İçeriğe atla

Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Amerika Birleşik Devletleri-Kanada sınırı, dünyanın en uzun uluslararası sınırıdır.[a] Sınır (Büyük Göller, Atlantik ve Pasifik kıyılarındaki sınırlar dahil) 8,891 km (6 mi) uzunluğundadır. Kara sınırı Güneyinde Kanada'nın komşusu olan Amerika Birleşik Devletleri ile, batısında ise ABD'nin Alaska eyaletiyle birlikte iki bölümden oluşur. İki uluslu Uluslararası Sınır Komisyonu, sınırın işaretlenmesi ve korunması ile ilgili konularla ilgilenirken, Uluslararası Ortak Komisyon ise sınır sularına ilişkin konularla ilgilenmektedir. Uluslararası sınırlardan yasal geçişi kolaylaştırmakla sorumlu kuruluşlar Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı (CBSA) ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı'dır (CBP).

ABD ve Kanada sınır güvenliği Vancouver Uluslararası Havalimanı'nda birlikte çalışıyor.
45. paralel (kırmızıyla işaretli) Paris Antlaşması'nda Quebec Eyaleti ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir sınır olarak belirlenmiştir.

1783 Paris Antlaşması, Büyük Britanya ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nı sona erdirdi. Antlaşmanın ikinci maddesinde taraflar, o dönem İngiliz Kuzey Amerikası olarak bilinen kuzey sınırı da dahil olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm sınırları konusunda anlaştılar. Mutabık kalınan sınır, Nova Scotia'nın kuzeybatı köşesinden Connecticut Nehri'nin en kuzeybatı ucuna kadar uzanan ve nehrin ortasından kuzey enleminin 45. paraleline kadar devam eden çizgiyi kapsıyordu.

St. Lawrence Nehri ve Büyük Göller, daha batıda, Amerika Birleşik Devletleri ile günümüzde Ontario olarak bilinen bölge arasında sınır oluşturdu. Superior Gölü'nün kuzeybatısında, sınır nehirleri takip ederek Woods Gölü'ne kadar uzanıyordu. Lake of the Woods'un en kuzeybatı noktasından itibaren sınırın Mississippi Nehri'ne ulaşana kadar batıya doğru düz gitmesi kararlaştırıldı. Nehrin kaynağı daha güneyde olduğundan bu çizgi hiçbir zaman nehre ulaşmaz.

1812 Savaşı'nı sona erdiren ve sınırı savaş öncesi durumuna döndüren Gent Antlaşması'nın 1814'te imzalanması. Daha sonra yapılan anlaşmalarla sınır askerden arındırıldı ve sınır anlaşmazlıklarının çoğu çözüldü.

Aralık 1814'te imzalanan Gent Antlaşması, 1812 Savaşı'nı sona erdirerek, Britanya Kuzey Amerikası ile Amerika Birleşik Devletleri'nin sınırlarını savaştan önceki durumuna döndürdü. Sonraki on yıllarda ABD ve Birleşik Krallık, iki ülke arasındaki önemli sınır anlaşmazlıklarını çözen ve sınırın askerden arındırılmasını sağlayan çeşitli anlaşmalar imzaladılar. 1817 Rush-Bagot Antlaşması, 1812'de yapılan savaşta yer alan her iki tarafında silahsızlandırılmasına yönelik bir plan sunuyordu ve ayrıca Britanya Kuzey Amerika'sı ile Amerika Birleşik Devletleri arasında bir sınır çizmek için ön ilkeleri ortaya çıkardı.

Londra Sözleşmesi (1818)

[değiştir | kaynağı değiştir]

1818 Antlaşması, hem İngiliz Kuzey Amerika'sının hem de Amerika Birleşik Devletleri'nin genişlemesini sağladı ve sınırları, Lake of the Woods'daki Kuzeybatı Açısı'ndan Rocky Dağları'na kadar 49. paralel boyunca batıya doğru uzandı.[1] Laurentian Bölgesi daha önce sınır olarak kabul edilmiş olsa da, arazinin düz olması bu çizginin yerinin belirlenmesini zorlaştırıyordu.[2] Antlaşma, İngilizlerin 49. Bölgenin güneyinde, Rupert Toprakları'nın bir parçası olan Kızıl Nehir Vadisi'ndeki iddialarını sona erdirdi. Anlaşma ayrıca, Louisiana Satın Alımı'nın bir parçası olan Missouri Nehri havzasında 49. nehrin kuzeyindeki topraklara ilişkin ABD iddialarını da sona erdirdi. 49. paralel boyunca sınır manzarası teorik olarak düzdür, ancak pratikte 19. yüzyılda araştırılan sınır işaretlerini takip eder ve bazı noktalarda birkaç yüz fit yüksekliğinde değişim ɡösterir.[3]

2001 yılında gerçekleşen 11 Eylül saldırıları sonucunda Kanada-ABD Güney sınırı hiçbir uyarı yapılmadan kapatıldı ve hiçbir malın veya insanın geçişine izin verilmedi. Sınırın ani kapatılmasının ardından, insanların geçişi kısıtlansa bile ticari trafiğin sınırı geçebilmesini sağlamak için ortaklaşa prosedürler geliştirildi. Bu prosedürler daha sonra 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle oluşan sınır kapatmalarında da kullanıldı.[4]

2020–2021 sınırın kapanışı

[değiştir | kaynağı değiştir]
Alaska-Yukon sınırındaki Poker Creek-Little Gold Creek Sınır Kapısı COVID-19 salgını nedeniyle kapatıldı.

Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki COVID-19 salgınına yanıt olarak, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri hükümetleri, 21 Mart 2020'de ilk etapta 30 günlük bir süre için sınırı "gerekli olmayan" seyahatlere kapatmayı kabul etti.[5] Kapatma 15 kez uzatıldı. Haziran 2021 ortasında Kanada hükümeti, 5 Temmuz'dan itibaren tam aşılanmış Kanada vatandaşları, daimi ikamet edenler ve yabancı uyruklular için bazı giriş gerekliliklerini kolaylaştıracağını duyurdu[6][7][8][9][10][11] Kapatma kararı nihayet 21 Temmuz'da sona erdi Kanada hükümeti, temmuz ayının ortasında, tüm aşıları yapılmış Amerikalı vatandaşlar ve daimi oturum sahiplerinin 9 Ağustos'tan itibaren Kanada'yı ziyaret edebileceğini duyurdu. Amerikan hükümeti, 8 Kasım'dan itibaren kara sınırını tam aşılanmış Kanada vatandaşlarına yeniden açtı. 2020-21 kapanışının, 1812 Savaşı'ndan bu yana sınırın ilk uzun vadeli genel kapatılması olduğu bildirildi.[12]

Sınırın her iki tarafındaki kapanmanın önemli ekonomik etkisine dikkat çeken iş dünyası savunucusu gruplar, zorunlu olmayan seyahatlere getirilen genel yasağın yerine daha ayrıntılı kısıtlamalar getirilmesi çağrısında bulundu.[13] ABD Kongresi'nde sınır topluluklarından üyelerden oluşan bir grup olan Kuzey Sınır Grubu, her iki ülkenin hükümetlerine de benzer önerilerde bulundu.[14] Kapanmanın ötesinde, ABD Başkanı Donald Trump, pandemi ile bağlantılı olarak ABD askeri personelinin Kanada sınırına konuşlandırılması fikrini de ilk ortaya atan kişiydi. Daha sonra Kanadalı yetkililerin yüksek sesle muhalefet etmesi üzerine bu fikirden vazgeçti.[15][16]

Hukuk uygulama yaklaşımı

[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası Sınır'ın, genellikle dünyanın "en uzun savunmasız sınırı" olduğu söylenir, ancak bu yalnızca askeri anlamda doğrudur, çünkü sivil kolluk kuvvetleri mevcuttur.[17] Sınır kontrolleri dışında sınırı geçmek yasa dışıdır, çünkü sınırı geçen herkes göçmenlik[18] ve gümrük yasaları[19] uyarınca kontrol edilmelidir. Nispeten düşük seviyedeki güvenlik önlemleri, yasadışı göçü ve uyuşturucu kaçakçılığını önlemek amacıyla ABD Gümrük ve Sınır Koruma personeli tarafından aktif olarak devriye gezilen ABD-Meksika sınırındaki (Kanada-ABD sınırının üçte biri uzunluğunda) güvenlik önlemleriyle tezat oluşturmaktadır.

