Amerika (şarkı)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Amerika"
Reise, Reise albümünden
Rammstein single
Yayımlanma6 Eylül 2004
FormatCD
KaydedilmeEl Cortijo Studio, Málaga, 2003
TarzNeue Deutsche Härte
Süre3:46
ŞirketUniversal
YapımcıJacob Hellner & Rammstein
Rammstein single kronolojisi
"Mein Teil"
(2004)
"Amerika"
(2004)
"Ohne dich"
(2004)

Amerika Alman Neue Deutsche Härte grubu Rammstein'a ait bir şarkı. 6 Eylül 2004'te dördüncü stüdyo albümleri Reise, Reise'nin (2004) ikinci single'ı olarak yayınlandı. Şarkı Almanya'da 2 numaraya kadar yükseldi ve Avusturya, Danimarka ve İsviçre'de ilk 5'e girdi.

İçeriği[değiştir | kaynağı değiştir]

Şarkı, Amerika Birleşik Devletleri'nin dünya çapındaki kültürel ve politik emperyalizmini konu alıyor. Şarkının metni ve çoğu klipteki görüntüsü, açık bir şekilde Amerika'nın kültürel emperyalizminin, siyasi propagandasının ve küresel polis gücü olarak üstlendiği rolün bir eleştirisine işaret ediyor.[1] İki mısra Almanca'da Denglisch'te bir koro ile söylenir: Hepimiz Amerika'da yaşıyoruz, Amerika ist wunderbar, Hepimiz Amerika'da yaşıyoruz, Amerika, Amerika ve Hepimiz Amerika'da yaşıyoruz, Coca-Cola, bazen savaş. Grup, bunu Amerikanlaştırma üzerine hicivsel bir yorum olarak görüyor ve sözler, Amerikan olarak kabul edilen Coca-Cola, Wonderbra, Noel Baba ve Mickey Mouse gibi şeylere atıfta bulunuyor. Rammstein için alışılmadık bir şekilde şarkı, şarkı sözlerinin grubun niyetlerini açıkça ifade ettiği bir ara geçiş içeriyor: Bu bir aşk şarkısı değil, Bu bir aşk şarkısı değil, anadilim söylemiyorum, Hayır bu bir aşk şarkısı değil.

Klip[değiştir | kaynağı değiştir]

Videoda, Apollo dönemi uzay kıyafetleri giyen grup, klişeleşmiş Amerikalılar gibi davranan diğer kültürlerin çekimleri ve Amerikan kültürünün her yerde olduğunu gösterir. Pizza yiyen Afrikalılar, hamburger yiyen Budist rahipler, Japonlar, Amerika yerlileri, Eskimo ve Avustralya Aborjinleri görülmektedir. Ayrıca ibadet eden Müslüman bir adam görülür, ancak önce Nike marka spor ayakkabılarını çıkardıktan sonra bir petrol rafinerisi yönünde dua eder. Sonlara doğru, çeşitli etnik gruplar şarkı söyler ve dans eder. Videonun sonu, grubun aslında bir stüdyoda sahte bir ay setinde olduğunu gösterir,[2] bu, film ekibiyle tamamlanmış, Ay'a iniş komplo teorilerine bir göndermedir. Rammstein'ın baş şarkıcısı Lindemann, Neil Armstrong'a atıfta bulunarak, üzerinde "Armstrong" adı bulunan bir uzay giysisi giyer. Klip, Jack Swigert'in "Houston, bir sorunumuz var" sözünün kaydı oynatılırken, ayın yüzeyinde geride bırakılan grubun fotoğrafı ile biter.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Jill E. Twark (2015). Envisioning Social Justice in Contemporary German Culture. ISBN 9781571135698. 
  2. ^ "How to Fake your own Moon Landing" 18 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Ethan Siegel. Science Blogs. June 7, 2009. Accessed June 7, 2011