Altın Mikrofon (ödül)
Altın Mikrofon, Hürriyet gazetesi tarafından 1965'te düzenlenmeye başlamış bir müzik yarışmasıdır.
Tarihi
[değiştir | kaynağı değiştir]1965
[değiştir | kaynağı değiştir]İlk Altın Mikrofon yarışması 1965'te düzenlenmiştir. Bu yarışma ile planlanan yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan Türkçe Hafif Batı Müziği'ni desteklemektir. Hürriyet; "Altın Mikrofon Armağanı Yarışması, batı müziğinin zengin teknik ve şekillerinden faydalanılarak yine batı müziği aletleriyle çalınmak suretiyle Türk musikisine yeni bir yön vermek için hazırlanmıştır." diyerek yarışmanın amacını açıklamıştır.[1] İlk yarışmaya 78 sanatçı katılmıştır, bu da dönem yarışmaları arasında bir rekordur. Birinci olan sanatçıya plak yapılma ve bir gazinoda işe girme ödülü verilmişti.
Yarışmaya eserini veren 41 sanatçı olmuş ve bu şarkıları 80 kişilik jüri değerlendirmişti. Katılan sanatçılardan 10'u finale kaldı. Elenen sanatçılar arasında Erol Evgin, Cem Karaca, Şerif Yüzbaşıoğlu Orkestrası da vardı.
Finale kalan sanatçılar ve şarkılar böyleydi:
- Cahit Oben 4 - Halimem (Bu grubun içinde Fikret Kızılok da bulunmaktaydı.)
- Ferdi Özbeğen - Sandığımı Açamadım
- Grup Sonya Dores - Gemiciler
- İlham Gencer - Zamane Kızları
- Kanat Gür - Karadır Kaşların, Ferman Yazdırır
- Metin Alkanlı - Gül Dalında Öten Bülbülün Olsam
- Selçuk Alagöz - Kemerin Naftaları
- Silüetler - Kaşık Havası
- Yıldırım Gürses - Gençliğe Veda
- Mavi Işıklar - Helvacı Helva
Bu gruplar Ankara, Adana, İzmir ve İstanbul'da halkın önünde konser verdiler. 80 kişilik kafile için 3 uçak kiralanmıştı. Konserlerde yarışma şarkılarının yanında iki tane de serbest şarkı çalındı. Konserlere gelenler boş oy pusulaları alıp, çıkışta oylarını kullanacaklardı, böylece seçim jüri yerine halka bırakılmıştı. 22 Şubat 1965'te protokole son konserler verildi.
1965 Altın Mikrofon yarışmasını 1985 oyla Yıldırım Gürses kazandı. İkinci 1407 oyla Mavi Işıklar, üçüncü 1188 oyla Silüetler oldu. Hürriyet gazetesi ilk 10'a giren bütün eserleri 45'lik olarak yayınladı.
1966
[değiştir | kaynağı değiştir]1966 Altın Mikrofon'unun tanıtımları geçen senenin birincisi Gürses yerine, Altın Mikrofon ile şöhrete kavuşmuş ikinci Mavi Işıklar ile yapıldı. Grup ayrıca yarışmalara bir kez daha katılma kararı aldı.
Yarışmaların elemeleri 9 saat süre ile içinde Zeki Müren'in de bulunduğu bir jüri önünde yapıldı. Bu sefer finale 5 grubun kalması planlansa da gruplar birbirlerine çok yakın oylar aldığı için 7 finalist belirlendi, bunlar:
- Ali Atasagun - Yarim
- Cahit Oben - Her Gün Kavga Var
- Kent Yedilisi - Kara Kaşlı Haticem
- Selçuk Alagöz - Bahçelere Geldi Bahar
- Silüetler - Lorke Lorke
- T.P.A.O. Batman Orkestrası - Kaleden Top Atarlar
- Mavi Işıklar - Çayır Çimen Geze Geze
Bu sefer gezilecek şehirler sayısı artmış, Bursa, Eskişehir, Samsun ve Konya eklenmişti. Son konser ise yine İstanbul'da yapıldı. Konserleri Fecri Ebcioğlu sundu.