Kanada ile kara veya su sınırını paylaşan ABD ilçeleri (veya ilçe eşdeğerleri)

Uluslararası Sınır'ın bazı kısımları dağlık arazilerden veya yoğun ormanlık alanlardan geçmektedir, ancak önemli kısımları ayrıca Atlantik, Pasifik ve Arktik okyanuslarındaki sınırın deniz bileşenlerine ek olarak uzak çayır tarım arazilerinden ve Büyük Göller ile Saint Lawrence Nehri'nden de geçmektedir. Sınır aynı zamanda Akwesasne Ulusu'nun ortasından geçmektedir ve hatta New England ve Quebec'teki topluluklarda bulunan bazı binaları bile ayırmaktadır.

ABD Gümrük ve Sınır Koruma, sınır boyunca başlıca sorunları, iç ve uluslararası terörizm, uyuşturucu kaçakçılığı ve gümrük vergilerinden kaçınmak için ürün kaçakçılığı (tütün gibi) ve yasadışı göç olarak tanımlıyor.[20] Haziran 2019'da yayınlanan bir ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi raporu, Gümrük ve Sınır Koruma Birimi'nin kuzey sınırında karşı karşıya kaldığı ve uygulama eylemlerini olumsuz etkileyen belirli personel ve kaynak eksikliklerini tespit etti; ABD Sınır Devriyesi, kuzey sınırındaki devriye görevlerini sınırlayan yetersiz sayıda çalışan ajan tespit etti. Gümrük ve Sınır Koruma Birimi Hava ve Deniz Operasyonları da kuzey sınırında çalışan yetersiz sayıda ajan tespit etti ve bu da hava ve deniz görevlerinin sayısını ve sıklığını sınırladı.[20]

ABD'de 11 Eylül saldırılarının ardından iki ülke arasında sınırda hem yerleşim yerlerinde hem de kırsal bölgelerde güvenlik önlemleri önemli ölçüde artırıldı. Her iki ülke ayrıca detaylı ve kapsamlı taktik ve stratejik istihbarat paylaşımında da aktif olarak yer alıyor.

Aralık 2010'da Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri, ABD'ye Kanada'nın sınır güvenliği ve göç kontrolleri üzerinde daha fazla etki sağlayacak ve Kanada'nın ABD ile daha fazla bilgi paylaşmasını sağlayacaktır. "Sınırın Ötesinde: Çevre Güvenliği ve Rekabet Gücü İçin Ortak Bir Vizyon" başlıklı bir anlaşma üzerinde müzakerelerde bulunuyordu.[17]

Güvenlik önlemleri

[değiştir | kaynağı değiştir]
Kanada sınır geçiş tabelası, sınırdan geçenleri uzaktan gümrüğe bildirmeleri konusunda uyarmak için ışıklarla donatılmıştır. Personelli sınır geçişlerinin bulunmadığı bölgelerde uzak gümrükler mevcuttur.

Sınıra bitişik mülk sahibi olan her iki ülkenin sakinlerinin sınıra yapı inşa etmeleri yasaktır. Uluslararası Sınır Komisyonu'nun izni olmadan sınır manzarasının izlenmesi yasaktır. Bu tür inşaatları kendi hükümetlerine bildirmek zorundadırlar.

Sınırı geçen tüm kişilerin, giriş yaptıkları ülkenin gümrük idaresine bildirimde bulunmaları zorunludur. Gerekli durumlarda çit veya araç barikatları kullanılmaktadır. Sınır kapılarının personel tarafından kontrol edilmediği uzak bölgelerde, geçiş noktalarının yakınında bulunan yollarda, patikalarda, demiryollarında ve ormanlık alanlarda gizli sensörler bulunmaktadır.[21] Sınır bölgesi yoktur;[22] ABD Gümrük ve Sınır Koruması rutin olarak 100 mil (160 km) kadar uzaklığa kadar kontrol noktaları kurar.[23][24][25][26]

Kanada Sınır Hizmetleri Ajansı ve ABD Gümrük ve Sınır Koruma görevlileri kimlikleri inceliyor. Sınırı geçmek için geçerli bir kimlik belgesi gereklidir.

