Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcıları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla
Şu madde dizisinin bir parçasıdır:
Amerika Birleşik Devletleri
devlet yapısı

1789 yılında makamın ortaya çıkmasından itibaren 48 Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı vardır. Başlangıçta, başkan yardımcısı, Seçiciler kurulunda başkan için en çok oyu alan ikinci kişi olurdu. Ancak 1800 seçimlerinde, Seçiciler kurulunda Thomas Jefferson ile Aaron Burr arasında oy eşitliği Temsilciler Meclisi tarafından başkanın seçilmesine yol açtı. Böyle bir olayın tekrarlanmasını önlemek için, Anayasaya 12. Ek Madde eklendi ve seçmenlerin başkan yardımcısı için ayrı bir oy kullandığı mevcut sistem oluşturuldu.[1]

Başkan yardımcısı, başkanlık doğrultusunda 1. sıradadır, başkanın ölmesi, istifa etmesi veya suçlanması ve görevden alınması durumunda başkanlığı üstlenir.[2] Bu yolla 9 başkan yardımcısı başkanlığa yükselmiştir – sekizi (John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester A. Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry S. Truman, ve Lyndon B. Johnson) başkanın ölümü ve biri (Gerald Ford) başkanın istifası nedeniyle. Buna ek olarak Başkan Yardımcısı, Senato'nun başkanıdır ve Senato'da gerektiğinde eşitliği bozmak amacıyla oy kullanma hakkına sahiptir. Başkan yardımcıları bu gücü yıllar boyunca değişen boyutlarda kullanmıştır.[1]

10 Şubat 1967'de yürürlüğe giren 25. Ek Madde'den önce, başkan yardımcılığında dönem içi oluşan boşluk durumunda, bir sonraki seçimde seçilen göreve gelene kadar, atama yapılmamaktaydı. Bu şekilde birkaç kez makamda boşluk oluştu - yedi başkan yardımcısı öldü, biri istifa etti ve sekizi başkanlığa yükseldi. Bu değişiklik, bir boşluğun başkan tarafından atanması ve Kongre'nin her iki kamarası tarafından onaylanmasıyla doldurulmasına izin verdi. Onayından bu yana, başkan yardımcılığı iki kez boşaldı (her ikisi de Richard Nixon yönetimini çevreleyen skandallar bağlamında) ve bu süreç boyunca, yani 1973'te Spiro Agnew'in istifasını takiben ve gene 1974'te Gerald Ford'un başkan olmasıyla.[1] Değişiklik ayrıca, başkan yardımcısının, başkanın makamının yetkilerini ve görevlerini yerine getirememesi halinde, vekilin başkanlık yetkisini ve görevlerini geçici olarak üstlenebileceği bir prosedür oluşturdu. Bu kapsamda 13 Temmuz 1985'te George H. W. Bush ve 29 Haziran 2002 ile 21 Temmuz 2007'de Dick Cheney olmak üzere iki Yardımcı Başkan kısa bir süre 25. Ek Madde kapsamında başkanlık yapmıştır.

Başkan yardımcısı olarak görev yapan kişiler, 27 eyalet ile Washington, DC'de doğmuştur. New York eyaletinden herhangi bir eyaletten daha çok başkan yardımcısı çıkmıştır, sekiz kişi bu eyalette doğmuş ve üçü de bu eyaleti kendi eyaleti olarak görmüştür. Başkan yardımcılarının çoğu 50'li veya 60'lı yaşlarındaydı ve göreve başlamadan önce siyasi deneyime sahiptiler.[1] Başkan yardımcısı olan en genç kişi 36 yaşında John C. Breckinridge, en yaşlısı 71 yaşında Alben W. Barkley idi. İki başkan yardımcısı - George Clinton ve John C. Calhoun - birden fazla başkan altında görev yapmışlardır.

Şu anda beş yaşayan eski başkan yardımcısı vardır. Ölen en son eski başkan yardımcısı 30 Kasım 2018'de George H.W. Bush idi.

Başkan yardımcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

Görev Süresi[a] Fotoğraf Başkan Yardımcısı Parti[b] Seçim Başkan
1 21 Nisan 1789[c]

4 Mart 1797
Official Presidential portrait of John Adams (by John Trumbull, circa 1792).jpg John Adams
[3][4][5]
Pro-Yürütme[d] 1788–89 George Washington[e]
Federalist 1792
2 4 Mart 1797

4 Mart 1801
Thomas Jefferson by Rembrandt Peale, 1800.jpg Thomas Jefferson
[6][7][8]
Demokratik-Cumhuriyetçi 1796 John Adams[f]
3 4 Mart 1801

4 Mart 1805
Vanderlyn Burr.jpg Aaron Burr
[9]
Demokratik-Cumhuriyetçi 1800 Thomas Jefferson
4 4 Mart 1805

20 Nisan 1812
George Clinton by Ezra Ames.jpg George Clinton[g]
[10]
Demokratik-Cumhuriyetçi 1804
1808 James Madison
Makam boş 20 Nisan 1812 – 4 Mart 1813[h]
5 4 Mart 1813

23 Kasım 1814
Elbridge-gerry-painting.jpg Elbridge Gerry[g]
[11]
Demokratik-Cumhuriyetçi 1812
Makam boş 23 Kasım 1814 – 4 Mart 1817[h]
6 4 Mart 1817

4 Mart 1825
Daniel D Tompins by John Wesley Jarvis.jpg Daniel D. Tompkins
[12]
Demokratik-Cumhuriyetçi 1816 James Monroe
1820
7 4 Mart 1825

28 Aralık 1832
George Peter Alexander Healy - John C. Calhoun - Google Art Project.jpg John C. Calhoun[i]
[13]
Demokratik-Cumhuriyetçi 1824 John Q. Adams
Nullifier[j] 1828 Andrew Jackson[k]
Makam boş 28 Aralık 1832 – 4 Mart 1833[h]
8 4 Mart 1833

4 Mart 1837
Francis Alexander - Martin Van Buren - Google Art Project.jpg Martin Van Buren
[14][15][16]
Demokrat 1832
9 4 Mart 1837

4 Mart 1841
RichardMentorJohnson.jpg Richard Mentor Johnson
[17]
Demokrat 1836 Martin Van Buren
10 4 Mart 1841

4 Nisan 1841
Johntyler.jpg John Tyler[l]
[18][19][20]
Whig[m] 1840 William H. Harrison
[g]
Makam boş 4 Nisan 1841 – 4 Mart 1845[h] John Tyler
11 4 Mart 1845

4 Mart 1849
George Mifflin Dallas 1848 crop.png George M. Dallas
[21]
Demokrat 1844 James K. Polk
12 4 Mart 1849

9 Temmuz 1850
Millard Fillmore -13th president of the United States.jpg Millard Fillmore[l]
[22][23][24]
Whig 1848 Zachary Taylor
[g]
Makam boş 9 Temmuz 1850 – 4 Mart 1853[h] Millard Fillmore
13 4 Mart 1853[n]

18 Nisan 1853
William R. D. King Vice President.jpg William R. King[g]
[25]
Demokrat 1852 Franklin Pierce
Makam boş 18 Nisan 1853 – 4 Mart 1857[h]
14 4 Mart 1857

4 Mart 1861
John C Breckinridge-04775-restored.jpg John C. Breckinridge
[26]
Demokrat 1856 James Buchanan
15 4 Mart 1861

4 Mart 1865
Hannibal Hamlin, photo portrait seated, c1860-65-retouched-crop.jpg Hannibal Hamlin
[27]
Cumhuriyetçi 1860 Abraham Lincoln[o]
16 4 Mart 1865

15 Nisan 1865
President Andrew Johnson.jpg Andrew Johnson[l]
[28][29][30]
Ulusal Birlik[p] 1864
Makam boş 15 Nisan 1865 – 4 Mart 1869[h] Andrew Johnson
17 4 Mart 1869

4 Mart 1873
Schuyler Colfax portrait.jpg Schuyler Colfax
[31]
Cumhuriyetçi 1868 Ulysses S. Grant
18 4 Mart 1873

22 Kasım 1875
HenryWilson.jpg Henry Wilson[g]
[32]
Cumhuriyetçi 1872
Makam boş 22 Kasım 1875 – 4 Mart 1877[h]
19 4 Mart 1877

4 Mart 1881
VicePresident-WmAlWheeler.jpg William A. Wheeler
[33]
Cumhuriyetçi 1876 Rutherford B. Hayes
20 4 Mart 1881

19 Eylül 1881
Chester Alan Arthur.jpg Chester A. Arthur[l]
[34][35][36]
Cumhuriyetçi 1880 James A. Garfield[q]
Makam boş 19 Eylül 1881 – 4 Mart 1885[h] Chester A. Arthur
21 4 Mart 1885

25 Kasım 1885
Thomas Andrews Hendricks.jpg Thomas A. Hendricks[g]
[37]
Demokrat 1884 Grover Cleveland
Makam boş 25 Kasım 1885 – 4 Mart 1889[h]
22 4 Mart 1889

4 Mart 1893
Levi Morton - Brady-Handy portrait - tight 3x4 crop.jpg Levi P. Morton
[38]
Cumhuriyetçi 1888 Benjamin Harrison
23 4 Mart 1893

4 Mart 1897
Adlai Ewing Stevenson I head-on-shoulders.jpg Adlai Stevenson I
[39]
Demokrat 1892 Grover Cleveland
24 4 Mart 1897

21 Kasım 1899
GHobart.jpg Garret Hobart[g]
[40]
Cumhuriyetçi 1896 William McKinley[r]
Makam boş 21 Kasım 1899 – 4 Mart 1901[h]
25 4 Mart 1901

14 Eylül 1901
Theodore Roosevelt circa 1902.jpg Theodore Roosevelt[l]
[41][42][43]
Cumhuriyetçi 1900
Makam boş 14 Eylül 1901 – 4 Mart 1905[h] Theodore Roosevelt
26 4 Mart 1905

4 Mart 1909
CharlesWFairbanks.jpg Charles W. Fairbanks
[44]
Cumhuriyetçi 1904
27 4 Mart 1909

30 Ekim 1912
James Sherman, Bain bw photo portrait facing left.jpg James S. Sherman[g]
[45]
Cumhuriyetçi 1908 William H. Taft
Makam boş 30 Ekim 1912 – 4 Mart 1913[h]
28 4 Mart 1913

4 Mart 1921
Thomas Riley Marshall headshot.jpg Thomas R. Marshall
[46]
Demokrat 1912 Woodrow Wilson
1916
29 4 Mart 1921

2 Ağustos 1923
Calvin Coolidge cph.3g10777 (cropped).jpg Calvin Coolidge[l]
[47][48][49]
Cumhuriyetçi 1920 Warren G. Harding
[g]
Makam boş 2 Ağustos 1923 – 4 Mart 1925[h] Calvin Coolidge
30 4 Mart 1925

4 Mart 1929
Chas G Dawes-H&E.jpg Charles G. Dawes
[50]
Cumhuriyetçi 1924
31 4 Mart 1929

4 Mart 1933
Charles Curtis-portrait.jpg Charles Curtis
[51]
Cumhuriyetçi 1928 Herbert Hoover
32 4 Mart 1933

20 Ocak 1941
JohnNanceGarner.png John Garner
[52]
Demokrat 1932 Franklin D. Roosevelt[g]
1936
33 20 Ocak 1941

20 Ocak 1945
Henry-A.-Wallace-Townsend.jpeg Henry A. Wallace
[53]
Demokrat 1940
34 20 Ocak 1945

12 Nisan 1945
Harry S. Truman.jpg Harry S. Truman[l]
[54][55][56]
Demokrat 1944
Makam boş 12 Nisan 1945 – 20 Ocak 1949[h] Harry S. Truman
35 20 Ocak 1949

20 Ocak 1953
Alben Barkley.jpg Alben W. Barkley
[57]
Demokrat 1948
36 20 Ocak 1953

20 Ocak 1961
Richard Nixon official portrait as Vice President.tiff Richard Nixon
[58][59][60]
Cumhuriyetçi 1952 Dwight D. Eisenhower
1956
37 20 Ocak 1961

22 Kasım 1963
37 Lyndon Johnson 3x4.jpg Lyndon B. Johnson[l]
[61][62]
Demokrat 1960 John F. Kennedy[s]
Makam boş 22 Kasım 1963 – 20 Ocak 1965[h] Lyndon B. Johnson
38 20 Ocak 1965

20 Ocak 1969
Hubert Humphrey crop.jpg Hubert Humphrey
[63]
Demokrat 1964
39 20 Ocak 1969

10 Ekim 1973
Spiro Agnew.jpg Spiro Agnew[i]
[64]
Cumhuriyetçi 1968 Richard Nixon[i]
1972
Makam boş 10 Ekim – 6 Aralık 1973[t]
40 6 Aralık 1973

9 Ağustos 1974
Gerald Ford (1974) (cropped).jpg Gerald Ford[l]
[65][66][67]
Cumhuriyetçi
Makam boş 9 Ağustos – 19 Aralık 1974[t] Gerald Ford
41 19 Aralık 1974

20 Ocak 1977
Nelson Rockefeller.jpg Nelson Rockefeller
[68]
Cumhuriyetçi
42 20 Ocak 1977

20 Ocak 1981
Vice President Mondale 1977 closeup.jpg Walter Mondale
[69]
Demokrat 1976 Jimmy Carter
43 20 Ocak 1981

20 Ocak 1989
George H. W. Bush vice presidential portrait.jpg George H. W. Bush
[70][71][72]
Cumhuriyetçi 1980 Ronald Reagan
1984
44 20 Ocak 1989

20 Ocak 1993
Dan Quayle crop.jpg Dan Quayle
[73]
Cumhuriyetçi 1988 George H. W. Bush
45 20 Ocak 1993

20 Ocak 2001
Al Gore, Vice President of the United States, official portrait 1994.jpg Al Gore
[74]
Demokrat 1992 Bill Clinton
1996
46 20 Ocak 2001

20 Ocak 2009
46 Dick Cheney 3x4.jpg Dick Cheney
[75]
Cumhuriyetçi 2000 George W. Bush
2004
47 20 Ocak 2009

20 Ocak 2017
Joe Biden official portrait crop.jpg Joe Biden
[76]
Demokrat 2008 Barack Obama
2012
48 20 Ocak 2017

Mike Pence official Vice Presidential portrait (cropped).jpg Mike Pence
[77][78]
Cumhuriyetçi 2016 Donald Trump

Yaşayan eski başkan yardımcıları[değiştir | kaynağı değiştir]

2020 itibarıyla yaşayan beş eski başkan yardımcısı bulunmaktadır:

Fotoğraf Başkan Yardımcısı Görev süresi Doğum tarihi
42.
Waltermondaleasdiplomat.jpg Walter Mondale 1977-1981 5 Ocak 1928 (1928-01-05) (92 yaşında)
44.
Dan Quayle.jpg Dan Quayle 1989-1993 4 Şubat 1947 (1947-02-04) (73 yaşında)
45.
Al Gore, Vice President of the United States, official portrait 1994.jpg Al Gore 1993-2001 31 Mart 1948 (1948-03-31) (72 yaşında)
46.
46 Dick Cheney 3x4.jpg Dick Cheney 2001-2009 30 Ocak 1941 (1941-01-30) (79 yaşında)
47.
Joe Biden official portrait 2013.jpg Joe Biden 2009-2017 20 Kasım 1942 (1942-11-20) (78 yaşında)

George H. W. Bush (1924-2018), 30 Kasım 2018'de 94 yaşında hayatını kaybederek ölen son eski başkan yardımcısı olmuştur.

Sonra aldıkları kamu görevleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Yirmi beş başkan yardımcısı, başkan yardımcılığı görevinden ayrıldıktan sonra başka yüksek eyalet veya federal hükümet görevlerinde bulundu. John Adams, Thomas Jefferson, Martin Van Buren, John Tyler, Millard Fillmore, Andrew Johnson, Chester A. Arthur, Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge, Harry S. Truman, Richard Nixon, Lyndon B. Johnson, Gerald Ford ve George H. W. Bush olmak üzere on dördü başkan olmuştur (dokuz tanesi selefinin ölümünden veya istifasından sonra yerine geçmiştir). John C. Calhoun, John C. Breckinridge, Hannibal Hamlin, Andrew Johnson, Alben W. Barkley ve Hubert Humphrey olmak üzere altısı Senato'da görev yapmıştır. Bazıları daha sonraki yönetimlerde veya eyalet hükümetinde veya Konfederasyon Devletlerinin federal hükümetinde Bakanlar Kurulu üyesi veya büyükelçi olarak görev yapmıştır.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ABD Başkan Yardımcıları aynı kişinin hizmet verdiği kesintisiz sürelere göre sayılır. Örneğin, John Adams arka arkaya iki dönem görev yaptı ve birinci başkan yardımcısı olarak sayıldı (birinci ve ikinci değil). Benzer şekilde, ancak her birinin görevdeki birbiri ardına görev süreleri birden fazla başkan altında görevlendirilmiş olsa da George Clinton dördüncü ve John Calhoun yedinci olarak sayılır. 39. başkan yardımcısı Spiro Agnew'in istifasını takiben Gerald Ford, Agnew'in ikinci döneminin geri kalanında görev yapmak üzere seçilmiş olmasına rağmen 40. başkan yardımcısı oldu. Daha sonra Ford, aynı dönemde daha sonra başkanlığa geçtikten sonra, Nelson Rockefeller 41. başkan yardımcısı oldu ve dönemin geri kalanını tamamladı.
  2. ^ Başkan yardımcısının, başkan yardımcılığının başındaki siyasi partiyi yansıtır. Görev süreleri boyunca meydana gelen değişiklikler not edilir. Ayrıca, aksi belirtilmedikçe başkanın siyasi partisini de yansıtır.
  3. ^ Lojistik gecikmelerden dolayı, John Adams 4 Mart 1789'da Anayasa kapsamında yeni hükümetin faaliyete geçmesinden 1 ay ve 17 gün sonra Başkan Yardımcılığı görevini devraldı. Sonuç olarak, ilk dönemi sadece 1413 sürdü ve tam dönem hizmet eden bir ABD başkan yardımcıları arasında en kısa süreydi.
  4. ^ Pro-Yürütme, Federalist ve Demokratik-Cumhuriyetçi partilerin kurulmasından önce Washington yönetiminin politik ve ekonomik politikalarını destekleyenler için kullanılan çağdaş bir terimdir.
  5. ^ George Washington, sekiz yıllık başkanlığı boyunca herhangi bir siyasi grup veya partiden bağımsız kaldı. Siyasi partilerin, ulusu bir arada tutan kırılgan birliği yok etme kapasitelerinden büyük ölçüde endişe duyuyor, hiçbir zaman bir siyasi partiye bağlı olmayan tek ABD Başkanıdır.
  6. ^ 1796 başkanlık seçimi, ilk tartışmalı Amerikan başkanlık seçimiydi ve Başkan ve Başkan yardımcısı birbirlerine muhalif partilerden seçildi. Federalist John Adams Başkan, Demokratik Cumhuriyetçi Thomas Jefferson Başkan Yardımcısı seçildi.
  7. ^ a b c d e f g h i j k Doğal sebeplerden makamında öldü.
  8. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p 10 Şubat 1967'de yürürlüğe giren 25. Ek Madde'den önce, başkan yardımcılığında dönem içi oluşan boşluk durumunda atama yapılmamaktaydı.
  9. ^ a b c Makamından istifa etti
  10. ^ Eskiden Demokratik-Cumhuriyetçi olan John Calhoun, eyaletlerin haklarını geliştirmek için 1828'de Nullifier Partisi'ni kurdu, ancak Jackson'ın etrafında ortaya çıkan siyasi koalisyonunu genişletmek amacıyla Andrew Jackson'ın 1828 başkanlık seçimlerinde başkan yardımcısı adayı oldu.
  11. ^ Andrew Jackson'ın 1820'lerin ortalarında büyük ölçüde çökmüş olan eski Demokratik-Cumhuriyetçi Parti destekçileri, görevdeki ilk döneminde kendilerini 'Demokrat' olarak adlandırmaya başladılar, böylece Thomas Jefferson'un Demokratik-Cumhuriyetçi Parti'si modern Demokrat Parti'ye evrimleşti.
  12. ^ a b c d e f g h i Dönem içi başkan oldu.
  13. ^ John Tyler, 1840 yılında Whig Partisi'nden başkan yardımcısı seçildi. Başkan olarak politik öncelikleri, Whig gündeminin çoğuna karşı olduğu ortaya çıktı ve Eylül 1841'de partiden kovuldu.
  14. ^ Verem hastalığına yakalanan William King, 1852 seçimlerinden sonra sağlığını geri kazanma çabasıyla Küba'ya gitti ve 4 Mart 1853'te makama oturması için gereken yemini Washington DC'de yapamadı. Kongre Yasası uyarınca, ABD dışında yemin etmesine izin verildi ve 24 Mart 1853'te Küba'nın Matanzas yakınında yemin etti. Yabancı bir ülkede yemin eden tek Başkan Yardımcısıdır.
  15. ^ ölüm 15 Nisan 1865; daha fazla detay için Abraham Lincoln Suikastı maddesine bakınız.
  16. ^ 1864'te yeniden seçilmek için kampanya yürüttüğünde, Cumhuriyetçi Abraham Lincoln, Demokrat Andrew Johnson'u kampanya eşi olarak seçerek Savaş Demokratları ile iki partili bir seçim ittifakı kurdu ve Ulusal Birlik Partisi'nden aday oldu. Daha sonra cumhurbaşkanı Johnson, Ulusal Birlik bayrağı altında kendisine sadıklar ile bir parti kurmayı denedi ve başarısız oldu. Başkanlığının sonuna doğru Johnson, Demokrat Parti'ye tekrar katıldı.
  17. ^ ölüm 19 Eylül 1881; daha fazla detay için James A. Garfield Suikastı maddesine bakınız.
  18. ^ ölüm 14 Eylül 1901; daha fazla detay için William McKinley Suikastı maddesine bakınız.
  19. ^ ölüm 22 Kasım 1963; daha fazla detay için John F. Kennedy Suikastı maddesine bakınız.
  20. ^ a b 25. Ek Madde yayınlandı, böylece başkan yardımcılığındaki dönem içi boşluğun başkanlık kararı ile atamasıyla doldurulduğu bir süreç oluşturdu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d "Vice President of the United States (President of the Senate)" (İngilizce). United States Senate. 15 Kasım 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2009. 
  2. ^ "Vice President". US Legal System (İngilizce). USLegal. 25 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Haziran 2018. 
  3. ^ "Biography of John Adams". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  4. ^ "John Adams – Federalist Party – 2nd President – American Presidents". History. 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  5. ^ "Life Portrait of John Adams". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 5 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  6. ^ "Biography of Thomas Jefferson". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  7. ^ "Thomas Jefferson – Democratic-Republican Party – 3rd President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  8. ^ "Life Portrait of Thomas Jefferson". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 25 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  9. ^ "Aaron Burr (1801–1805) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  10. ^ "George Clinton (1805–1809) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  11. ^ "Elbridge Gerry (1813–1814) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 21 Ekim 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  12. ^ "Daniel D. Tompkins (1817–1825) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  13. ^ "John C. Calhoun (1825–1829) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  14. ^ "Biography of Martin Van Buren". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  15. ^ "Martin Van Buren – Democratic-Republican, Democratic, and Free Soil Party – 8th President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  16. ^ "Life Portrait of Martin Van Buren". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 24 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  17. ^ "Richard M. Johnson (1837–1841) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  18. ^ "Biography of John Tyler". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  19. ^ "John Tyler – No Party – 10th President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  20. ^ "Life Portrait of John Tyler". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 18 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  21. ^ "George M. Dallas (1845–1849) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 1 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  22. ^ "Biography of Millard Fillmore". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  23. ^ "Millard Filmore – WHIG Party – 13th President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  24. ^ "Life Portrait of Millard Fillmore". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 25 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  25. ^ "William R. D. King (1853) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  26. ^ "John C. Breckinridge (1857–1861) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  27. ^ "Hannibal Hamlin (1861–1865) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  28. ^ "Biography of Andrew Johnson". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  29. ^ "Andrew Johnson – National Union Party – 17th President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  30. ^ "Life Portrait of Andrew Johnson". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 24 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  31. ^ "Schuyler Colfax (1869–1873) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  32. ^ "Henry Wilson (1873–1875) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  33. ^ "William A. Wheeler (1877–1881) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 11 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  34. ^ "Biography of Chester Arthur". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 21 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  35. ^ "Chester A. Arthur – Republican Party – 21st President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  36. ^ "Life Portrait of Chester A. Arthur". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 25 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  37. ^ "Thomas A. Hendricks (1885) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  38. ^ "Levi P. Morton – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  39. ^ "Adlai E. Stevenson (1893–1897) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  40. ^ "Garret A. Hobart (1897–1899) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  41. ^ "Biography of Theodore Roosevelt". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  42. ^ "Theodore Roosevelt – Republican, Bull Moose Party – 26th President – American Presidents". History. 26 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  43. ^ "Life Portrait of Theodore Roosevelt". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 25 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  44. ^ "Charles W. Fairbanks – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  45. ^ "James S. Sherman – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  46. ^ "Thomas R. Marshall – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  47. ^ "Biography of Calvin Coolidge". Whitehouse.gov. 13 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  48. ^ "Calvin Coolidge – Republican Party – 30th President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  49. ^ "Life Portrait of Calvin Coolidge". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 24 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2016. 
  50. ^ "Charles G. Dawes – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  51. ^ "Charles Curtis – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  52. ^ "John N. Garner (1933–1941) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  53. ^ "Henry A. Wallace (1941–1945) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  54. ^ "Biography of Harry S Truman". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  55. ^ "Harry S Truman – Democratic Party – 33rd President – American Presidents". History. 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  56. ^ "Life Portrait of Harry S. Truman". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 28 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 
  57. ^ "Alben W. Barkley – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  58. ^ "Richard M. Nixon". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  59. ^ "Richard Nixon – Republican Party – 37th President – American Presidents". History. 25 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  60. ^ "Life Portrait of Richard M. Nixon". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 6 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 
  61. ^ "Lyndon B. Johnson – Democratic Party – 36th President – American Presidents". History. 26 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  62. ^ "Life Portrait of Lyndon B. Johnson". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 7 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 
  63. ^ "Hubert H. Humphrey – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  64. ^ "Spiro T. Agnew (1969–1973) – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  65. ^ "Biography of Gerald R. Ford". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  66. ^ "Gerald Ford – Republican Party – 38th President – American Presidents". History. 5 Mart 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  67. ^ "Life Portrait of Gerald R. Ford". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 25 Nisan 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 
  68. ^ "Nelson A. Rockefeller – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  69. ^ "Walter Mondale – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  70. ^ "Biography of George Herbert Walker Bush". Whitehouse.gov. 12 Mart 2007. 20 Ocak 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  71. ^ "George H. W. Bush – Republican Party – 41st President – American Presidents". History. 26 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2009. 
  72. ^ "Life Portrait of George H.W. Bush". American Presidents: Life Portrait. C-SPAN. 18 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mart 2016. 
  73. ^ "J. Danforth Quayle – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 9 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  74. ^ "Albert Gore, Jr. – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  75. ^ "Richard B. Cheney – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  76. ^ "Joseph Biden – Vice President". Miller Center of Public Affairs, University of Virginia. 17 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2016. 
  77. ^ Flegenheimer, Matt; Barbaro, Michael (9 Kasım 2016). "Donald Trump Is Elected President in Stunning Repudiation of the Establishment". The New York Times. 25 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Kasım 2016. 
  78. ^ "Vice President Mike Pence". whitehouse.gov (İngilizce). 20 Ocak 2017. 15 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ocak 2017. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]