Amédée Emmanuel François Laharpe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Amédée Emmanuel François Laharpe
Laharpe, Félix Lecomte tarafından yapılan büstü - Versailles Sarayı
Doğum27 Eylül 1754
Rolle, İsviçre
Ölüm8 Mayıs 1796
Codogno, İtalya
Bağlılığı Fransa Krallığı (1791–92)
Birinci Fransız Cumhuriyeti
BranşıAsker
Hizmet yılları1791–1796
RütbesiOrgeneral
Çatışma/savaşlarıFransız Devrim Savaşları
AkrabalarıFrédéric-César de la Harpe (Küzin)

Amédée Emmanuel François Laharpe (d. 27 Eylül 1754 - ö. 8 Mayıs 1796) Fransız Devrim Savaşları sırasında Birinci Fransız Cumhuriyeti ordusu üyesi olarak savaştı, İtalya'da Napolyon Bonapart komutasındaki bir tümene liderlik etti ve dost ateşi ile vurulduktan sonra öldü.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Laharpe, Louis-Philippe de la Harpe'nin oğluydu; 1754 yılında İsviçre'nin Vaud Kantonu'nda Rolle yakınlarındaki Château Hutins'de doğdu. Kuzeni Frédéric-César de la Harpe idi. Laharpe, Haldenstein'da bir okulda okudu ve Hollanda'da birkaç kez paralı asker olarak görev yaptı. Eve döndüğünde, bir Vaud milis bölüğüne komutanlık yaptı. Fransız Devrimi 1789'da patlak verdiğinde, seigneurial ayrıcalıklarından vazgeçti. 1791'de Bastille Baskını'nı kutlamak için bir parti düzenledi. Bern'deki yetkililer, onun Fransız yanlısı faaliyetlerini onaylamadı ve Laharpe'yi orduya katıldığı Fransa'ya kaçmaya zorladı.

Laharpe, Fransız ordusunda hızlı bir yükseliş yaşadı ve 1792'de binbaşı oldu. Toulon Kuşatması'nda 1794'te tuğgeneral olarak görev yaptı. O yıldan itibaren İtalya Ordusu'nda görev yaptı. 1795 yılında geldi 'tümen generali' oldu.[1]

Bonaparte Mart 1796'da İtalya Ordusunun komutasını aldığında, tümen komutanları arasında Laharpe, André Masséna, Pierre Augereau ve Jean Sérurier vardı. Montenotte Seferi'nde bu dört tümen Avusturya ordusunu hızla mağlup etti ve Sardinya-Piedmont Krallığı'nı barışa zorladı. Laharpe , Montenotte Muharebesi ve İkinci Dego Muharebesi'nde savaştı. Daha sonra birlikleri, olası bir Avusturya karşı saldırısına karşı ordunun doğu kanadını korudu.

Sardunyalıların bastırılmasıyla Bonaparte, Johann Beaulieu'nun Avusturya ordusuna karşı harekete geçti. Po Nehri'nin güney kıyısında yürüdükten sonra, Laharpe'nin tümeni Piacenza'nın yakınından geçti ve Beaulieu'nun sol kanadını döndürmek için kuzeye doğru ilerledi. Laharpe, 8 Mayıs günü Fombio Muharebesi'nde kendi tümeni ve ordunun öncü birlikleriyle Anton Lipthay ve Avusturyalıları yendi. Bu olaydan sonra Fransızlar Codogno'ya kadar kovalamayı sürdürdü. O akşam, bölgedeki Fransız birliklerinin arasına başka bir Avusturyalı birim karıştı. Karmaşık çatışmaların olduğu gecenin ortasında, Laharpe, bir keşif sonrasında kampa dönerken kazara kendi adamları tarafından vurularak öldürüldü.[2]

Paris'teki Zafer Takı ile onurlandırıldı. 24. sütundaki bir yazıtta LAHARPE yazmaktadır .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Fiebeger, p 8
  2. ^ Chandler, p 80

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]