Alişuuri İlköğretim Okulu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alişuuri İlköğretim Okulu
Kuruluş1906
ÜlkeTürkiye
ŞehirBalıkesir
Türüİlköğretim Okulu
MüdürMuzaffer Şahin
Eğitim diliTürkçe
Yabancı dil(ler)İngilizce
Resmî sitesihttp://web.ttnet.net.tr/alisuuri

Alişuuri İlköğretim Okulu, resmi kaynaklara göre 1906 yılında eğitime başlayan ve Balıkesir'in en eski ilköğretim okulu. Altıeylül İlköğretim Okulu ile birleştirilip şehirdışına taşınması gündemdedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Alişuuri İlköğretim Okulu 1906 yılında eğitim hayatına başlamış olup Balıkesir ve Türkiye'nin en köklü okullarından birisidir. Balıkesir'de meydana gelen büyük deprem sonunda yıkılmış olup yerine yeni binası inşa edilmiştir.

Bugün okulun girişinde okulun tarihi kitabesi de mevcuttur.

Alişuuri İlköğretim Okulu, 1862 yılında Alişuuri Efendi tarafından yaptırılan bu bina 1897'de meydana gelen bir depremle yıkılmıştır.

1906 yılında Kadı Abdülhalim Bey, yıkılan binanın yerine ahşap olarak yenisini yaptırmıştır. Yeni binaya önce "Yeni Medrese" sonra "Darül Hilafetül Aliye" adı verilmiştir. Türk Kurtuluş Savaşı yıllarına kadar bu binada eğitim öğretime devam edilmiştir. Kurtuluş Savaşı başında Balıkesir Kongreleri burada yapılmıştır. 1920 yılından büyük zafere kadar "Millî Alay Karargahı ve Sevkıyat Dairesi" olarak kullanılmıştır.

1923 yılından sonra eğitim ve öğretime tekrar açılmıştır. İlk olarak İmam Hatip Okulu daha sonra Hacıilbey İlkokulu adını almıştır. Alişuuri İlkokulu adını 1935 yılında almıştır. Kadı Abdülhalim Beyin yaptırdığı bu bina yıkılarak yeniden inşa edilmiştir.1969 yılında Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı'nca yeniden Alişuuri İlkokulu olarak hizmete açılmıştır. Bu şekilde 62 yıl hizmet vermiştir.

İlköğretimin sekiz yıla çıkartılması ile birlikte 1997-1998 Eğitim ve Öğretim Yılından itibaren "Alişuuri İlköğretim Okulu" olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

İsmini veren şahıs[değiştir | kaynağı değiştir]

Alişuuri Efendi; Balıkesir eşrafından olup Osmanlı genelinde de tanınan bir din adamıdır. Eski Karesi vilayetinde vakıf kurmuş; bu vakfa zeytinlikler, arsalar tahsis etmiştir. Bu vakıfın sonucu Alişuuri Mektebi doğmuştur. Bugünkü Alişuuri İlköğretim Okulu'nun olduğu yer eskiden vakfın bir parçasıydı ve Yıldırım Camii'den İbrahim Ağa Camii'ne olan alan Alişuuri mektebine bırakılmıştı.

Bugünkü Alişuuri İlköğretim Okulu'nun girişinde mezarı bulunmaktadır.

Türk Kurtuluş Savaşı esnasında Balıkesir'in savunulmasında yer almış 41 kişi arasında Alişuuri Bey isminde bir zat daha bulunmakla birlikte bununla bir ilgisi yoktur.

Alişuuri Efendi[değiştir | kaynağı değiştir]

(? –1869)

Din Bilgini. Zamanın çeşitli bilginlerinin yanında eğitim gördükten sonra, hocalarının destek ve özendirmesi ile İstanbul’a giderek öğrenimini burada tamamladı. 1841-1852 arasında İstanbul’da çeşitli medreselerde müderrislik yaptı. Balıkesir’e dönerek, medrese ve kitaplıklar yaptırdı. Birçok yeni öğrenci yetiştirdi. Ali Şuuri Efendi, Balıkesir’de imar işine de öncülük etti. Halk arasında “Koca Müftü” olarak tanındı ve sevildi. Yapıtları: Sebha’i Sıbyan, Kâşife.

Tarihi Önemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Bu okula tarih önem vasfı kazandıran husus ise, Ege ve ahalinde düşman karşısında nasıl hareket edileceğini belirlemek amacıyla toplanan ve telgraflarla Atatürk tarafından da takip edilen "Balıkesir Kongreleri"nin yapıldığı yerdir.

1920 yılından büyük zafere kadar "Millî Alay Karargahı ve Sevkıyat Dairesi" olarak kullanılmıştır.

Adres[değiştir | kaynağı değiştir]

Yerleşke[değiştir | kaynağı değiştir]

Alişuuri İlköğretim Okulu, betonerme bir yapıda olup tek bir binadan teşkil olmaktadır. Önünde küçük bir bahçesi vardır. Okul, üç kattan oluşmaktadır; zemin kat, giriş katı ve ikinci kat. Okul bahçesi çocukların oyunları için uygun büyüklükte değildir. Balıkesir Belediyesi çevrede bulunana baraka tipindeki dükkânlarını yıkarak çocuklara oyun sahası kazandırma çalışmaları yapmaktadır.

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Alişuuri İlköğretim Okulu "halkoyunları" ve "masa tenisi" branşlarında Türkiye çapında büyük başarılara imza atmıştır.Bu sırada büyük emekler harcanmıştır

Halkoyunları[değiştir | kaynağı değiştir]

Alişuuri İlköğretim Okulu Balıkesir'de Balıkesir Yöresi Halkoyunlarının gelişmesi için destek veren okulların başında gelmektedir. Okulumuzda halkoyunları faaliyetlerinin başlangıcı 1960'lara kadar gitmektedir. 1991 yılında tüm öğrenci, öğretmen ve velilerin ortak katkılarıyla ilk halkoyunları kıyafetleri yaptırılmıştır. Alişuuri İlköğretim Okulu'na halkoyunları adına başka önem kazandıran olay ise; Balıkesir çapında Türkiye finallerine katılan ilk okul olmasıdır.

  • 1993 yılında il yarışmalarına katılmış, Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 2. olmuştur.
  • 1996 yılındaki il yarışmalarına katılmış, Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 3. olmuştur.
  • 1997 yılındaki il yarışmalarında Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 2. olmuştur.
  • 1998 yılındaki il yarışmalarında Manisa Yöresi Oyunlarıyla 3. olmuştur.
  • 1999 yılındaki il yarışmalarında Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 1. ve 2. olmuş; Tekirdağ'da düzenlenen grup yarışmalarında 1. olmuş; Ordu'da düzenlenen Türkiye finallerine katılmıştır.
  • 2000 yılındaki il yarışmalarında Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 1. olmuş, Eskişehir'de düzenlenen grup yarışmalarında 1. olmuş; Sivas'ta düzenelenen Türkiye finallerine katılmıştır.
  • 2002 yılındaki il yarışmalarında Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 2. olmuştur.
  • 2007 yılındaki il yarışmalarında Balıkesir Yöresi Oyunlarıyla 1. olmuş, Bolu'da düzenlenen grup yarışmalarında 1. olmuş; Giresun'da düzenlenen Türkiye finallerinde ise 5. olmuştur.

Masa Tenisi[değiştir | kaynağı değiştir]

2001-2002 Öğretim Yılında Masa Tenisi Müsabakalarında Balıkesir 1. olmuş, Kayseri'de yapılan Türkiye Finalinde Erkekler Kategorisinde 64 takım arasında Türkiye 9.su olmuştur.

Alişuuri İlköğretim Okulu Masa Tenisi Ekibi, Muğla'da yapılan Minik Kız ve Minik Erkekler Türkiye Finalinde Türkiye 5.si olmuşlardır.

Lokma Günü[değiştir | kaynağı değiştir]

Her yıl Mayıs ayında Alişuuri İlköğretim Okulu Okul Aile Birliği Müderris Alişuuri Efendi'nin ruhuna lokma yaparlar.

Okul Aile Birliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul Aile Birliği Faaliyet Alanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Okul aile birliği 24 kasım öğretmenler gününde öğretmenler için "yemek" tertip ederler. İlkbaharda bayan veliler için "çay" düzenlenir. Mayıs ayında "kermes" tertip edilir, Yine Mayıs ayında Müderris Alişuuri Efendi ruhuna "lokma" dökülür. Ailelerin ve öğretmenlerin katıldığı "balo" olarak adlandırılan genelde Ocak ayında yapılan okul gecesi düzenlenir. Yardıma muhtaç öğrenciler ile ilgilenilir.

Mezunlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Alişuuri ilköğretim okulunda günümüze kadar onbinlerce kişi mezun olmuştur. Türkiye genelinde 100 yılını dolduran nadir eğitim kurumlarından biri olan bu okul için mezunların birbirleriyle irtibat kurmaları ve okul için çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Bu hususta mezunlar derneği kurma çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Facebook'ta mezunlar buluşuyor.

100. yıl[değiştir | kaynağı değiştir]

Okulun resmi kayıtlara göre kuruluş tarihi 1906'dır. 2006 yılında 100. yılını doldurmuştur.

Web Siteleri[değiştir | kaynağı değiştir]