Altan Deliorman

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Altan Deliorman (25 Haziran 1935,[1] İstanbul - 23 Ağustos 2012, Şişli), Türk tarihçi, yazar ve gazeteci.

Haydarpaşa Lisesi'ni bitirip İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde iki yıl öğrenim gördükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih bölümüne geçti ve buradan mezun oldu. 1954 yılında Türk Sanatı dergisi'nin açtığı hikâye yarışmasında birinci oldu. Aynı zamanda basın hayatı başladı. Türk Dünyası dergisini yayınladı ve yönetti. Türk Kültürü, Cultura Turcica, Millî Yol, Millî Işık, Türk Edebiyatı dergilerinde yazıları yayınlandı. Tan, Akşam, Ekonomi, Ocak, Son Havadis, Ortadoğu ve Tercüman gazetelerinde yazılar yazdı; Ocak gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. Avrupa Türkleri için Bayrak dergisini yayınlayıp yönetti.

1974'te, Ermeni Komitecileri incelemesiyle Türkiye Millî Kültür Vakfı ödülünü kazandı. Işıklı Hayatlar eseriyle TYB, Türk Yurdunun Bilgeleri ile de ESKADER Ödülü’nü aldı.[2] 1976’da Millî Eğitim Bakanlığı’nın isteğiyle İbrahim Kafesoğlu ile birlikte Tarih Lise I ve Lise II ders kitaplarını yazdı.[3] Ayrıca Altan Deliorman'ın Türklere Karşı Ermeni Komitecileri, Yugoslavya’da Müslüman Türk’e Büyük Darbe, Tanıdığım Atsız, Üç Makale, Küp Kafalı Çocuk, Sessiz Bir Ses, Türk Yurdunun Bilgeleri, Işıklı Hayatlar, Osmanlılardan Önce Türkler, Kırık Kanatlı Jöntürk gibi kitaplarının yanı sıra, Tarık bin Ziyad adlı bir de romanı da bulunmaktadır.
Tarihçi yazar rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü Şişli Etfal Hastanesi 'nde, geçirdiği beyin kanaması nedeniyle, 77 yaşında İstanbul'da yaşamını yitirdi.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Altan Deliorman". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 30 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2020. 
  2. ^ Yardım, Mehmet Nuri. "Altan Deliorman ile Mülakat." röportaj. sanatalemi.net sitesi. 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012. 
  3. ^ "Altan Deliorman hakkında". Timaş yayınları resmi sitesi. 6 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2012. 
  4. ^ "Gazeteci Altan Deliorman toprağa verildi". hurriyet.com.tr. 24 Ağustos 2012. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2012. .(Türkçe)