Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Amerikan İncil Topluluğu sayfasından yönlendirildi)
Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu
Kuruluş1816
TürKâr amacı gütmeyen kuruluş
AmaçKitâb-ı Mukaddes dağıtımı
MerkezPhiladelphia, Pensilvanya
Hizmet bölgesiAmerika Birleşik Devletleri
BaşkanRobert L. Briggs
Resmî sitewww.americanbible.org/

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu, 1816'da New York'ta kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. Misyonu Kitâb-ı Mukaddes'in basım, yayın ve çevirisini sağlamaktır ayrıca Kitâb-ı Mukaddes ile ilgili çalışmalara destek olarak burs yardımı da sağlar. Çağdaş Kitâb-ı Mukaddes Tercümesi ile tanınır.

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu, United Bible Societies, Forum of Bible Agencies Internationa l, Every Tribe Every Nation topluluklarına üyedir ve herhangi bir mezhebe bağlı değildir. Ancak Mormonlar ve Yahova Şahitleri'ni Hristiyan olarak kabul etmemektedir.[1]

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu, asıl adıyla The American Bible Society, 1816 yılında Amerikalı Protestanlar tarafından kurulmuştur. İlk başkanı 1782-1783 yılları arası Kıtasal Kongre'nin başkanlığını yapmış Elias Boudinot'dur.

Kuruluş, Kitâb-ı Mukaddes çevirisi için Kral James Sürümü'nü tercih etmiş, 1858'den itibaren metinsel tahrifi önlemek adına komisyonlar görevlendirmiştir. Amerikan İç Savaşı sırasında askerler için ilk cep Kitâb-ı Mukaddes'ini sağlamıştır.

The Bible House "Kitâb-ı Mukaddes Evi"

1852'de 303.000 dolar maliyetle inşa ettikleri New York'taki Kitâb-ı Mukaddes Evi'ne taşındılar. Kadın hakları savunucusu ve ekonomist Virginia Penny, burada kadınlar için bir istihdam bürosu açmayı teklif etmiş ve kadınlar için birçok farklı iş alanları hakkında konferanslar vermiştir. Kitâb-ı Mukaddes basımı ve personel için ofis alanı olarak kullanılan bina daha sonraları New York'ta basılı kültürün merkezi haline gelmiştir.[2][3]

Topluluğun misyonu, Kitâb-ı Mukaddes'i tüm insanlığa ulaştırmaktır. Bu doğrultuda binlerce aileye Kitâb-ı Mukaddes sağlamıştır. İngilizcenin yanı sıra 83 farklı dilde olmak üzere Kitâb-ı Mukaddes yayımlamıştır. Topluluk faaliyetlerini 21. yüzyıla dek artırarak sürdürmüştür. 11 Eylül Saldırılarından sonra bir milyondan fazla Kitâb-ı Mukaddes dağıttı. Ayrıca cep büyüklüğünde ürettiği Kitâb-ı Mukaddesler ile askere bağlılığını sürdürmüştür. Yine birçok doğal afette sağ kurtulanlara Kitâb-ı Mukaddes göndermektedir.[4]

Osmanlı'daki faaliyetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Topluluk aynı zamanda Batı medeniyeti dışındaki yerlerin Kitâb-ı Mukaddes'e ve Amerikan tarzı medenileşmeye ihtiyaç olduğunu savunmaktaydı. Bu bağlamda Osmanlı toprakları da ilgilerini çekmiştir.

Osmanlı İmparatorluğu'ndaki çalışmalarına 1828 yılında başlamıştır. Faaliyete başladıkları yıldan itibaren çok sayıda Kitâb-ı Mukaddes dağıtım çalışmaları gerçekleştirmiştir. 1828-1915 yılları arası yaptıkları harcamaların toplam bedeli 3.805.000 $'dır. Çalışmaları için kullandıkları binalarda kiracı olarak bulunup herhangi bir mülkiyet edinmediler. İstanbul ve Beyrut'ta matbaa faaliyetleri yürütmüşlerdir. Kurum tüm faaliyetlerini bir temsilci vasıtasıyla yürütmüştür. Isaac Bliss topluluk adına temsilci seçildikten sonra İstanbul, topluluğun bölgedeki yeni merkezi haline gelmiştir. Hatta "İngiliz ve Yabancı Kitâb-ı Mukaddes Topluluğu (British and Foreign Bible Society)" ile rekabet içine girmiştir.

Ancak Osmanlı'daki faaliyetlerinde zorluk yaşıyorlardı. 1864 yılında faaliyetleri Osmanlı idaresi tarafından durduruldu ve Osmanlı karşıtı yayın yapmakla suçlandılar. Bunun üzerine kitapları koyabilmek için bir depo ihtiyacı oluştu ve bir Kitâb-ı Mukaddes Evi kurma fikri doğmuş oldu. İstanbul'da açılan bu Kitâb-ı Mukaddes Evi, Osmanlı evraklarında Amerikan Hanı olarak da geçmektedir. Burada adından da hareketle çokça Kitâb-ı Mukaddes basıldığı anlaşılmaktadır. Kitâb-ı Mukaddes çevirileri arasında Ermenice ağırlık kazanmaktadır.[5][6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "State of Bible 2019" (PDF). 6 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ "A Bible House Divided". The Bible Cause : A History of the American Bible Society. FEA, John. Oxford University Press. 2016. 
  3. ^ "The Astor Place "Bible House"". 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2020. 
  4. ^ "Armed Services Ministry| American Bible Society". 27 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "19. ve 20. Yüzyıl İstanbulunda Fincancılar Yokuşu, Amerikan Hanı ve Matbaacılık Faaliyetleri". Nalan TURNA. Ankara Üniversitesi İlef Dergisi. s. 73-94. 13 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Osmanlı İmparatorluğu'nda Amerikan Protestan Okulları. Gülbadi ALAN. Türk Tarih Kurumu. 2015. ISBN 9789751630148.