Alonso de Bazán

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alonso de Bazán, Amiral Büyük Álvaro de Bazán'ın oğlu Santa Cruz'un 1. Markisi olan Amiral Álvaro de Bazán'ın kardeşi ve İngiliz-İspanyol Savaşı (1585-1604) ile Seksen Yıl Savaşı'nda İspanyol deniz komutanıydı.[1]

Kariyerinin dikkate değer askeri eylemleri[değiştir | kaynağı değiştir]

−1588'de ikinci bir filonun parçası olarak İngiltere'yi işgal etmeye çalışan büyük donanmaya destek verdi. Bu filonun başarısızlığından sonra piyade birliklerini, gelen bir İngiliz karşı saldırısına hazırlık olarak A Coruña ve Lizbon'a nakletti.

-1589'da ünlü Francis Drake'in komuta ettiği İngiliz "Invincible" (Yenilmez) gemisinin La Coruña ve Lizbon'a yönelik saldırılarındaki başarısızlığından sonra, Alonso de Bazan gemileriyle filonun peşine düşerek kaptan Minshaw'ın gemisini batırmayı başardı. Minshaw savaşta ölmüştür.

-1590'da Katoliklere Fransız Protestanlarına karşı mücadelelerinde yardım etmek için bazı Tercio birliklerini yarımadadan Fransa'ya taşıdı.

-9 Eylül 1591'de kariyerinin en büyük askerî harekâtı, komuta ettiği 55 gemilik bir filonun Suffolk Kontu Thomas Howard'ın 22 gemilik filosuyla savaştığı ve mağlup ettiği Flores Deniz Muharebesi oldu. Thomas Howard, İspanyol filolarını ve hazinelerini Amerika'da ele geçirmişti.

-1594'te Azorlar'da, Amerika'dan gelen gemilere saldırmaya çalışan başka bir filoyu yenerek İngiliz donanmasını yeniden mağlup etti. Bu sefer İngiliz filosuna Cumberland Kontu komuta ediyordu

-1597'de İngiliz filosunun başlatmış olduğu Adalar Seferi'nde İngilizleri bir kez daha mağlup etti.

-1604 yılında öldü, yerine Amiral Luis Fajardo geçirildi ve Okyanus Donanması'nın kaptan generalliği görevinden ayrıldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Don Alonso de Bazán 2012-12-31'de Wayback Machine'de (İspanyolca) Arşivlendi."Alonso de Bazán". 28 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi.