Ali Adayev

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Adayev
DoğumAli Adayev
Ölüm3 Ocak 1995
Grozni, Rusya Federasyonu

Ali Adayev (bilinmiyor - 3 Ocak 1995, Grozni) - Çeçenistan'nın tanınmayan komutanı , Birinci Çeçen Savaşı'na katılmış bir asker ve Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Merkez Cephe Komutanıdır.

Rus komutanına söylediği "Alik, çocukları götür." sözü ünlüdür. Çeçen Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev'in kararnamesiyle, ölümünden sonra Çeçen Cumhuriyeti'nin devlet ödülü olan Halk Kahramanı Nişanı'na layık görüldü.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ali Adayev, Birinci Çeçen ve Gürcü-Abhaz savaşlarında aktif bir rol oynadı. Adayev, 1992-1993 yıllarında Kafkas Halkları Konfederasyonu güçlerinin komutanı Şamil Basayev'in önderliğinde Gürcü-Abhaz savaşında Abhazların tarafında savaştı.

1992'de Adayev bir grup Çeçen ile birlikte Gürcü-Abhaz savaşında savaşmak için Abhazya'ya giderken Çeçenistan ile Kabardino-Balkarya arasındaki sınırda Rus birlikleri tarafından durduruldu. Arama sırasında Rus askerleri onların Gürcü-Abhaz savaşına katılan Çeçen gönüllüler olduğunu anlamış, silahlarını teslim etmelerini emretmiştir. O sırada Adayev askerlerden birini yakalayarak el bombasından bir iğne çıkarır ve silahını bırakmasını emreder. Adayev tutsak askere "Böyle dans et!" emrini verir. Asker titreyen bir sesle sorar, "Ne dans edeyim?" Adayev "Lambada!" diyerek cevaplar. O zamandan beri "Lambada" takma adıyla bilinir.[1]

Ali Adayev Abhazya'dan döndükten sonra, Rus yanlısı güçlerin dağıtılmasında önemli bir rol oynamıştır.

1994'ün sonlarında ve 1995'in başında Ali Adayev, Grozni muharebesinde Çeçen [2] Cumhuriyeti tarafında Birinci Çeçen Savaşı'nda aktif rol oynadı.

1994 yılında Ali Şamil Basayev komutasındaki Çeçen Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Merkez Cephesi Kurmayı[3] oldu.

Şamil Basayev'e Çeçen Cumhuriyeti'nin başkenti için yapılan savaşların durumu sorulduğunda Basayev şu yanıtı verdi:

3 Ocak 1995'te Rus birliklerinin [5] Grozni şehrine yaptığı saldırılar sırasında çatışmada öldürüldü.

Çeçen Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Cevher Dudayev'in kararıyla, ölümünden sonra Çeçen Cumhuriyeti'nin en yüksek devlet ödülü olan [6] Halk Kahramanı Nişanı'na layık görüldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "«Алик, отводи ребят»! Как сложилась судьба Али Адаева «Ламбада»". Политика в Рашке. 29 Mart 2021. 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  2. ^ "ЧЕЧНЯ. «Алик, отводи ребят». Что стало с героями радиобеседы в ходе штурма Грозного в 1995-ом?". ИА Чеченинфо. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  3. ^ "Что стало с автором фразы"Алик, отводи ребят"?". Яндекс Дзен Блогерская платформа. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  4. ^ "Чечен инфо.ру :: ЧЕЧНЯ. «Алик, отводи ребят». Что стало с героями радиобеседы в ходе штурма Грозного в 1995-ом?". www.checheninfo.ru. 25 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2021. 
  5. ^ "«Алик, отводи ребят». Что стало с чеченским полевым командиром, обратившимся так к российскому офицеру?". Живой Кавказ: информационно-аналитический интернет журнал. 21 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2021. 
  6. ^ "Чечения - битва за свободу - Яндарбиев Зелимхан". 21 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mayıs 2022.