Altazimuth kundak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Basit bir Dobson kundağında bir Newton teleskopu

Bir altazimuth kundağı, altazimut kundağı veya alt-azimut kundağı, bir enstrümanı biri dikey ve diğeri yatay olmak üzere iki dikey eksen etrafında desteklemek ve döndürmek için basit bir iki eksenli kundaktır. Dikey eksen etrafındaki dönüş , aletin işaret yönünün azimutunu (pusula yönü) değiştirir. Yatay eksen etrafındaki dönüş , işaret yönünün yüksekliğini (yükseklik açısını) değiştirir.

Bu kundakllar örneğin teleskoplar, kameralar, radyo antenleri, heliostat aynaları, güneş panelleri, tabancalar ve benzeri silahlarla kullanılır.

Bu tür kundaklara altitude (yükseklik anlamına gelir)-azimut, azimut-elevation ve bunların çeşitli kısaltmaları dahil olmak üzere çeşitli isimler verilmiştir. Bir silah tareti, esasen bir silah için bir alt-azimut kundağıdır ve standart bir kamera tripodu da bir alt-azimut kundağıdır.

Astronomik teleskop altazimut kundaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Astronomik teleskop montajı olarak kullanıldığında, alt-azimut montajının en büyük avantajı mekanik tasarımının basitliğidir. Ilaveten karasal gözleme ekvatoryal kundaktan çok daha uygundur.Ancak astronomik gözlemlerde ise durum değişir. Çeşitli dezavantajları vardır. Birincil dezavantajı, Dünya kendi ekseni etrafında dönerken gece gökyüzünde astronomik nesneleri takip edememesidir. Öte yandan, bir ekvator bineğinin, gece gökyüzünün dönüşünü takip etmek için (günlük hareket ) yalnızca tek bir eksen etrafında sabit bir hızda döndürülmesi gerekir. Ekvator hareketini izlemek için, mikroişlemci tabanlı iki eksenli sürücü sistemleri aracılığıyla elde edilen altazimut yuvalarının her iki eksen etrafında değişken oranlarda döndürülmesi gerekir. Bu, aynı zamanda mikroişlemci tabanlı bir karşı dönüş sistemi aracılığıyla düzeltilmesi gereken görüş alanına eşit olmayan bir dönüş sağlar.[1] Daha küçük teleskoplarda, bazen bu sorunların üstesinden gelmek için üçüncü bir "kutup ekseni" eklemek için bir ekvator platformu[2] kullanılır ve astronomik izlemeye izin vermek için doğru yükseliş yönünde bir saat veya daha fazla hareket sağlar. Modern dijital ayar çemberleri bu eksikliği ortadan kaldırmış olsa da, tasarım astronomik nesnelerin yerini belirlemek için mekanik ayar çemberlerinin kullanımına da izin vermiyor.

Diğer bir sınırlama, zenit işaretlemede gimbal kilit sorunudur. 90°'ye yakın yüksekliklerde izleme yaparken, azimut ekseni çok hızlı dönmelidir; yükseklik tam olarak 90° ise, hız sonsuzdur. Bu nedenle, altazimut teleskopları, herhangi bir yöne işaret edebilmelerine rağmen, başucundan genellikle 0,5[3] veya 0,75 derece[4] olan bir "zenit kör noktası" içinde düzgün bir şekilde izleyemezler. (yani sırasıyla 89.5° veya 89.25°'den büyük yüksekliklerde.)

Mevcut uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Altazimut yuvalarının tipik akım uygulamaları aşağıdakileri içerir.

Araştırma teleskopları

En büyük teleskoplarda, bir ekvator kundağının kütlesi ve maliyeti kullanımına engeldir ve bunların yerini bilgisayar kontrollü altazimut kudakları almıştır.[5] Bir altazimut kundağının basit yapısı, daha karmaşık izleme ve görüntü yönlendirme mekanizmalarıyla ilişkili ek maliyete rağmen, önemli maliyet düşüşlerine izin verir.[6] Bir altazimut kundağı, teleskopun basitleştirilmiş hareketi yapının daha kompakt olabileceği anlamına geldiğinden, teleskopu kaplayan kubbe yapısındaki maliyeti de azaltır.[7] Amatör teleskoplar

  • Başlangıç teleskopları: Altazimut kundağı ucuzdur ve kullanımı kolaydır.
  • Dobson teleskopları : John Dobson, yapım kolaylığı nedeniyle Newton reflektörleri için basitleştirilmiş Dobson kundağı denen bir altazimut kundağını popüler hale getirdi; Dobson'ın yeniliği, montaj için kontrplak, formika gibi herhangi bir hırdavatçıda bulunabilen makinelenmemiş parçaları ve naylon veya teflon gibi modern malzemelerle birleştirilmiş plastik tesisat parçaları kullanmaktı.
  • " GoTo " (Git Bul) teleskoplar: Mekanik olarak daha basit bir altazimut kundağı inşa etmenin ve bir nesneyi izlemek için her iki ekseni aynı anda manipüle etmek için bir motor hareket kontrol cihazı kullanmanın, tek bir cihazın minimal olarak karmaşık kontrolünü gerektiren mekanik olarak daha karmaşık bir ekvator kundağı ile karşılaştırıldığında, genellikle daha uygun olduğu kanıtlanmıştır..

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Mahra (1985). "Field rotation with altazimuth mounting telescope". Bulletin of the Astronomical Society of India. 13 (1): 88. 
  2. ^ "Equatorial Platform". 2007. 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2014. 
  3. ^ "Telescope Structure". Gemini Observatory. 19 Nisan 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2015. 
  4. ^ Limits to AO Observations from Altitude-Azimuth Telescope Mounts (PDF), W.M. Keck Observatory, 10 Şubat 2010, s. 5, Keck Adaptive Optics Note 708, 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 8 Ağustos 2015 
  5. ^ Observational astrophysics. 1 Ocak 1998. s. 147. ISBN 9783540634829. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 
  6. ^ Dawe (1985). "Design for a large altazimuth Schmidt telescope". Occasional Reports of the Royal Observatory, Edinburgh. 16: 15-18. 
  7. ^ Astrophotography with the Schmidt telescope. 11 Haziran 1992. s. 18. ISBN 9780521395496. 16 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]