Amur Oblastı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
19.51, 17 Aralık 2014 tarihinde Vikiçizer (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 14922594 numaralı sürüm (Derman Alkan tarafından yapılan değişiklikler geri alınarak, Bizim Kafkasya tarafından değiştirilmiş önceki sürüm geri getirildi.)
Amur Oblastı
Амурская область
Bayrak Arma
Bayrak Arma
Konum
Amur Oblastı
Amur Oblastı
Yönetim
Ülke:  Rusya
Federâl Bölge: Uzak Doğu
Ekonomik Bölge: Uzak Doğu
Başkent: Blagoveşçensk
Vali: Oleg Kozhemyako
Yasama organı: Yasama Meclisi
Genel bilgiler
Yüzölçüm:  364 km² (140 sq mi)
 - Rusya içinde: 14.
Nüfus: 903 
 - Rusya içinde: 59.
 - Şehir nüfusu: %65,8
 - Köy nüfusu: %34,2
 - Yoğunluk: 2 /km² (6 /sq mi)
Diğer bilgiler
Dili: Rusça
Kuruluş tarihi: 20 Ekim 1932
Kodu: 28
ISO 3166-2:RU: RU-AMU
Resmî
İnternet sayfası
:
Resmi Site

Amur Oblastı, (Rusça: Аму́рская о́бласть; Amurskaya oblast) Moskova'ya 8,000 kilometre uzaklıkta, Amur ve Zeya Nehri'nin kıyısında bulunan Rusya Federasyonu'na bağlı oblasttır. Kuzeyinde Saha Cumhuriyeti, doğusunda Habarovsk Krayı ve Yahudi Özerk Oblastı, güneyinde Çin Halk Cumhuriyeti ve batısında Zabaykalski Krayı vardır. Stanovoy Sıradağlarının doruğuna kadar uzanan toprakları içine almaktadır.

Amur Bölgesi, 1858'de Çin ile imzalanan Aigun Antlaşmasıyla Rusya'ya bırakılmış ve 1932'de oblast olmuştur. Resmi olmayan Amur Krayı (Аму́рский край) ile Priamur veya Primorye[1] (Приаму́рье) terimleri, Amur Nehri civarındaki yaklaşık olarak bugünkü Amur Oblastı topraklarına tekabül eden bölge için Rusya İmparatorluğu'nun son dönemlerinde kullanılmıştır.

Oblastın yönetim merkezi olan Blagoveşçensk, 1856 yılında kurulmuş olup Rus Uzak Doğusu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri ve ticaret ile altın madenciliği merkezidir. Oblastın topraklarında Trans Sibirya Demiryolu ve Baykal-Amur Demiryolu bulunmaktadır.

Doğal kaynakları

Amur Oblast mineral kaynakları çok çeşitli, önemli rezervleri var; ispatlanmış rezervleri 400 milyar ABD Doları değerinde olduğu tahmin edilmektedir. En önemlileri şunlardır: altın (Rusya en büyük rezervi), gümüş, titanyum, molibden, tungsten, bakır, kalay vb Siyah kömür ve linyit rezervleri 70 milyar ton olduğu tahmin edilmektedir.

Notlar

  1. ^ "Dergi". Institut zur Erforschung der UdSSR. 1960. ss. c. 6, s. 77. 
  • Kısaltmalar; c (cilt), s (sayfa)