Halkbank Davası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Amerika Birleşik Devletleri-Atilla davası sayfasından yönlendirildi)

Amerika Birleşik Devletleri - Hakan Atilla Davası veya Halkbank Davası, Amerika Birleşik Devletleri Bölge Mahkemesi tarafından İran'a yönelik yaptırımların delinmesine ilişkin olarak 2019'da New York'ta açılan davadır.

Dava kapsamında, Halkbank'ta yönetici olan Mehmet Hakan Atilla, İranlı iş insanı Rıza Sarraf ile ABD'nin yaptırım uyguladığı İranlı kuruluşlar adına işlem yapmak için ABD finans sistemini kullanarak komplo kurmak ve bu işlemlerin gerçek doğasını gizleyerek ABD finans kuruluşlarını dolandırmakla suçlandı.

Rıza Sarraf, suçlamaları kabul etmiş daha sonra tanık koltuğuna oturarak 2017'de ABD'de gözaltına alınan dönemin Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla aleyhinde ifade vermişti. Atilla, banka dolandırıcılığı ve ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları ihlal eden suçlardan suçlu bulundu ve 28 ay ABD'de tutuklu kaldıktan sonra 2019 yılında Türkiye'ye döndü.[1]

Bunun ardından 2019'da federal savcılar Halkbank hakkında milyarlarca dolarlık bir sistem kurarak ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının delinmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle dolandırıcılık ve kara para aklama da dahil altı suçtan dava açtı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Halkbank, ABD'de yargılanmaktan kurtulabilecek mi? – DW – 17.01.2023". dw.com. 17 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2023.