Akdeniz çam kabuk böceği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Akdeniz çam kabuk böceği
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Coleoptera (kın kanatlılar)
Familya: Curculionidae (hortumlu böcekgiller)
Alt familya: Scolytinae
Oymak: Ipini
Cins: Orthotomicus
Tür: O. erosus
Orthotomicus erosus
( Wollaston, 1857)
Sinonimler

Tomicus erosus Wollaston, 1857

Akdeniz çam kabuk böceği (Orthotomicus erosus), hortumlu böcekgiller (Curculionidae) familyasından kın kanatlı zararlı böcek türü.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Erginleri 2.7 ilâ 3.8 mm uzunluğunda ve kızılımsı kahverengidir. larvaları beyaz ya da krem rengi ve bacaksızdır.

Biyolojisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Yılda 3 nesil verir. Birinci uçma zamanı Nisan, ikincisi Temmuz, üçüncüsü ise Sonbaharda yapar. Üreme enerjisi yüksek olup tehlikeli bir böcektir.

Zararı[değiştir | kaynağı değiştir]

Öncelikle çam türlerinde (Pinus armandii, P. brutia, P. brutia var. eldarica, P. brutia var. pityusa, P. canariensis, P. caribaea, P. coulteri, P. echinata, P. kesiya, P. massoniana, P. mugo subsp. uncinata, P. nigra, P. nigra subsp. pallasiana, P. patula, P. pinaster, P. pinea, P. radiata, P. strobus, P. sylvestris, P. tabulaeformis, P. yunnanensis) bulunur. Ayrıca, Pseudotsuga menziesii ile Picea, Abies ve Cedrus türlerinde de görülebilir.

Türkiye'de, başta kızılçam olmak üzere bütün çam türleri ve sedirde de zarar yapar. Tahribatın hava hallerine bağlı olarak Nisan ayından Ekim ayına kadar sürdürür. İkincil zararlı bir böcektir. Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaygındır.

Mücadele[değiştir | kaynağı değiştir]

Ormanlarda temiz bir işletmecilik uygulanmalı, böceğin uçma zamanından önce ince kabuklu tuzak ağaçları hazırlanmalı, orman içi istif yerlerinde ibreli kabuklu emval bekletilmemeli ve ergin böcekleri toplamak için feromon tuzakları kullanılmalıdır. Bu böcekle feromonla mücadele yöntemi Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Zarara maruz kalan ağaçlar kısa zamanda ölürler.

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'da, Finlandiya, İsveç, Büyük Britanya; Afrika'da, Fas, Güney Afrika Cumhuriyeti, Esvatini; Asya'da, Türkiye, Tacikistan, Fiji; Amerika'da, ABD, Latin Amerika ve Karayipler

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]