Amerikan peyniri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sarılmış işlenmiş peynir dilimi.
Bir çizburger - Kuzey Amerika'da popüler bir yemek - Amerikan peyniri ile tepesinde gösterilir.

Amerikan peyniri, bir çeşit işlenmiş peynirdir.[1] Portakal, sarı veya beyaz renkli olabilir, lezzet bakımından hafif ve tuzlu, orta sertlikte bir kıvamdadır ve çok düşük bir erime noktasına sahiptir. 1910'larda ortaya çıkmıştır ve birçok Amerikan yemeklerinde ortak bir malzemedir. En esas hamburger, çizburger, Big Mac, Big King, McChicken gibi fast-food yemeklerinde sıkça kullanılır.

Amerikalılar 2018'de yaklaşık 2,77 milyar dolarlık Amerikan peyniri satın aldı, ancak popülaritesi düşüyor ve Bloomberg News'e göre satışların 2018'de% 1,6 oranında düşeceği tahmin ediliyor.

İngiliz sömürgecileri, Kuzey Amerika'ya vardıklarında kısa sürede çedar peyniri hazırladı. 1790'da Amerikan yapımı çedarlar İngiltere'ye geri ihraç edildi. Komple Peynir Kitabı'nın yazarı Robert Carlton Brown'a göre, “İngilizler takliti Yankee veya Amerikan Cheddar olarak adlandırdı".[2]

1911'de işlenmiş peynir için yeni bir yöntem geliştirdikten sonra, James L. Kraft, 1910'ların sonlarında pazarlamaya başladı ve "Amerikan peyniri" terimi, geleneksel ancak daha pahalı çedarlar yerine hızlıca işlenmiş çeşidi ifade etmeye başladı.[3] Farklı Amerikan peyniri çeşitlerinin tadı ve dokusu üreticiye göre değişmektedir.[4] Sarı Amerikan peyniri, sarı cheddar veya colby gibi peynirlerle, baharatlı ve annatto ile renklendirilmiş, beyaz Amerikan peyniri, beyaz cheddar veya Monterey jakı gibi, annatto içermeyen peynirlerle yapılır.

Tek tek sarılı dilimler, yalnızca sarma ortamı arasında katılaşan işlenmiş peynirden oluşturulur; bu dilimler tipik olarak en az geleneksel peynirdir. Amerikan peyniri blokları geleneksel peynire daha benzerdir ve şarküteri tezgahlarında veya ayrı ayrı sarılmamış dilimler halinde küçük bloklarda sipariş edilir.[5] Eski form olarak, bazı insanlar bunu "klasik" veya "geleneksel" Amerikan peyniri olarak adlandırır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  3. ^ https://www.washingtonpost.com/business/2019/02/22/krafts-iconic-american-cheese-is-losing-ground-todays-america/?noredirect=on[yalın URL]
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2019.