Ali Kemal Kavrakoğlu
Bu maddenin konusunun biyografiler için kayda değerlik yönergelerini sağlayıp sağlamadığı belirsizdir.
Bağımsız ve güvenilir kaynaklar kullanarak maddeyi geliştirebilir ve kayda değer olduğunu ispat edebilirsiniz. Maddenin kayda değerliği kanıtlanamazsa Vikipedi'nin silme politikası gereğince hızlı silinmesi veya kayda değerliği tartışmalı ise silinmeye aday gösterilmesi yerinde olacaktır. Kaynak ara: "Ali Kemal Kavrakoğlu" – haber · gazete · kitap · akademik · JSTOR Bu madde Ağustos 2024 tarihinden bu yana işaretli olarak durmaktadır. |
Ali Kemal Kavrakoğlu (16 Şubat 1903 - 6 Ağustos 1991), Türk sanayici ve iş insanı.[1]
Hayatı
[değiştir | kaynağı değiştir]Kavrakoğlu 16 Şubat 1903'te Hacı İbrahim ile Emine çiftinin çocuğu olarak Rize'de doğdu. Fenerbahçe SK başkanı ve Rize milletvekili Osman Kavrakoğlu'nun abisiydi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra deniz motoru ile Batum'dan Samsun'a cephane nakli gerçekleştirdi. Rize'deki Türklerdeki milli bilinci oluşturmak Yunanlıların Türklere yaptığı katliamları konu alan piyesi 1920'de Rize'de oynattı. İzmir İktisat Kongresi'ne ve İstanbul Ticaret Odası'nı temsilen katıldı. 1923'te hükûmetin Ardahan civarından satın aldığı damızlık hayvanları İzmit'e götürmesi için Tarım Bakanlığı tarafından atandı. Çaykur Rizesporun kuruluş sürecinde rol oynadı. Trabzon çıkışlı gazetelerde muhabir olarak çalıştı. Türkiye'de ilk kez Nebati margarin yağını üretti ve Türkiye'de yağ üretimi yapan dört fabrikadan birini kurdu. İstanbul, Tekirdağ, Adana ve Hatay'da 8 bitkisel yağ fabrikası kurdu. 30 küsur sene İstanbul Ticaret ve Sanayi Odaları'nda çeşitli yönetici pozisyonlarında görev aldı. 6 Ağustos 1991 tarihinde öldü.[2]
Fransızca ve Farsça bilen Kavrakoğlu, 4 çocuk babasıydı. Oğlu İbrahim Kavrakoğlu Boğaziçi Üniversitesi rektör yardımcısıydı.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Türkiye'de kim kimdir. Tanitim Yayinlari. 1977. s. 154. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2024.
- ^ Fatih Sultan Kar (29 Ocak 2022). "Rizeli Fabrikatör Ali Kemal Kavrakoğlu". kackar53.com. 23 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2024.