Almanya'nın Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hitler 11 Aralık 1941'de Reichstag'da Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı savaş ilanını duyurur.
Franklin Delano Roosevelt'in Almanya'ya karşı savaş ilanını imzalaması, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hitler'in savaş ilanına verdiği yanıt.

11 Aralık 1941'de, Japonya'nın Peal Harbor'a saldırmasından ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Japonya'ya savaş ilan etmesinden dört gün sonra, Nazi Almanyası, Amerika Birleşik Devletleri'nin II. Dünya Savaşı sırasında resmi olarak hala tarafsız olduğu bir dönemde, Amerika Birleşik Devletleri hükûmetinin bir dizi provokasyonuna yanıt olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne savaş ilan etti.

Savaş ilan etme kararı Adolf Hitler tarafından, görünüşe göre hazırlıksız bir şekilde, neredeyse hiç danışılmadan alındı. Bu karar, Hitler'in II. Dünya Savaşı'ndaki "en şaşırtıcı" kararı olarak anılmaktadır.[1] Resmi açıklama, Alman Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop tarafından Amerikan "Maslahatgüzarı" Leland B. Morris'in ofisinde yapılmıştır. Aynı günün ilerleyen saatlerinde Amerika Birleşik Devletleri Almanya'ya savaş ilan etti, Almanya'nın eylemi Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa savaşına katılmasına karşı çıkan Amerikalı muhalifleri ortadan kaldırdı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kershaw (2007), s.382

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]