Anadili olarak konuşulma sayılarına göre diller listesi
Bu makale ana dili olarak konuşulma sayılarına göre insan dillerini sıralamaktadır.
Ancak, bütün bu sıralamalar ihtiyatla kullanılmalıdır çünkü bir lehçe sürekliliğinde dilleri ayırt etmek için tutarlı bir dilsel ölçütler geliştirmek mümkün değildir. Örneğin, bir dil genellikle karşılıklı olarak anlaşılabilir bir dizi değişke olarak tanımlanır, ancak bağımsız ulusal standart diller, Türkçe ve Azerice örneğinde olduğu gibi, büyük ölçüde karşılıklı olarak anlaşılabilir olsalar bile ayrı diller olarak kabul edilebilir. Buna karşılık, Almanca, İtalyanca ve İngilizce dahil olmak üzere yaygın olarak kabul gören birçok dil, karşılıklı olarak anlaşılabilir olmayan değişkeleri kapsar. Arapça bazen Fasih Arapça merkezli tek bir dil olarak kabul edilirken diğer yazarlar karşılıklı olarak anlaşılamayan değişkelerini ayrı diller olarak tanımlamaktadır. Benzer şekilde, Çince de ortak kültür ve ortak edebi dil nedeniyle bazen tek bir dil olarak görülmektedir. Ayrıca Mandarin, Wu ve Yue gibi çeşitli Çin lehçe gruplarını dil olarak tanımlamak da yaygındır, ancak bu grupların her biri karşılıklı olarak anlaşılamayan birçok değişkeyi içermektedir.
Nüfus değişimi ve dil değişmesi nedeniyle zaman içinde değişen konuşmacıların güvenilir sayımlarını elde etmekte de zorluklar vardır. Bazı bölgelerde güvenilir nüfus sayımı verileri yoktur, veriler güncel değildir ya da nüfus sayımı konuşulan dilleri kaydetmeyebilir veya belirsiz bir şekilde kaydedebilir. Bazen konuşmacı nüfusları siyasi nedenlerle abartılmakta ya da azınlık dillerini konuşanlar ulusal bir dil lehine eksik bildirilebilmektedir.
Nüfusa göre liste
[değiştir | kaynağı değiştir]Ethnologue (2024, 27. baskı)
[değiştir | kaynağı değiştir]Aşağıdaki diller Ethnologue'un 2024 baskısında en az 50 milyon kişinin ana dili olarak konuştuğu dillerin listesidir. Ethnologue tarafından makro diller olarak tanımlanan diller (bütün değişkeleriyle kapsayacak şekilde Arapça, Farsça, Malayca, Peştuca ve Çince gibi) bu bölüme dahil edilmemiştir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Statistics". Ethnologue. 1 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mart 2023.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Ethnologue's most recent list of languages arranged by number of speakers7 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- List of top 100 languages in 13th edition of Ethnologue (1996)
- Different lists of the most spoken languages (the Ethnologue list is from a previous, not the 2005, edition).
- Ethnologue 18 Mart 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. - SIL's Ethnologue, widely referenced source for the world's languages
- Languages Spoken by More Than 10 Million People29 Ekim 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Archived 2009-10-31) - Encarta list, based on data from Ethnologue, but some figures (e.g. for Arabic) widely vary from it
- Top 30 languages of the world 6 Ocak 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- 30 most widely spoken world languages 7 Ocak 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Map of World Languages. Download of MP3 audio files in 1600 language combinations. 13 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.