Ali Nihat Gökyiğit Vakfı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Nihat Gökyiğit Vakfı
Yasal statüVakıf
AmaçÇevre koruma
Merkezİstanbul, Türkiye
Hizmet bölgesiTürkiye
Resmî dillerTürkçe

Ali Nihat Gökyiğit Vakfı veya kısaca ANG Vakfı; iş insanı ve aktivist Ali Nihat Gökyiğit adına kurulmuş bir vakıftır. Bünyesinde kendine ait bir botanik bahçesi ve yayınevi bulunan vakfın temel amacı Türkiye florasına ait bitki türlerinin tespit edilmesi, kaydedilmesi ve korunmasıdır. 2014 yılında Çukurova Üniversitesi ile üniversiteye ait botanik bahçesinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi kapsamında bir protokol imzalanmıştır.[1] Gökyiğit'in memleketi Artvin'de bulunan Çoruh Üniversitesi ise bünyesinde açmayı planladığı botanik bahçesine, vakıfla yapılan işbirliği sonucunda "Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi" adını vermiştir.[2][3]

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında Ali Nihat Gökyiğit'in eşi Nezahat Gökyiğit adına kurulmuştur. Başlangıçta "hatıra parkı" olarak düzenlenen alan zaman içerisinde gelişerek 50.000 bitkiye ev sahipliği yapan bir bahçeye dönüşmüştür. 2002 yılında halkın ziyaretine açılmış; 2003 yılında ise şimdiki ismini almıştır. İstanbul'da konumlanan park, Türkiye'nin sayılı botanik bahçelerinden biridir.

Yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Vakfın, kendi adıyla hizmet veren bir yayınevi bulunmaktadır. Botanik bilimiyle ilgili çeşitli kitaplar, dergiler ve süreli yayınların basımı burada yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Botanik Bahçesi Bilime ve Halka Açılıyor". Milliyet. 30 Ekim 2014. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  2. ^ "Artvin'de Botanik Bahçesi kuruluyor". Anadolu Ajansı. 23 Ağustos 2019. 3 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 
  3. ^ "Üniversitemiz Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi, TBMM Tıbbi ve Aromatik Bitki Araştırma Komisyonuna Tanıtıldı". Çoruh Üniversitesi. 13 Ekim 2019. 14 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]