Alastair Windsor, 2. Connaught ve Strathearn Dükü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
2. Connaught ve Strathearn Dükü Alastair Arthur'un 18 yaşında çekilen fotoğrafı

Alastair Arthur Windsor, 2. Connaught ve Strathearn Dükü (9 Ağustos 1914 - 26 Nisan 1943), Britanya Kraliyet Ailesi'nin bir üyesiydi. Connaught Prensi Arthur ve 2. Fife Düşesi Prenses Alexandra'nın tek çocuğuydu. Babası aracılığıyla Kraliçe Victoria'nın büyük torunu ve annesi aracılığıyla onun büyük-büyük torunuydu.

1942'de, büyükbabasının unvanını devraldığında ikinci Connaught ve Strathearn Dükü ve Sussex Kontu oldu. 1943'te 28 yaşındayken Kanada'da öldü.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alastair, 9 Ağustos 1914'te, Mayfair, Londra'da (şimdi Brezilya Büyükelçiliği) 54 Mount Street adresindeki ailesinin evinde doğdu. Babası Connaught Prensi Arthur, Connaught ve Strathearn Dükü Prens Arthur ve Prusya Prensesi Louise Margaret'in tek oğluydu. Annesi 2. Fife Düşesi Prenses Alexandra’dır.. Annesi 1. Fife Dükü Alexander Duff'ın ve Kraliyet Prensesi Louise'in kızıdır.Alastair böylece babası aracılığıyla Kraliçe Victoria'nın büyük torunu ve annesi aracılığıyla onun büyük-büyük torunu oldu.

Prens Alastair, Birleşik Krallık'ta güçlü Alman karşıtı duygular yaratan Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden kısa bir süre sonra doğdu. V. George sonunda buna, kraliyet ailesinin adını Saxe-Coburg-Gotha’dan Windsor’a değiştirerek ve İngiliz tebaası olan aile üyelerine ait tüm Alman unvanlarını geri alarak yanıt verdi.

20 Kasım 1917 tarihli mektup patentinde, Kral V. George, Prens veya Prenses unvanlarını ve Kraliyet Altesleri stilini hükümdarın çocukları, hükümdarın oğullarının çocukları ve Galler Prensi’nin en büyük oğlunun en büyük oğlu ile sınırlandırdı. Bu, eski bir hükümdarın büyük torunu olan ancak Galler Prensi'nin en büyük oğlunun yaşayan en büyük oğlu olmayan Alastair'in unvanını kaybetmesi demekti. Ayrıca, doğrudan erkek soyundaki bu tür bir hükümdarın oğullarının torunlarının (sadece Galler Prensi'nin en büyük oğlunun yaşayan en büyük oğlu hariç) tüm unvanlarının, bir Dük’ün çocuklarının sahip olduğu stil ve unvana sahip olacağını belirtti." [1] Alastair, V. George altı çocuğunun, büyükannesinin ve annesinin arkasında tahtın dokuzuncu sırasında doğdu. Öldüğünde, sıralamada 12. sıradaydı. Annesi ve o, V. George’un soyundan gelenlerin arkasındaki ilk iki kişiydi.

Babası 1938'de ölen Alastair, büyükbabasının 1942'de ölümü üzerine Connaught ve Strathearn Dükü ve Sussex Kontu unvanlarını aldı.[2] Bununla birlikte, 1943'te, Kanada'nın Ontario eyaletindeki Ottawa'da olağandışı koşullarda "aktif hizmette" 28 yaşında öldü. O zamanki gazeteler, "doğal sebeplerden" öldüğünü bildirdi.[3]

Theo Aronson, 1981 tarihli Athlone Kontesi Prenses Alice biyografisinde, basitçe, Dük'ün "26 Nisan 1943 sabahı Rideau Hall'daki odasının zemininde ölü bulunduğunu belirtti. Görünüşe göre hipotermiden ölmüştü." [4] Kral VI. George'un özel sekreteri Sir Alan Lascelles'in 2006'da yayınlanan günlükleri, hem alayın hem de Athlone'un onu beceriksiz olarak reddettiğini [5] ve sarhoşken pencereden düştüğünü ve gece hipotermiden öldüğünü kaydetti. [6]

Külleri St Ninian Şapeli, Braemar, İskoçya'ya defnedildi.[7]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ At that point, the three-year-old became known as Alastair Arthur Windsor, Earl of Macduff. Although second in line to the dukedom of Connaught and Strathearn and the earldom of Sussex at the time of his birth, as heir of his father who was the heir apparent, he was also the heir apparent to his mother's dukedom of Fife. Therefore, he used his mother's secondary peerage as a courtesy title.
  2. ^ "Death of Duke of Connaught". Aberdeen Press and Journal. Scotland. 17 Ocak 1942. Erişim tarihi: 23 Nisan 2018 – British Newspaper Archive vasıtasıyla. 
  3. ^ "Death of Duke of Connaught in Canada". The Argus (Melbourne) (30,162). Victoria, Australia. 28 Nisan 1943. s. 3. Erişim tarihi: 17 Nisan 2018 – National Library of Australia vasıtasıyla. 
  4. ^ Princess Alice, Countess of Athlone. Londra: Cassell. 1981. s. 211. ISBN 978-0304307579. 
  5. ^ King's counsellor: abdication and war: the diaries of Sir Alan Lascelles. Weidenfeld & Nicolson. 2006. s. 39. ...the wretched young Duke of Connaught, whom his regiment (Greys) have had to get rid of, as he is wholly incompetent. 
  6. ^ "Royal Musings: Princess Arthur of Connaught". 29 Kasım 2010. 17 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2018. 
  7. ^ CWGC entry 22 Ocak 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi..