Alexander Mitscherlich

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alexander Mitscherlich
DoğumAlexander Harbord Mitscherlich
20 Eylül 1908(1908-09-20)
Münih, Alman İmparatorluğu
Ölüm26 Haziran 1982 (73 yaşında)
Frankfurt, Batı Almanya
MilliyetAlman
EğitimMünih Üniversitesi
Heidelberg Üniversitesi
EvliliklerMargarete Mitscherlich-Nielsen
Kariyeri
DalıPsikoloji, psikanaliz
Çalıştığı kurumlarJohann Wolfgang Goethe Üniversitesi
Heidelberg Üniversitesi

Alexander Mitscherlich tam adı ile Alexander Harbord Mitscherlich (20 Eylül 1908, Münih - 26 Haziran 1982, Frankfurt), Alman hekim ve psikanalist.

İlk yıllar ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Alexander Harbord Mitscherlich 20 Eylül 1908 tarihinde kimyager Harbord Mitscherlich ve eşi Clara Mitscherlich'in oğulları olarak Alman İmparatorluğu'nun Münih şehrinde doğdu. Mitscherlich orta sınıf ve otoriter bir evde büyüdü.[1] Ayrıca kimyager Alexander Mitscherlich'in de torunudur.

Münih Üniversitesi'nde tarih, sanat tarihi ve felsefe okudu. Ancak, vaftiz edilmiş bir Yahudi olan danışmanı Paul Joachimsen'ın 1930'da ölmesi ve antisemitik halefi Karl Alexander von Müller'in selefinin eserlerini denetlemeyi reddetmesi üzerine tezinde çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle çalışmalarını yarım bıraktı. Ernst Jünger, Mitscherlich'i Berlin'e taşınmaya ve burada Ernst Niekisch'in ulusal devrimci hareketine katılmaya teşvik etti.[2] 1933'te Berlin'de tıp eğitimine başlayan Mitscherlich, 1935'te İsviçre'ye göç etti ve burada tıp okudu. 1937'de Nazi rejimi ile ilgili deneyimlerine rağmen Nürnberg'e gitti ve burada Gestapo tarafından sekiz ay hapse mahkûm edildi.[2] Serbest kaldıktan sonra Almanya'da kaldı, tıbbi çalışmalarına devam etti. Bu sürede ikinci kez evlendi. Heidelberg Üniversitesi'nden 1941'de nöroloji alanında doktora derecesini aldı.[2]

Kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Alexander Mitscherlich II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan Nürnberg Mahkemelerinde, toplama kamplarındaki mahkûmlara tıbbi deneyler ve işkence yapmaktan suçlu bulunan Nazi hekimlerine karşı gözlemci olarak yer aldı.[2] 1949'da Heidelberg Üniversitesi'nde ilk Alman psikosomatik tıp kliniğini kurdu. Zürih'teki bir klinikte Margarete Mitscherlich-Nielsen ile tanıştı. Mitscherlich ve Nielsen 1955'te evlendiler. 1960 yılında eşi ile birlikte Frankfurt'ta bulunan Sigmund-Freud Enstitüsü'nün kurucularından biri olarak psikanalitik araştırmalara başladı. Enstitüyü 1976'ya kadar yönetti. Mitscherlich, 1966'dan 1973'e kadar Frankfurt Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olarak görev yaptı. Üzerinde durduğu başlıca konu, bireyin ruhsal gelişmesini toplumsal ve siyasal sisteme bağlayan karşılıklı ilişkisidir.

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Alexander Mitscherlich'in Frankfurt Merkez Mezarlığı'ndaki mezarı

Alexander Mitscherlich 26 Haziran 1982'de Frankfurt'ta 73 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Frankfurt am Main merkez mezarlığına defnedildi.[3]

Kitapları[değiştir | kaynağı değiştir]

İlgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Alexander Mitscherlich: Biographische Angaben". Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi. 30 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  2. ^ a b c d Fetscher, Caroline (20 Eylül 2008). "Alexander Mitscherlich: Deutschland auf der Couch". Der Tagesspiegel. Erişim tarihi: 2 Ocak 2018. 
  3. ^ Webster, Bayard (29 Haziran 1982). "ALEXANDER MITSCHERLICH, 73, GERMAN PSYCHOANALYST, DIES". The New York Times. 2 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018.