Yarışmayı 4563 oyla Silüetler kazandı. İkinci 2850 oyla geçen seneki gibi Mavi Işıklar oldu. 2382 oyla üçüncü Selçuk Alagöz oldu. Finalistlerin plakları yine Hürriyet tarafından basıldı.
1967
[değiştir | kaynağı değiştir]3. Altın Mikrofon 1-13 Mart 1967 tarihleri arasında düzenlendi. Konser sistemi ve şehirleri bu sene de değişmişti. Ankara ve İzmir'de ikişer olmak üzere, Adapazarı, Kayseri, Adana, Mersin, Antalya, Denizli ve Balıkesir'de konserler verildi. İstanbul'da ise 4 konser verildi. Bu sefer 6 yarışmacı vardı:
- Cem Karaca ve Apaşlar - Emrah
- Haramiler - Çamlıca Yolunda
- Mavi Çocuklar - Develi Daylar
- Rana Alagöz - Konya Kabağı
- T.P.A.O. Batman Orkestrası - Kara Toprak
- Yabancılar - Ağıt
Yarışmayı Mavi Çocuklar kazandı. Mavi Çocuklar, yarışmaya kadar "Blue Boys" adıyla müzik yapmaktaydı. İkinciliği ise daha önce hiçbir plak çalışmasında bulunmamış Cem Karaca ve Apaşlar kazandı. Üçüncülüğü ise yeni kural nedeniyle geçen sene yarışmaya katıldığı için bu sene katılamayan Selçuk Alagöz'ün orkestrada Cahit Berkay ve Engin Yörükoğlu ile desteklediği kızkardeşi Rana Alagöz kazandı. Yarışmacıların plakları yine piyasaya sürüldü ve en iyi satışı Cem Karaca ve Apaşlar "Emrah / Karacaoğlan" plağı ile yaptı.
1968
[değiştir | kaynağı değiştir]1968'de yarışmasının 4.sü ve orijinal yarışmanın sonucusu yapıldı. 17 günlük konser programına finalist 5 gruptan 32 müzisyen katıldı. Bu sene yarışmaya katılanlar:
- Erkin Koray Dörtlüsü - Çiçek Dağı
- Haramiler - Arpa Buğday Daneler
- Moğollar - Ilgaz
- Sis Beşlisi ve Turgut Oksay - Iğdır'ın Al Elması
- T.P.A.O. Batman Orkestrası - Meşelidir Enginde Dağlar Meşeli
Bu sene yine konser verilen şehirler değişmişti. Sırasıyla, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Gaziantep, Antakya, yine Adana, Afyon, İzmir (iki konser), Çanakkale ve Edirne'de konser verildi. Turnede sunucu olarak Orhan Boran yer aldı. Son konserler de İstanbul'da verildi.
Çoğu Doğu illerinden alınan 6068 oyla T.P.A.O. Batman Orkestrası birinci olur. İkinciliği 4476 oyla Haramiler, 3711 oyla Moğollar üçüncü, 2980 oyla Erkin Koray dördüncü, 2423 oyla Sis Beşlisi ve Turgut Oksay beşinci oldu.
Sonrası
[değiştir | kaynağı değiştir]1972'ye kadar düzenlenmeyen Altın Mikrofon, Günaydın Gazetesi'nin çabalarıyla 1972'de bir kez daha yapıldı ama aynı etkiyi gösteremedi. Yarışmayı "Kükredi Çimenler" ile Edip Akbayram kazandı. 1979 yılında ise Saklambaç gazetesi tarafından düzenlendi. Yarışmayı ise eski Kardaşlar gitaristi Ünol Büyükgönenç "Dışarıda Kar Yağıyor" şarkısı ile kazandı.
Kazananlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- 1965: Yıldırım Gürses
- 1966: Silüetler
- 1967: Mavi Çocuklar
- 1968: T.P.A.O. Batman Orkestrası
- 1972: Edip Akbayram
- 1979: Ünol Büyükgönenç
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Altın Mikrofon Yarışması 1965". 17 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mayıs 2010.
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Birzamanlar.net Altın Mikrofon 16 Kasım 2010 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
- Yarışma Sonuçları