Alan Hale (astronom)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Alan Hale
10 Eylül 2005'te Albuquerque'deki Cottonwood Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen Kozmik Karnaval'da iken
Doğum1958 (65-66 yaşında)
Tachikawa, Japonya
MilliyetAmerikalı
Mezun olduğu okul(lar)New Mexico State Üniversitesi
MeslekAstronom

Alan Hale (d. 1958)[1] Hale-Bopp kuyruklu yıldızı'nı amatör astronom Thomas Bopp ile birlikte keşfeden Amerikalı bir profesyonel astronomdur.

Hale, güneş benzeri yıldızların incelenmesinde ve güneş dışı gezegen sistemlerinin araştırılmasında uzmanlaşmıştır ve kuyruklu yıldızlar ve Dünya'ya yakın asteroitler alanlarında da ilgisi vardır. Hayatının çoğunu aktif bir astronom olarak geçirdi ve günümüzde kendi kurduğu ve amacı, astronomiyi uluslararası ve kültürler arası engelleri yıkmak için bir araç olarak kullanmak olan Earthrise Institute'un başkanı olarak görev yapıyor. Uluslararası Astronomi Birliği (IAU), Hale'in sayısız kuyruklu yıldız gözleminden dolayı onuruna bir asteroide 4151 Alanhale adını verdi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hale, Alan (May 1992). Ph.D. Thesis: Orbital coplanarity in solar-type binary systems: implications for planetary system formation and detection. New Mexico State University (Branson Library): University Microfilms International. 12 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]