Ali Nusret Pulhan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Nusret Pulhan
Doğum1899
Çanakkale, Türkiye
Ölüm15 Nisan 1980 (80-81 yaşlarında)
MilliyetTürk
Meslekfilatelist ve matbaacı

Ali Nusret Pulhan (1899 - 15 Nisan 1980), Türk filatelist ve matbaacıdır.

İlkini 15 Mart 1931 tarihinde hazırladığı Pulhan Türk Pulları Kataloğu ile Türk pulculuğuna çok önemli bir kaynak eser sağlayan Ali Nusret Pulhan, çalışmalarına ara vermeden devam etmiş ve bu kataloğu her baskıda geliştirerek 12 Eylül 1973 tarihinde bu kataloğun 12. baskısını gerçekleştirmiştir. Ayrıca 5 Aralık 1977 tarihinde Pulhan Türk Pulları Kataloğu'nun renkli baskısı da yayınlandı.

Çekoslovakya'da yaşayan Türk pulları uzmanı ünlü filatelist Adolf Passer ile dost olan Ali Nusret Pulhan, onun Türk filatelisi ile ilgili yazdığı 1925 yılında Prag'da basılan Türk Posta Damgaları, 1927 yılında Viyana'da basılan Geçici Ankara Hükümeti Pulları ve 1938 yılında Londra'da basılan Türk Pulları başta olmak üzere kitaplarına önemli katkılar yapmıştır.[1]

Pul ticareti ve pullar üzerine yayınları dışında pek çok ulusal ve uluslararası sergiye katılmış ve başarıları ile sayısız madalya ve takdirname kazanmıştır.

Kataloglarını hazırlarken gösterdiği titizliği, ticarî yazışmaları için kullandığı zarflarda da göstermiştir. Bu nedenle bu ticarî zarflarının bile filatelistler tarafından incelenmesi faydalıdır.

Ali Nusret Pulhan, zekâsı, çalışkanlığı ve güçlü hafızası ile insanları etkileyebilen; müşterileri ile bir satıcı gibi değil bir öğretmen gibi ilgilenen son derece nazik ve alçakgönüllü bir kişi idi.

Ali Nusret Pulhan, o dönemde dünya filatelisinin merkezi durumunda olan Almanya'dan döndüğü zaman kendisine potansiyel müşteriler kazanmak için, pul toplamanın insanların kültürüne yaptığı katkıları, zaman geçirmesini sağlayan ve gevşemesini sağlayan bir hobi olmak dışında küçük tasarufların birikimi ile güvenilir bir yatırım aracı olduğunu anlatan bir dizi konuşmalar yaparak Türkiye'yi dolaşmıştır. Bu seyahatlerinden önce çeşitli şehirlerde bulunan postahane, banka ve okul müdürlerine mektuplar yazmış ve o dönemde satılan 100 gün geçerli tren biletlerinden alarak şehir şehir dolaşmıştır. Bu akıllıca planı ile kendisine çok sayıda abone müşteri kazanmıştır.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Atatürk Matem İlk Gün Zarfı

Babası subay olan Ali Nusret Pulhan, 1899 yılında Çanakkale'de doğmuş ve annesini genç yaşta kaybetmiştir. Ortaokuldaki öğretmenlerinden Nabi Bey onun hayatının sonuna kadar uğraştığı filateli ile tanışmasını sağlamış ve böylece damgalı pulları biriktirmeye başlamıştır.

1915 yılında İzmit Lisesi'nde öğrenciyken, bir devlet bursuyla yurtdışında tarım eğitimine gönderilecek 40 öğrenciden biri olarak seçilen Ali Nusret Pulhan, Almanya'nın Stuttgart şehrine gönderilmiştir. Almanya'ya giderken pul koleksiyonunu da yanına alan Pulhan, burada ilk pul ticareti tecrübelerini kazanmıştır. I. Dünya Savaşı başlayınca öğrencilerden 37 tanesinin geri dönmesine karşılık Ali Nusret Pulhan Almanya'da kalmış ve Biberbach'ta bir fabrikada çalışmaya başlamıştır. Fabrika sahibini çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile etkileyerek, onun yardımları ile Ulm'daki makine mühendisliği okulunu bitirmiştir.

1921 yılında Türkiye'ye dönmüş ancak o günün şartlarında kendisine uygun bir iş bulamayıp Almanya'ya geri dönmek zorunda kalmıştır. 1923 yılında tekrar Türkiye'ye gelmiş ve Sirkeci'de açtığı mütevazı dükkânda pul ticaretine başlamıştır. 1926 yılında ise dükkânını İstanbul'un en önemli ticaret merkezi olan Kapalıçarşı'ya taşımıştır. 1929 yılında daha sonraları ona bir oğul ve ikiz kız veren ve İstanbullu olan eşi Ferhan Hanım ile evlenmiştir.

1931 yılında dükkânını İstanbul'da pul tüccarlarının tercih ettiği Yüksek Kaldırım'a taşımıştır. İlk Osmanlı pullarının 1863 yılında çıkarılmasından beri 60 yıl geçmesine karşın Türkçe pul kataloğu olmaması onu ve diğer Türk filatelistlerini üzdüğü için hazırladığı ilk Türk Pulları Kataloğu 128 sayfa olarak ve 100 kuruş fiyat ile yayınlanmıştır.

1934 yılında Atatürk devrimlerinden biri olan soyadı kanunu çıkarılınca pulların kralı hatta imparatoru olduğu için Pulhan soyadını almıştır.

1938 yılında dükkânını meşhur İstiklal Caddesi'ne taşımıştır, Atatürk için matem ilk gün zarfları hazırladı.

1945 yılında daha kaliteli kataloglar ve kitaplar çıkarabilmek amacı ile Pulhan Neşriyat Şirketi adı ile kendi matbaasını kurmuştur. Bu matbaada kitaplar dışında çeşitli yardım derneklerine ait pullar ve aralarında Disney'e ait olanlar da bulunan çizgi romanlar basmıştır.

1947 yılında Türk filatelisinin ilk süreli yayını olan filatelist-pul mecmuasını yayınlamaya başlamıştır.

1948 yılında Türk filatelisinin en eski sivil kuruluşu olan Filatelist Kulübü (daha sonraki adı ile İstanbul Filatelistler Derneği) kurucuları arasında yer almıştır.

1980 yılında dünya filatelisine Türk pullarını tanıtabilmek amacı ile Almanca, Fransızca ve İngilizce olarak çıkarmak için üzerinde çalışmalar yaptığı kitabını bitiremeden bir kalp krizi neticesinde ölmüştür.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ankara Filateli Dernegi". web.archive.org. 11 Temmuz 2023. 11 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Temmuz 2023.