Alexander's Ragtime Band (film)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Alexander's Ragtime Band, 20th Century Fox tarafından yayınlanan 1938 yapımı bir müzikal filmdir ve adını 1911 Irving Berlin şarkısı "Alexander's Ragtime Band" dan alır. "Ciddi" müzik yerine ragtime'da kariyer yaparak ailesini utandıran bir sosyete çocuğunun hikâyesini anlatır. Film genel olarak caz müziğinin tarihini takip eder. 20. yüzyılın ilk yıllarında Ragtime'ın yaygınlaşmasından, 1930'ların sonlarında Berlin'in bestelediği müziği kullanarak swing'in bir sanat formu olarak kabul edilmesine kadar gider. Başrollerinde Tyrone Power, Alice Faye, Don Ameche, Ethel Merman, Jack Haley ve Jean Hersholt yer alıyor. Orijinal Dixieland Jass Grubunun Avrupa turnesi, I. Dünya Savaşı sırasında ABD askerleri tarafından cazın küresel yayılması ve Benny Goodman Orkestrası'nın 1938 Carnegie Hall performansı da dahil olmak üzere caz tarihindeki birçok gerçek olay kurgulanmış ve hikâyeye uyarlanmıştır.

Hikâye Kathryn Scola, Richard Sherman (1905–1962) ve Lamar Trotti ile birlikte Berlin'in kendisi tarafından yazılmıştır. Bununla birlikte, 1944'te bir federal yargıç, Berlin ve diğer yazarlar tarafından yazılan hikâyenin çoğunun, yazar Marie Dieckhaus'un 1937 tarihli bir el yazmasından intihal olduğuna karar verdi.[1]

Alexander's Ragtime Band, 20th Century Fox'un 1930'larda en çok hasılat yapan filmi oldu ve altı dalda Akademi Ödülü'ne aday gösterilerek En İyi Müzik ödülünü kazandı.

Soldan sağa: Jack Haley, Alice Faye, Don Ameche, Tyrone Power .

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Plagiarism Suit Upheld: Federal Court Rules on the Film 'Alexander's Ragtime Band'". The New York Times. 5 Mart 1944. s. 37. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]