2007'den önce, Amerikalı ve Kanadalı vatandaşların Kanada-Amerika Birleşik Devletleri sınırını geçerken yalnızca doğum belgesi ve sürücü belgesi/devlet tarafından verilmiş kimlik kartı göstermeleri gerekiyordu.[27]

Ancak 2006 yılı sonlarında ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Batı Yarımküre Seyahat Girişimi'nin (WHTI) ABD'ye giren yolcular için yeni kimlik gerekliliklerini içeren nihai kuralını duyurdu. Girişimin ilk aşamasını oluşturan bu kural, 23 Ocak 2007'de yürürlüğe girdi ve ABD sınırını geçmek için kabul edilebilir altı kimlik formunu (moduna bağlı olarak) belirledi:[28][29]

  • geçerli bir pasaport —hava yoluyla giriş için gereklidir;
  • Amerika Birleşik Devletleri pasaport kartı ;
  • geliştirilmiş bir sürücü belgesi — ABD'nin Michigan, Minnesota, New York, Vermont ve Washington eyaletleri ile Kanada'nın Britanya Kolombiyası, Manitoba, Ontario ve Quebec eyaletleri tarafından verilmiştir;[30]
  • güvenilir bir gezgin program kartı (yani NEXUS, FAST veya SENTRI );
  • geçerli bir Ticaret Denizcisi Belgesi —resmi denizcilik işleriyle bağlantılı olarak seyahat ederken kullanılacak; ve
  • geçerli bir ABD askeri kimlik kartı — resmi emirlerle seyahat ederken kullanılması ɡerekir.

Amerika Birleşik Devletleri'ne hava yoluyla girmek için pasaport veya geliştirilmiş bir kimlik belgesi zorunluluğu Ocak 2007'de ve ABD'ye kara ve deniz yoluyla girenler için Ocak 2008'de yürürlüğe girdi.[27] Kara ve deniz girişine ilişkin yeni gereklilikler Ocak 2008'de yasal olarak yürürlüğe girmiş olsa da, bunların uygulanmasına ancak Haziran 2009'da başlanmıştır.[27] Haziran 2009'dan bu yana, kara veya deniz yoluyla (feribotlar dahil) gelen her yolcunun Amerika Birleşik Devletleri'ne girebilmek için yukarıdaki kimlik formlarından birini ibraz etmesi gerekmektedir.

Maine ve New Brunswick sınır geçişindeki bir köprünün korkuluğuna iliştirilmiş bir plaka.

Buna karşılık, Kanada'ya geçmek isteyen bir yolcunun, sınırı geçerken kimliğinin yanı sıra (gerekirse) geçerli bir vizeye de sahip olması gerekir.[31] Kimlik formları arasında geçerli bir pasaport, Kanada Acil Seyahat Belgesi, Kanada eyaleti veya bölgesi tarafından verilen geliştirilmiş bir sürücü belgesi veya Kanada eyaleti veya bölgesi tarafından verilen geliştirilmiş bir kimlik/fotoğraf kartı yer alır.[31] Kanadalılar sınırda vatandaşlıklarını ɡöstermek için başka belgeler de kullanabilirler, ancak bu tür belgelerin kullanımı ek bir fotoğraflı kimlik belgesiyle desteklenmesini gerektirir.[31]

