Alaseher, Gürgentepe

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.41, 31 Temmuz 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17423313 numaralı sürüm (→‎top: iç bağlantı dz. AWB ile)

Alaseher, Ordu'nun Gürgentepe ilçesine baglı bir köydür. 821 nüfuslu köy 115 haneden oluşmaktadır.Köyün muhtarlıgını Mustafa YILDIRIM yapmaktadır.

Tarihçe

Köy 1989 yılında Bahtiyarlar köyünden ayrılmıştır.

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım, hayvancılık, arıcılık ve fırıncılığa bağlıdır. Fındığın başı çektiği arım ürünleri arasında mısır, patates ve fasulye de sayılabilir. Köy halkı ihtiyaçlarını karşılamak için perşembe ve pazar günleri Gürgentepe ilçesine diğer günlerde ise Ordu iline gitmektedirler.

İklim

Köy her mevsim bol yağış almaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde halkın ihtiyaçlarını karşılayacak okul, sağlık ocağı, 300 kişilik cami ,ekmek fırını ve 3 adet bakkal bulunmaktadır.

Ulaşım Durumu

Alaseher Köyü'ne ulaşmak için Ordu Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin yanında bulunan semt garajından Pazartesi, Salı, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri saat 13.00 da hareket eden köy minübüsleriyle gidilebilir. Özel araç ile gidilmek istenildiğinde ise Ordu ilinden Gürgentepe ilçesine giderken Gürgentepe'ye 8 km mesafede bulunan Hasancık Köyü'nden ayrılan 5 km'lik stabilize yol takip edilerek gidilebilir. Alaseher Köyü Ordu iline 45 Km. Gürgentepe ilçesine 13 Km. uzaklıktadır.

Gelenek ve Görenekleri

Köy halki gelenek ve göreneklerine son derece bağlıdır. Ramazan Bayramında Buğday, mısır ve tavuk eti ile yapılan yöresel yemek olan keşkek köy meydanında köyün ileri gelenleri tarafından hazırlanarak tüm köylülere ve misafirlere ikram edilir, yemek faaliyetinin bitmesine müteakip çeşitli yarışmalar ve güreş müsabakaları düzenlenir. Kurban bayramında, ramazan bayramından farklı olarak etli pirinç pilavı yapılır ve herkese ikram edilir. Yemeğin ardından çeşitli yarışmalar ve güreş müsabakaları düzenlenir. Ağustos ayında fındık bahçesine hasat için giren bahçe sahipleri köylülere fındık toplamanın başladığını işaret etmek için havaya birkaç el ateş eder ve silah sesini duyan köy halkı buna karşılık verir. Fındık toplamayı bitirdikten sonra başakçı olarak tabir edilen şahısların bahçesine gelip kalan fındıkları toplamasını işaret etmek için tekrar havaya birkaç el ateş eder ve bahçesini terk eder.