Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Değişikliği (İngilizceFirst Amendment (Amendment I)), Amerika Birleşik Devletleri Anayasası'nın hükûmetin bir dinin kurulmasını düzenleyen ve din özgürlüğünü yasaklayan veya ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, barışçıl bir şekilde bir araya getirme hakkı veya hükûmete şikayetlerin giderilmesi için dilekçe verme hakkını kısaltan yasalar yapmasını önleyen ek maddesidir. 15 Aralık 1791 tarihinde Haklar Bildirisi'ni oluşturan on değişiklikten biri olarak kabul edildi.

Yazı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerika Birleşik Devletleri Anayasası Birinci Ek Maddesi;

Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.[1]

Türkçesi ile;

Kongre, dini bir kuruma ilişkin veya serbest ibadeti yasaklayan; ya da ifade özgürlüğünü, basın özgürlüğünü kısıtlayan; ya da halkın sükûnet içinde toplanma ve şikâyete neden olan bir halin düzeltilmesi için hükümetten talepte bulunma hakkını kısıtlayan herhangi bir yasa yapmayacaktır.[2]
1789 tarihli teklif edilen Haklar Bildirisi elle yazılmış kopyası, daha sonra İlk Değişiklik olarak onaylanacak metni göstermek için kırpılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "First Amendment". Cornell University Law School Legal Information Institute. 1 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: April 27, 2020. 
  2. ^ "AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ ANAYASASI" (PDF). Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı. 18 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2020. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]