Aleksandre Kazbegi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aleksandre Kazbegi
insan
cinsiyetierkek Değiştir
vatandaşlığıRusya İmparatorluğu Değiştir
ana dilindeki ismiალექსანდრე ყაზბეგი Değiştir
doğum adıალექსანდრე ჩოფიკაშვილი Değiştir
ön adıAleksandr, Aleksandre Değiştir
takma adმოჩხუბარიძე, მოხევე Değiştir
doğum tarihi8 Ocak 1848 Değiştir
doğum yeriStepantsminda Değiştir
ölüm tarihi22 Aralık 1893 Değiştir
ölüm yeriTiflis Değiştir
konuştuğu, yazdığı dillerGürcüce Değiştir
eserlerinin dilleriGürcüce Değiştir
mesleğiyazar, oyun yazarı, şair, çevirmen, oyuncu Değiştir
önemli eserQ25542732, Baba Katili Değiştir
etkilendiğiProsper Mérimée, Honoré de Balzac Değiştir
Aleksandre Kazbegi. Fotoğraf Aleksandre Roinaşvili tarafından 1880'lerde çekildi.
Aleksandre Kazbegi bir tiyatro oyununda rol kıyafetiyle.

Aleksandre Kazbegi (Gürcüce ალექსანდრე ყაზბეგი "aleksandre q'azbegi" 20 Ocak 1848, Stepantsminda, Gürcistan – 22 Kasım 1893, Tiflis), Gürcü roman ve oyun yazarı, şair, çevirmen ve tiyatro oyuncusu. Yazar olarak “Akaki Moçhubaridze”, tiyatroda “Moheve” takma adlarını kullanmıştır. 1882'de yayımlanan Baba Katili adlı yapıtıyla tanınır. Kitap, Kafkaslar'ın Robin Hood'u Koba'yı anlatır. Daha sonra Stalin olarak anılan İoseb Cugaşvili, Aleksandre Kazbegi'nin bu önemli yapıtının kahramanından esinlererek Koba takma adını almıştır. Yazarın birkaç öyküsü ve Elguca adlı romanı Türkçe yayımlanmıştır.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleksandre Kazbegi, yerel bir feodal olan Kazi-Beg Çopikaşvili'nin büyük torunuydu. Tiflis, Petersburg ve Moskova'da öğrenim gördü. Gürcistan’a dönünce Dağlıların arasında bir süre çobanlık yaptı ve hayatının en ilginç deneyimi olan bu iş daha sonra eserlerine de yansıdı. Ardından bir gazeteci olarak çalıştı. Eserleri, Çarlık rejimince gazete sansür edildiği için boş kalan sayfalarında tefrika edildi. Daha sonra romancı ve oyun yazarı olarak ünlendi. Tiflis'te öldü ve mezarı daha sonra memleketi Kazbegi'ye taşındı. Burada çocukluğunu geçirdiği eve yazarın anısına müzeye dönüştürüldü.

Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleksandre Kazbegi Rus ve Fransız edebiyatlarından etkilendi. Eserlerinin çoğunun 1880-85 arasında yazdı. Eliso („ელისო“; 1882), Baba Katili („მამის მკვლელი“ / "mamis mk'vleli"; 1882), Tsiko („ციკო“; 1883), Suçlu („განკიცხული“ / "gank'itsh'uli, 1884) adlı öyküleri ile Elguca („ელგუჯა"; 1881) ve Hevisberi Goça („ხევისბერი გოჩა“ / "h'evisberi goça"; 1884) adlı romanları en önemli eserleri sayılır.

Türkçe çevirileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aleksandre Kazbegi’nin “Ateria” ve Eliso” adlı öyküleri Türkçeye çevrildi ve 1936’da Kafkas Hikâyeleri adlı kitapta yayımlandı. Elguca adlı romanı iki kez Türkçeye çevrildi. Niyazi Ahmet Banoğlu'nun çevirisi Bir Kafkas Romanı - Elguca (1941) ve Elguca : Kafkas Aşkı (1964), Ahmet Özkan'ın çevirisi Gürcü Yiğidi Elguca ile Çerkes Güzeli Mzağo (1973) adıyla yayımlandı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]