Akbayır Köyü Ormanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Akbayır Köyü Ormanı Ankaranın Çubuk ilçesinde Akbayır köyünde bulunan bir ormandır. Adını yakınındaki Akbayır köyünden alır. Çubuk ilçe merkezine 23 km dir. Engebeli araziyle çevrili bir ormandır. Ağaç olarak çoğunlukla Ardıç çok az miktarda karaçam ve meşe bulunur. Yüzölçümü 450 hektar denizden yüksekliği 1100 metredir. Ormanda yaşayan hayvanlar Kızıl geyik, kurt, tilki, Altın çakal, porsuk, tavşan, yaban domuzu, ağaç sansarı, Sincap, Kirpi gibi memeliler ile, keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu, bıldırcın, şah kartal, Öter ardıç kuşu gibi kuşlar da yaşamaktadır.

Ormanlık alanı kutsal sayan köylüler, uğursuzluk getireceğine inandıkları için ormandan tek bir dal bile kesmiyor. Köylülerin koruduğu ormana, dua etmek ve dilek tutmak için çevre il ve ilçelerden insanlar geliyor. Köylüler yaklaşık 600 yıl önce "Yalın Gazi" diye bilinen birinin bu ormanda yaşadığına inanırlar. Ankara'da kabri bulunan Hüseyin Gazi'nin kardeşi Yalın Gazi'nin bu dağda yaşadığı ve çocuğu ile birlikte burada öldüğü söyleniyor. Ormandaki dağın adı da Yalın Gaziden gelmektedir.

Bu nedenle orman kutsal ve dualı bir yerdir. Buradan bir ağacı kesince o kesen kişiye zarar veriyor. Bundan dolayı kesinlikle ağaç kesmek ve yakmak yasaktır. Bundan dolayı bu zamana kadar ağaç kesip yakan da yoktur. Beş yüz yıldır buraya balta girmemiş. Genelde buraya dua etmek ve dilek tutmak için insanlar geliyor. Ramazan ayında da çok sayıda insan buraya ziyarete gelir. Çocuğu olmayanlar, hasta olanlar şifa bulmak için geliyor ve adak kurban kesip gidiyorlar. Ayrıca köylüler ormandaki hayvanların avlanmasını da önlüyorlar bu sebepten orman hayvanlar için güvenli bir sığınaktır. Akbayır köyünde bulunan Elmalı mağaraları eski yerleşme yeridir ve gelen ziyaretçilerin ilgisini çeker.