Aliço (karakter)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ali Çoban
Çukur karakteri
Rıza Kocaoğlu, Aliço rolünde
İlk görünümÇukur 1. bölüm
Son görünümÇukur 131. Bölüm
YaratanGökhan Horzum
CanlandıranRıza Kocaoğlu
Yılmaz Gruda (yaşlılığı)
Doğum tarihi1973
Bilgileri
Tam adıAli Çoban
Takma ad(lar)ıAliço
CinsiyetErkek
MeslekAsker (eskiden)
Kağıt Toplayıcısı
UnvanKeskin Nişancı
AileYavuz Çoban (babası) (öldü)
Zafer Çoban (ağabeyi) (öldü)
Önemli ilişkileriYamaç Koçovalı
Cumali Koçovalı
Salih Koçovalı
Sultan Koçovalı
Saadet Koçovalı
Medet
Celasun (öldü)
Meke
Emmi (öldü)
Nehir Bursalı (gitti)
Seher
Selim Koçovalı (öldü)
Cüneyt (kayıp)
Meliha Sancaklı (öldü)
İdris Koçovalı (öldü)
Sena (öldü)
Hale (öldü)
UlusTürk

Aliço ya da tam adıyla Ali Çoban, Gökhan Horzum'un oluşturduğu Rıza Kocaoğlu'nun Çukur dizisinde canlandırdığı karakterdir.[1][2]

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

1.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Otizmlidir. Çocukluğu babasının onun iyi bir keskin nişancı olmasını öğrenmesiyle değişir. Durmadan hor görülür ve ailesinden kaçmak zorunda kalır. Sokaklarda çöp toplayarak hayatını idare etmeye çalışır ve birgün başka çöp toplayıcıları onu sebepsiz yere dövüp çöp arabasını çalmaya çalışır. O esnada karşısına İdris Baba çıkar ve onu kurtarır, Çukur'a gelmesini ister.

Aliço İdris Babanın gözü kulağı olur. Saadet abla onu sevmez çünkü kirlidir, ama güzel giyinir ve kokmaz ise işler değişir Sultan Ana ile birlikte ona çorba yapar hep onu izler. Yamaç Koçovalı, abisi Kahraman ölünce mahalleye döner ve Yamaç'ın da gözü kulağı olur. Gazoz'a bayılır. Yamaç hep düşmanları hakkında bilgi almak istediği zaman ondan yardım ister. Kahraman'ın ölümü sırasında hiçbir şey yapmayan Selim'in aksine Kahraman'a kurşun sıkanlardan biri olan Çıyan'a şişe fırlatarak korkusuz olduğunu göstermiştir.

Selim sayesinde İdris babanın gençliğinde Meliha diye eski bir aşkı olduğunu ortaya çıkartır. Gazeteci Hale'ye aşık olur, kısa süreli de olsa aşk yaşarlar. Eski keskin nişancı arkadaşı Laz, Baykal'ın isteği üzerine Yamaç'ı kışkırtmak için Hale'yi öldürür. Hale'nin ölümünden önce Aliço, Hale'nin sesini onu hatırlamak için kaydetmiştir ve ara ara onu hatırlamak için dinler. Yamaç, Baykal beyin adamı olan Laz'ı yakalayıp Aliço'ya verir. Aliço temiz ve saf bir insan olduğu ve intikam duygusu barındırmadığı için ona zarar vermez ancak Ruslar tarafından Laz'ın parmakları kesilir ve öldürülür.

2.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Karakuzular'ın Çukur'a düzenlediği baskından sonra gördüğü manzaradan dolayı şoka uğrar ve akıl hastanesine yatırılır. fakat Yamaç ve Sena onu hastanede bulur ve zamanla iyileşir. İlerleyen zamanlarda Yücel tarafından ele geçilir. Yamaç Aliço'yu kurtarmak için gelir ancak Yücel, Aliço'yu vurur. Bir süre hastanede yatar. Hastaneden çıkacağı sırada hastanede parmak izi alınan Aliço'yu uzun süre öldüğü sanılan Cüneyt tarafından bulunur.

3.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Cüneyt, Aliço'nun babası Yavuz'un adamıdır. Cüneyt, Aliço'yu Yücel'in elinden kurtarır ve babası Yavuz'un evine getirir. Burada Yavuz'un emriyle Aliço'ya askeri talimler yaptırılır. Yirmi saniye içinde keskin nişancı tüfeğini birleştirmesini, yapamazsa şınav cezası gibi yaptırımlar uygularlar. Yavuz'un adamı olan Cüneyt, Yavuz'un aksine iyi bir adamdır ve Aliço'yu yıpratmak istemez. Evdekilerin bahçede yemek yediği sırada Aliço, Yamaç'a şifreli mesaj göndererek yaşadığını ve nerede olduğunu bir şekilde mesajda iletir.

Yavuz, Aliço'ya zorla işler yaptırmak ister. Aliço'nun eski timini yok eden adamı öldürmesini ister ancak adamın etrafında çocuklar olduğu için Aliço bunu yapmak istemez. Yavuz bunu bildiğinden adamın evinin yanındaki çöp konteynerine bomba yerleştirir. Adam evden çıkarken bombayı patlatır ancak istediği adamı değil çocuklarını öldürür. Çocuklarını öldürdüğü için Yavuz'un evine operasyon düzenlenir. Bu hatasının bedelini Aliço'ya yükleyen Yavuz onu öldürmek ister fakat abisi Zafer babasını öldürür. Babasının adamı Cüneyt, Aliço'yu o sırada evde hapis olan Yamaç'a teslim eder. Aliço'da kurtarılır. Yamaç ile birlikte Çukur'a geri dönerler. İdris Baba'nın öldüğünü duyunca Aliço çok üzülür. Yamaç'ın gözü kulağı olmaya devam eder. Azer ve Efsun hakkında bilgi toplamak amacıyla çöplerden ipuçları arayan Aliço her şeyi analiz etmeyi başarır.

4.Sezon[değiştir | kaynağı değiştir]

Yamaç ortadan kaybolur ve Aliço, Yamaç'ı bulmak için Emmi ile birlikte yola çıkar. Yıllar sonra Yamaç'ı bulmayı başarırlar. Uzun süren maceranın ardından mahalleye geri dönerler. Bu sürede Cumali Amca'nın mahalleyi yönetmeye başlamasıyla birlikte mahalle çok değişmiştir ve Aliço'nun kulübesi balık büfesine dönüşmüştür. Aliço olanları kabul etmez fakat büfenin sahipleri ona ve Emmi'ye saldırır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Çukur oyuncuları kimdir? Çukur dizisi oyuncu kadrosu ve konusu! İşte karakter analizleri". 16 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2019. 
  2. ^ "'Çukur' bu akşam izleyiciyle buluşuyor". 2 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ocak 2020.