Ayrıca bakınız

[değiştir | kaynağı değiştir]
  1. ^ Longest by total length – the Kazakhstan–Russia border is the world's longest continuous land border.
  1. ^ "Convention of Commerce between His Majesty and the United States of America – Signed at London, 20th October 1818". 20 Ekim 1818. 11 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ Jacobs, Frank (28 Kasım 2011). "A Not-So-Straight Story". New York Times. 12 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  3. ^ "Almanac: The 49th Parallel". Sunday Morning. CBS News. 20 Ekim 2013. 12 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  4. ^ Panetta, Alexander (20 Mart 2020). "How the shutdown after 9/11 paved the way for the new Canada-U.S. border response to COVID-19". CBC News. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  5. ^ Office of the Prime Minister (20 Mart 2020). "U.S.-Canada joint initiative: Temporary restriction of travelers crossing the U.S.-Canada border for non-essential purposes". 21 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2020. 
  6. ^ "Canada-U.S. Land border closure extended to Feb. 21". 12 Ocak 2021. 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  7. ^ "Canada-U.S. border closure extended to Jan. 21 as coronavirus cases soar, CBSA says - National | Globalnews.ca". Global News. 21 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  8. ^ Aiello, Rachel (14 Temmuz 2020). "Canada, U.S. agree to keep borders closed another 30 days: sources". CTV News. 10 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  9. ^ Aiello, Rachel (14 Ağustos 2020). "Canada-U.S. border closure extended again amid tension over restrictions". CTV News. 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2020. 
  10. ^ Elaine Glusac (29 Haziran 2021). "Why Can't Americans Go to Canada?". The New York Times. 28 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. In mid-June, to the frustration of many on both sides of the border, Canada announced it was extending restrictions on nonessential travel until at least July 21. The ban includes travel via land, air, and sea. The United States closed its border with Mexico contemporaneously with the Canada–U.S. closure. 
  11. ^ Oliver, David (19 Mart 2020). "Trump announces U.S.-Mexico border closure to stem spread of coronavirus". USA Today. 18 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  12. ^ Hess, Daniel Baldwin; Bitterman, Alex (29 Mayıs 2020). "Shuttered Canada-US border highlights different approaches to the pandemic – and differences between the 2 countries". The Conversation. 7 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  13. ^ McCarten, James (12 Haziran 2020). "Frustration grows with no apparent end in sight for Canada-U.S. border ban". The Canadian Press. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  14. ^ Chapman, Cara (15 Haziran 2020). "Stefanik, Higgins call for guidance on reopening border". Press-Republican. 6 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  15. ^ Tunney, Catharine; Ling, Philip; Simpson, Katie (21 Mart 2020). "U.S. has dropped the idea of placing troops near Canadian border: official". CBC News. 16 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  16. ^ Campion-Smith, Bruce (26 Mart 2020). "U.S. backs down after Canada slams proposal for American troops along the border". Toronto Star. 22 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2020. 
  17. ^ a b Leuprecht, Christian; Hataley, Todd; Sundberg, Kelly; Cozine, Keith; Brunet-Jailly, Emmanuel (2 Ekim 2021). "The United States–Canada security community: a case study in mature border management". Commonwealth & Comparative Politics (İngilizce). 59 (4): 376-398. doi:10.1080/14662043.2021.1994724. ISSN 1466-2043.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım);
  18. ^ 8 U.S.C. § 1324; 8 U.S.C. § 1325; and 8 U.S.C. § 1326.
  19. ^ 19 U.S.C. § 1459.
  20. ^ a b CBP Identified Resource Challenges but Needs Performance Measures to Assess Security Between Ports of Entry (PDF). U.S. Government Accountability Office. June 2019. 1 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 22 Ağustos 2024. 
  21. ^ Mallonee, Laura (4 Ocak 2016). "The Invisible Security of Canada's Seemingly Chill Border". Wired. 28 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Nisan 2021. 
  22. ^ "Common border zone proposed". Canadian Society of Customs Brokers. 17 Haziran 2004. 2 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2017. 
  23. ^ Singel, Ryan (22 Ekim 2008). "ACLU Assails 100-Mile Border Zone as 'Constitution-Free' – Update". Wired. 16 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2013. 
  24. ^ Woodard, Colin (9 Ocak 2011). "Far From Canada, Aggressive U.S. Border Patrols Snag Foreign Students". Chronicle.com. 12 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2013. 
  25. ^ "U.S. Customs and Border Protection". AP News (İngilizce). 4 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2024. 
  26. ^ Legrand, Tim; Leuprecht, Christian (2021). "Securing cross-border collaboration: transgovernmental enforcement networks, organized crime and illicit international political economy". Policy and Society. 40 (4): 565-586. doi:10.1080/14494035.2021.1975216. 14 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: free.  Tarih değerini gözden geçirin: |erişimtarihi= (yardım)
  27. ^ a b c "Timeline: Travel documents at the Canada-U.S. border". CBC News. 12 Mayıs 2009. 31 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 
  28. ^ "Western Hemisphere Travel Initiative: The Basics". Homeland Security. U.S. Department of Homeland Security. 26 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2007. 
  29. ^ "Western Hemisphere Travel Initiative". Bureau of Consular Affairs. U.S. Department of State. 13 Ocak 2008. 25 Ocak 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2007. 
  30. ^ "WHTI: Enhanced Drivers License". U.S. Customs and Border Protection. U.S. Department of Homeland Security. 1 Haziran 2009. 15 Şubat 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2014. 
  31. ^ a b c "Travel documents and identification requirements". cbsa.-asfc.gc.ca. Government of Canada. 19 Mart 2020. Erişim tarihi: 7 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]