Akpınar, Merzifon

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.17, 30 Kasım 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17881561 numaralı sürüm (→‎Nüfus: yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Akpınar
Harita
Amasya
Amasya
ÜlkeTürkiye Türkiye
İlAmasya
İlçeMerzifon
Coğrafi bölgeKaradeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)
 • Toplam417
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0358
İl plaka kodu05
Posta kodu05300
Resmî site
[1]

Akpınar, eski ismi Üskü[1], Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köydeki meşhur Çırçır Çeşmesi'nden esinlenerek "Akpınar" adı verilmiştir. Köy halkının geçmişi diğer civar Kürt köylerinde olduğu gibi 1800'lerin ortalarında köye yerleşmişler. Köy nüfus yönünden 90'lı yıllara kadar yoğun iken genç nüfusun yeni iş imkanları bulmak için öncelikle İstanbul Büyükçekmece'ye ve ayrıca Almanya, Fransa ve diğer ülkelere göç etmeleriyle azalmıştır. Ancak yaz aylarında köyün canlandığı ve kalabalıklaştığı görülür. Köy halkından İstanbul'da bulunanlar çeşitli iş kollarında çalışmaktadır.

Kültür

Yemekleri yaprak sarma, keskek ve somun ekmek tüketilmektedir. Ayrica Palüla denilen köye özgü bir hamur yemegi vardir. Köyde yoğurtlu çorbalar ve hamur işi çeşitleri yaygındır. Özellikle haşhaşlı çörekler diğer köylerde olduğu gibi çok sevilmektedir. Köyde düğünler genellikle perşembe akşamı başlar, cumartesi gecesi dahil davul-zurna eşliğinde özel bir havası olan sımsım oynanır. Cumartesi akşamı kına gecesi yapılır, pazar günü öğleden sonra damadın köy meydanına çıkması ve takı takılmasından sonra son bulur. Köy halkı sünni hanefi mezhebindendir. Şehbızın diye bilinen Kürtlerdendir.

Coğrafya ve ulaşım

Amasya iline 65 km, Merzifon ilçesine 20 km uzaklıktadır.Köyümüze Merzifon-Çorum yolunda 15 km gidildikten sonra sola sapıp Saraycık köyünden geçilerek varılır. Ayrıca Kızıleyrek, Esentepe, Oymaağaç köyleriyle sınırı vardır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Ancak kışları soğuk geçtiği gibi yazları da özellikle aniden görülen dolu yağışları köydeki tarım faaliyetlerine zarar vermektedir.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 417
1997 414

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi vardır ancak PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ancak sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde maalesef çöp vs. gibi çevre temizliği konusunda gerekli tertibatı yoktur.

Kaynak

Dış bağlantılar

Şablon:Portal