Akçaeniş, Elmalı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
21.31, 30 Kasım 2016 tarihinde Teacher0691 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17882061 numaralı sürüm (yıl bağlantısı kaldırldı AWB ile)
Akçaeniş
Harita
Antalya
Antalya
Ülke Türkiye
İlAntalya
İlçeElmalı
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Nüfus
 (2000)[1]
 • Toplam891
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu242
İl plaka kodu07
Posta kodu07700
Resmî site
[2]

Akçaeniş, Antalya ilinin Elmalı ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Bir Tahtacı köyü olmasına karşın, kısmen Bektaşilerin de yaşadığı bir yerleşim birimidir. 1920’li yılların sonlarında kurulan köye Gökçeli, Çaylak, Eseli ve kısmen de Danabaş oymakları yerleşmiştir. Köyde kısmen kimi aileler, yarı göçebe yaşam tarzına sahiptir ve Orman İşletmesinde ağaç işçisi olarak çalışmaktadır. Bununla birlikte, köyden ayrılıp geçim kaynağı bulmak amacıyla Antalya'ya yerleşen aileler, köyle ilişkilerini sürdürmekte ve orada turizm sektöründe ya da bir devlet kurumunda hizmet sektöründe çalışan aile üyeleri aracılığıyla geçimlerini sağlarlarken, kimi ailelerin üyeleri de işçilik yaparak sanayi sektöründe çalışmaktadır. Bu aileler, köy ile olan bağlantılarını koparmamışlardır. Özellikle yaz aylarında Antalya'nın sıcağından bunalan bu aileler için köy bir yayla olurken, aynı zamanda yıllık izinlerin geçirildiği bir yerleşim birimi niteliğini kazanmaktadır. İçlerinde avukatlık, doktorluk gibi çekici mesleklerde uğraşanlar bulunduğu gibi, kaymakamlık yapanlar da vardır. Köy, Abdal Musa Tekkesinin olduğu Tekke Köyüne üç km. uzaklıktadır. Her yıl Haziran ayında yapılan Abdal Musa'yı Anma Törenleri'nde Abdal Musa Tekkesini ve Türbesi 'ni görmeye gelen ziyaretçilerin önemli bir kesimine konaklama hizmeti veren köy, bu niteliğiyle dışarıya açıktır. Kısaca, köyde bulunan Tahtacı aşiretlerinin birçok kültür çevresi ile ilişkisinin olduğu söylenebilir.

Coğrafya

Akçaeniş, Akdeniz Bölgesi'nde Antalya'nın güneybatısında kalan ve ona 129 km. uzaklıkta olan Elmalı ilçesinin Akçay bucağına bağlı bir köydür. Elmalı'ya 18 km. uzaklıkta ve güneybatısında, Akçay'ın da 9 km. kuzeydoğusundadır. Denizden yüksekliği 1050 m. olan Elmalı Ovası'nın güneyinde ve onun bir bölümünü oluşturan Zümrüt Ovada kurulmuş ova köyü ve toplu bir yerleşim birimidir. Yerleşim yerinin etrafında, tarım alanları ile elma bahçeleri vardır. Güneybatısında, Muğla il sınırına paralel olarak uzanan sivri ve keskin sırtlı tepelerin yer aldığı Akdağ; güneydoğusunda Bey Dağları ve Avlan Gölü bulunmaktadır. 

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007
2000 988
1997 1057

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal