri organize etmiştir.

Türkiye'de Nefroloji alanında yayınlanan ilk bilimsel gazete olan Renaliz dört ayda bir vakıf tarafından çıkartılmaktadır.

Vakıf, gerek Renaliz gazetesinde, gerekse halka açık toplantılarda organ bağışı konusunda halkı bilgilendirmektedir. 1990 yılından 2008 yılına kadar çıkartmış olduğu takvimlerde ve Renaliz Gazetesi'nde gerek organ bağışı, gerekse diğer sağlık konularında halkı uyarıcı sloganlara yer vermektedir.

2000 yılından beri yapılan Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (International Federation of Kidney Foundations - IFKF) yıllık toplantılarına Anadolu Böbrek Vakfı adına Prof. Dr. Ayla San poster çalışmaları ile katılmaktadır.

16. Uluslararası Böbrek Vakıfları Federasyonu (International Federation of Kidney Foundations - IFKF) yıllık toplantısı 9-12 Temmuz 2015 tarihleri arasında Tokyo-Japonya düzenlenmiştir. Federasyon tarafından verieln "2015 IFKF Joel D. Kopple Ödülü"nü Prof. Dr. Ayla San kazanmıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. Onen K. Nefroloji, Unat E. K. Dünyada ve Türkiye'de 1850 Yılından Sonra Tıp Dallarındaki İlerlemelerin Tarihi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Vakfı Yayınları: 4, s. 310-316, İstanbul, 1988.
  2. Türk Nefroloji Derneği Kayıtları, 1990-1995.
  3. San A. Ülkemizde Dünden Bugüne Diyaliz, Ankara, 1998.
  4. San A., Oktenli C. Ülkemizde Diyaliz ve Transplantasyon, Ankara, 2000.
  5. San A. Türk Nefroloji Tarihi, Ankara, 2002.
  6. San A. Turkish History of Nephrology A Summary, Ankara, 2003.
  7. 7. San A, Nephrological knowledge in Turkey during the 18th, 19th and early 20th centuries, Journal of Nephrology, Timeline for a humanistic nephrology, reports from the 8th IAHN Congress- Ancient Olympia- Patra (Greece), 11-14 September 2013, Guest Editors: De Santo Natale G., Di lorio B, Diamandopouos A. A, Bellinghieri G., Rutkowski B, Vol. 26/ Suppl. 22, November-December 2013, Pages: 164-169