Amerika Birleşik Devletleri-Suriye ilişkileri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Suriye - Amerika Birleşik Devletleri ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Syria ve USA

Suriye

ABD

Şu anda Suriye ve ABD arasında diplomatik ilişki yoktur. Suriye İç Savaşı nedeniyle 2012'de ilişkiler kesilmiştir. İki ülke arasında tartışılan başlıca konular Arap-İsrail sorunları, Golan Tepeleri işgali ve Irak Savaşı'dır.

2012'de düzenlenen ABD'nin Dünya Liderliği Raporuna göre, hala devam eden Suriye İç Savaşı süresince Suriyelilerin %29'u ABD liderliğini onaylamakta, %40'ı onaylamamakta ve %31 kararsızdır.[1]

Siyasi ilişkilerin arka planı[değiştir | kaynağı değiştir]

1835-1946[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî ilişkiler 1835'te ABD'nin o günlerde Osmanlı İmparatorluğunun bir parçası olan Halep'e konsolos atamasıyla başlamıştır. 1945 yılında Suriye bağımsızlığını ilan ettiğinde ise ABD konsolosluğunu Şam'a taşımıştır. 7 Eylül 1946'da Suriye Arap Cumhuriyeti'nin ABD tarafından bağımsız bir Suriye olarak tanınmasıyla itibaren ABD, George Wadsworth adlı büyükelçiyi göndererek diplomatik ilişkileri büyükelçilik seviyesine yükseltmiştir.

Ekonomik yaptırımlar ve terörizm suçlamaları[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD hükûmeti Suriye'ye birçok ekonomik yaptırımda bulunmaktadır. Bu yaptırımların en önemlisi Suriye'nin terörizmi destekleyen devletler listesinde bulunmasıdır. Suriye devletinin bu kara listede bulunması cezalar almasına yol açmaktadır. Bu cezalar Suriye'den ihracat yapılmasını, ABD'den ekonomik destek alınmasını ve ABD yapımı silahların alınmasını engellemektedir. Suriye, kötü bir insan hakları tarihiyle birlikte laik bir diktatörlük olarak tanımlanmaktadır.

2009'dan beri[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Başkanı Barack Obama altında[değiştir | kaynağı değiştir]

Obama yönetimi Suriye ile yakınlaşma politikası izledi. Ancak, çok sayıda devletin 2011'de Suriye iç savaşına karşı verdiği sert tepkiden ötürü ikili ilişkiler hızlıca soğudu. ABD Başkanı Obama başta olmak üzere birçok üst düzey Amerikalı yetkili Suriye Cumhurbaşkanı Bashar al-Assad'ın istifasını istedi.

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması[değiştir | kaynağı değiştir]

Şubat 2010'da ABD, Suriye'ye koyduğu seyahat uyarısını kaldırdı.[2] 2006'da ABD Büyükelçiliği bombalandığından beri uyarı bulunmaktaydı.

Yeniden etkileşim[değiştir | kaynağı değiştir]

17 Şubat 2010'da Başkan Barack Obama, Amerikan diplomat Robert Stephen Ford'u ABD'nin yeni Suriye büyükelçisi olarak atadı. 2005'teki Hariri suikastından beri ABD tarafından Suriye'ye gönderilen ilk büyükelçi oldu.[3]

2023 Türkiye-Suriye depremleri sırasında yaptırımlar[değiştir | kaynağı değiştir]

2023 Türkiye-Suriye depremlerinden 4 gün sonra uluslararası kamuoyundan gelen baskıların ardından ABD Suriye'ye 180 günlük yaptırım muafiyeti verdi.[4] Bundan önce, Suriye'ye yönelik ABD yaptırımları birçok ülkenin gönderilen yardımlarına engel oldu.[5] Birçok ülke de Suriye'ye yardım etmemeleri için Amerikan baskısı altında oldu.[6]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ US Global Leadership Report (PDF) (İngilizce). 13 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 4 Ocak 2021. 
  2. ^ News, A. B. C. "ABC News – Breaking News, Latest News, Headlines & Videos". ABC News (İngilizce). 21 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ocak 2021. 
  3. ^ "Obama nominates first US ambassador to Syria since 2005". BBC News. 17 Şubat 2010. 15 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "ABD nihayet insafa geldi! Suriye'ye 180 günlük yaptırım muafiyeti". tasnimnews.com. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  5. ^ "چرا امکان امدادرسانی به زلزله‌زدگان سوریه وجود ندارد؟". ISNA. 11 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023. 
  6. ^ "Beşar Esad: Amerika Birçok Ülkeye Suriye'ye Yardım Etmemeleri İçin Baskı Yaptı". tasnimnews.com. Erişim tarihi: 15 Şubat 2023.