Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Birleşik Devletler vatandaşlığı, Amerika Birleşik Devletleri pasaportu alma hakkını verir.[1] Yukarıda gösterilen, 2007 sonrası bir pasaporttur.

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığı[2][3] belirli haklar, görevler ve faydalar içeren bir statüdür. Vatandaşlık, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşama ve çalışma hakkı ve federal yardım alma hakkı gibi bir sonraki haklar grubunun temelini oluşturduğu için "hak sahibi olma hakkı" olarak anlaşılmaktadır.[4] İki temel vatandaşlık yolu vardır: Amerika Birleşik Devletleri'nde doğmaya bağlı vatandaşlık, burada bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri sınırları içinde doğmuş olması koşuluyla vatandaş olduğu varsayılır ya da doğum sırasında var olan diğer koşullar (örneğin, bir ebeveynin ABD vatandaşı olması),[5] ve Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olma, bir göçmenin vatandaşlık başvurusunda bulunduğu ve kabul edildiği bir süreçtir. Vatandaşlığa giden bu iki yol, Anayasa'nın 1868 tarihli On dördüncü Değişiklik, Vatandaşlık Klozu belgesinde şu şekilde belirtilmiştir:

Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan ya da vatandaşlığa tabi olan ve onun yargı yetkisine bağlı olan herkes, ikamet ettiği yerde o eyaletin ve Birleşik Devletlerin vatandaşıdır."(14. Değişiklik)

Amerika Birleşik Devletleri yasaları birden fazla vatandaşlığa izin vermektedir. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olarak vatandaşlığa kabul edilen diğer ülkelerin vatandaşları, diğer ülkeye bağlılıktan vazgeçmeleri gerekse de, önceki vatandaşlıklarını koruyabilirler. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı, başka bir ülkenin vatandaşı olurken, o ülkenin yasalarının izin vermesi durumunda Birleşik Devletler vatandaşlığını korur. Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığından, başka bir vatandaşlığa da sahip olan Amerikalılar, bir Birleşik Devletler büyükelçiliğinde resmi bir prosedürle feragat edebilirler.[6][7]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Get a passport". Travel.state.gov. 1 Nisan 2011. 27 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2014. 
  2. ^ "3 different United States (Hooven & Allison vs Evatt)". 14 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Black's Law 6th. s. 1533. 
  4. ^ Robert Heineman (book reviewer) (Temmuz 2004). "Downsizing Democracy: How America Sidelined Its Citizens and Privatized Its Public (book) by Matthew A. Crenson and Benjamin Ginsberg". The Independent Institute. 30 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2009. The withholding tax has made the voluntary component of tax collection much less important, and the professional military has limited the need for citizen soldiers. 
  5. ^ Not: Bir kişinin, ergin olduktan sonra, bazı vergi türlerini ödemek ve jüriye hizmet etmekle yükümlü olma anlamında tam bir vatandaş olduğu varsayılmaktadır. Şu anda erginlik yaşı 18'dir.
  6. ^ Şablon:Usc
  7. ^ "Legal Considerations". Travel.state.gov. 14 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2014.  Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]